Mandarinų būna įvairių rūšių: saldusis mandarinas, kvapusis mandarinas, rūgštusis mandarinas, tikrasis mandarinas, likerinis mandarinas, karališkasis mandarinas. Šis vaisius yra ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai, rašoma healthbenefitsofeating.com.

Pateikiame mažiausiai 7 priežastis valgyti kvapniuosius mandarinus.

1. Vitaminai ir mineralai

Mandarinuose kaip ir apelsinuose daug vitaminų, tokių kaip A ir B. Taip pat mandarinuose daug vitamino C, kuris naikina nestabilias molekules, žinomas kaip laisvieji radikalai. Jis veikia kaip antioksidantas – naikina laisvuosius radikalus ir apsaugo organizmą nuo jų žalos. Mandarinuose taip pat gausu mineralų, tokių kaip geležis, magnis, kalis, fosforas ir kalcis.

2. Daug ląstelienos ir mažai riebalų

Mandarinuose gausu ląstelienos – 1 puodelyje mandarinų jos yra 14 proc. O riebalų šiuose vaisiuose mažai. Mandarinuose yra ir tirpios, ir netirpios ląstelienos, tokios kaip hemiceliuliozė ir pektinas. Abi šios medžiagos trukdo organizmui įsisavinti cholesterolį, nes jose yra sinefrino, kuris reguliuoja mažo tankio lipoproteino (MTL), dar vadinamo „bloguoju cholesteroliu“, gamybą organizme. MTL yra atsakingas už cholesterolį, kuris prilimpa prie arterijų sienelių ir sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, tokias kaip infarktas.

3. Vėžio prevencija

Tyrimais įrodyta, kad mandarinai veiksmingai padeda kovoti su kepenų vėžiu, nes juose yra vitamino A. Mandarinų sultyse yra daug beta kriptoksantino – medžiagos, kovojančios su hepatitu C. Taip pat šiuose vaisiuose gausu limoneno, kuris pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, todėl veiksmingai apsaugo nuo krūties vėžio.

4. Reguliuoja kraujospūdį

Mandarinai padeda normalizuoti kraujospūdį, nes juose yra tokių mineralų, kaip kalis, kuris mažina spaudimą. Jie užtikrina sklandų kraujo tekėjimą arterijomis ir reguliuoja kraujo spaudimą.

5. Padeda lieknėti

Kadangi mandarinuose daug ląstelienos, jie ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgome mažiau kito maisto. Tad valgyti mandarinus labai naudinga kontroliuojantiems svorį. Gydytojai taip pat išsiaiškino, kad mandarinai mažina insuliną, tad jų suvalgius organizmas ima deginti sukauptus riebalus, o ne kaupti cukrų. Kuo organizme pagaminama daugiau insulino, tuo daugiau organizmas sukaupia riebalų.

6. Stiprina imuninę sistemą

Vitaminas C padeda įveikti peršalimo ligas ir užtikrina tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą. Mandarinai padeda kovoti su bakterijomis, jie taip pat užkerta kelią virškinimo sistemos sutrikimams, tokiems kaip spazmai, diegliai ir vėmimas. Jie valo kraują ir pašalina toksinus iš kraujo.

7. Sveika oda

Mandarinai mažina senėjimo požymius, tokius kaip gilios raukšlės, smulkios raukšlelės ir dėmės, nes juose yra antioksidantų, apsaugančių odą nuo ultravioletinių spindulių. Oda apsaugoma nuo saulės daromos žalos ir nuo laisvųjų radikalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)