Ingredientai

Kalėdų laukimas bei pasiruošimas šiai šventei, be abejonės, atneša kažkiek jaudulio, apmąstymų ir šilumos į kiekvienus namus. Turbūt sutiksite, kad meduoliai yra neatsiejama Advento bei pačių Kalėdų dalis.

Gaminimo eiga

Namuose pasklinda malonus gvazdikėlių, kardamono bei cinamono kvapas, kuris švenčių laukimo nuotaika užkrečia visus šeimos narius. Namuose kepti meduolius ypač smagu, todėl prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič siūlo pamiršti nusistovėjusią nuomonę apie sunkiai paruošiamus meduolius ir išbandyti skanius, itin paprastai paruošiamus meduolius.

Abejingų nepaliksiantys kakaviniai meduoliai

Kakava dažniausiai lydi biskvitus, sausainius, tačiau konditeriai teigia, kad ji puikiai dera ir kepant meduolius, nes leidžia geriau atsiskleisti meduolių prieskoniams. Kaip sako N. Juchnevič, smagiausia, kad meduolius galima pasiruošti iki Kalėdų likus net ir kelioms savaitėms, nes tinkamai juos laikant uždaroje dėžutėje, jie išlieka švieži net iki kelių mėnesių.

„Pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 300 g miltų, 2 valgomuosius šaukštus kakavos, arbatinį šaukštelį kepimo miltelių bei 2 arbatinius šaukštelius meduolių prieskonių. Sumaišę visus sausus ingredientus, įberkite 200 g gabaliukais pjaustyto šalto sviesto bei įmuškite 1 didelį kiaušinį. Iš pasiruoštos masės išminkykite gana elastingą tešlą ir padarykite iš jos rutulį. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 2 valandas. Toliau viskas itin paprasta ir greita. Iškočiokite apie 1 cm storio lakštą ir išspauskite norimomis formelėmis meduolius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 15 minučių, po to meduolius gerai atvėsinkite“, – patarimais dalinasi kepyklų vadovė.

Sviestiniai meduoliai su švelniu vanilės skoniu

Sviestiniai meduoliai sulaukia populiarumo visame pasaulyje, tačiau IKI kepyklų vadovė šįkart siūlo išbandyti šiek tiek kitokią sviestinių meduolių versiją. Vanile, kardamonu, gvazdikėliais ir cinamonu pagardinti sviestiniai meduoliai, be abejonės, jus maloniai nustebins.

„Dubenyje sumaišykite 250 g miltų bei 70 g rudojo cukraus, įmuškite 1 kiaušinį, įberkite 125 g šalto, gabaliukais pjaustyto sviesto, žiupsnelį druskos, 3 arbatinius šaukštelius vanilinio cukraus ir 2 arbatinius šaukštelius meduolių prieskonių, labiausiai tiks kardamono, gvazdikėlių ir cinamono prieskoniai. Iš visų ingredientų išminkykite vientisą tešlą, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldytuve laikykite apie 2 valandas. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite 1 cm storio lakštą ir formelėmis išspauskite norimus meduolius. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros ir meduolius kepkite apie 10 minučių“, – pasakoja N. Juchnevič.

Kalėdiniai meduoliai su avietiniu glaistu

Gaminat meduolius, bene smagiausia dalis yra juos dekoruoti ir čia nėra jokių taisyklių, svarbiausia, kad tai teiktų džiaugsmo. Kaip pasakoja N. Juchnevič, iš įvairių uogų sirupų pagamintas glaistas, labiausiai savo skonio savybes atskleidžia ant tradicinių meduolių. Būtent tokius meduolius puošybai su aviečių glaistu ir siūlo pasigaminti kepyklų vadovė.

„Iš 125 g cukraus pudros, šviežios tarkuotos citrinos žievelės, 1 didelio kiaušinio, 250 g miltų bei 150 g šalto sviesto išminkykite tešlą, ją dėkite 2 valandoms šaldyti. Iš atvėsintos tešlos iškočiokite 5 milimetrų lakštus ir išspauskite formelėmis meduolius. Meduolius kepkite iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, maždaug 10 minučių. Atvėsusius meduolius papuoškite avietiniu glaistu, kurį pasigaminsite sumaišę cukraus pudrą bei aviečių sirupą“, – sako kepyklų vadovė.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai