Vis dėlto tyrimai parodo, kad ryšys tarp susirašinėjimo įpročių ir pasitenkinimo santykiais priklauso nuo lyties. Kitaip tariant, vyrai ir moterys skirtingai vertina tai, kaip dažnai jie siunčia žinutes, ir tai, ar laimingi jaučiasi su partneriu (-e), rašo lifehack.org.

Kaip buvo atliktas tyrimas

Straipsnyje, paskelbtame leidinyje „Journal of Couple and Relationship Therapy“ aprašomas tyrimas, kuriame 276 jaunų žmonių (nuo 18 iki 25 metų), esančių stabiliuose santykiuose, buvo paprašyti apibūdinti savo bendravimo su antrąja puse įpročius ir jausmus apie tarpusavio santykius. Kiekvienas dalyvis turėjo parašyti, kaip dažnai jie siunčia žinutes savo partneriui (-ei).

Pusė iš 276 tyrimo dalyvių buvo susižadėję arba susituokę. Anketoje, kurią jie turėjo užpildyti, taip pat buvo tokių klausimų, kaip, pavyzdžiui, kiek kartų jie svarstė užbaigti šiuos santykius arba ar jie jaučiasi partnerio (-ės) mylimi ir ar jiems užtenka jo (jos) dėmesio.

Moterų motyvai

Kai kuriais atžvilgiais vyrai ir moterys susirašinėja iš panašių paskatų. Pavyzdžiui, tyrimo metu išsiaiškinta, kad abiejų lyčių partneriai dažniau rašo apie jausmus antrajai pusei, jei jaučia tarpusavio ryšį. Tačiau kitais atžvilgiais vyrų ir moterų paskatos skyrėsi. Pavyzdžiui, apžvelgę tyrimo dalyvių moterų atsakymus, tyrėjai įžvelgė teigiamą ryšį tarp to, kiek žinučių jos išsiųsdavo kasdien savo partneriui, ir įsitikinimo, kad jų santykiai stabilūs.

Vyrų motyvai

Tačiau išanalizavus tyrimo dalyvių vyrų atsakymus, rezultatai buvo visiškai priešingi – rastas neigiamas ryšys tarp išsiųstų žinučių skaičius ir suvokiamo partnerystės stabilumo.

Be to, pastebėtas neigiamas ryšys tarp statistinio dalyvio vyro išsiųstų žinučių savo partnerei skaičiaus ir laimės jausmo santykiuose. Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad moterys labiau nei vyrai mėgina per žinutes užmegzti pokalbį sunkiomis ar jautriomis temomis. Tačiau dalyviai, kurie prisipažino, kad tokiu būdu bando spręsti tarpusavio konfliktus, prisipažino esantys mažiau patenkinti santykiais.

Ką rekomenduojama daryti

Tyrimo rezultatai yra koreliaciniai: tai reiškia, kad tyrėjai negali pasakyti, kad, pavyzdžiui, susirašinėdamos žinutėmis moterys jaučiasi saugesnės santykiuose, šie joms atrodo stabilesni. Tačiau šio tyrimo išvados bet kokiu atveju suteikia įdomių ir naudingų duomenų diskusijai apie technologijų vaidmenį santykiuose.

Tyrimui vadovavusi Lori Schade pasakė NPR, kad vyrai rašo žinutes ko gero siekdami išlaikyti emocinį atstumą nuo savo partnerių, ir tai gali paaiškinti faktą, kad tie dalyviai, kurie išsiuntė daugiausiai žinučių, buvo mažiausiai patenkinti savo santykiais.

„Galbūt [vyrams] tai yra būdas patikrinti santykius arba būdas bendrauti ne gyvai, o per mobilųjį telefoną“, – svarsto ji.

L. Schade nemano, kad reikėtų visai nustoti rašyti savo partneriui (-ei), bet rekomenduoja sudėtingus klausimus spręsti susitikus gyvai, o ne ilgai susirašinėjant žinutėmis. Ji taip pat mano, kad bendraujant gyvai yra mažesnė tikimybė, kad būsite įskaudinti, nes kai susirašinėjama žinutėmis, yra laiko pamąstyti, sugalvoti atsakymą, ir vėl parašyti. Atsiriboti tokiu atveju yra daug sunkiau.

Tad kai rašote žinutę savo partneriui (-ei), pasistenkite bendravimui suteikti lengvą toną. Galite bendrauti apie artėjančius įvykius ar renginius, arba apie teigiamus jūsų santykių aspektus. Rašykite tokias žinutes, kad partneris (-ė) jaustųsi mylimas (-a) ir vertinamas (-a).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)