Pirmasis šeimos kūdikis Nevada Aleksanderis mirė būdamas dešimties savaičių dėl staigios kūdikių mirties sindromo, tačiau Elonas ir Justine vėliau dirbtinio apvaisinimo pagalba susilaukė penkių atžalų – dvynių ir trynių. Drauge pragyvenę aštuonerius metus, pora nusprendė skirtis.

Neseniai leidyklos „Eugrimas“ išleistoje Ashlee Vance knygoje „Elon Musk. „Tesla“, „SpaceX“ ir fantastinės ateities paieškos“ pateikiamos įvairios pikantiškos detalės skyrybų proceso. Dalis jų niekur neskelbtos.

Ištrauka iš knygos

Situacija „Tesloje“ ir „SpaceX“ vertė Muską visa galva pasinerti į verslą, o tai, be abejo, tik blogino padėtį šeimoje. Muskai turėjo net kelias aukles, kurios padėjo prižiūrėti penketą jų vaikų, nes Elonas mažai laiko praleisdavo namuose.

Dirbo septynias dienas per savaitę, dažnai keliaudavo iš Los Andželo į San Fransiską ir atgal. Justine reikėjo pokyčių. Savianalizės akimirkomis ji suvokdavo esanti statutinė žmona, jausdavo pavydą. Ji troško vėl būti lygiavertė Elono partnerė ir vėl sugrąžinti nors dalelytę tos kibirkšties, kuri siejo juos kitados, kai gyvenimas dar nebuvo toks akinamas ir reiklus.

Neaišku, ar Muskas informavo Justine apie senkančią banko sąskaitą. Ji tvirtino, kad Elonas jai nepasakojo apie šeimos finansinę padėtį, tačiau artimi Musko draugai vis dėlto suprato jį turint keblumų.
Pirmoje 2008-ųjų pusėje „Valor Equity“ įkūrėjas ir vadovas Antonio Graciasas pasikvietė Muską vakarienės. Graciasas buvo „Teslos“ investuotojas, artimas Musko draugas ir sąjungininkas, tad aiškiai jautė jo nerimą dėl ateities.

„Jiedviem su Justine sekėsi sunkiai, bet jie tebebuvo kartu, – pasakojo Graciasas. – Per vakarienę Elonas prasitarė: „Šioms bendrovėms atiduosiu paskutinį savo dolerį. Jei mums reiks persikelti į Justine tėvų rūsį, tebūnie.“

Galimybės persikelti į Justine tėvų rūsį nebeliko. 2008 metų birželio 16 dieną Muskas padavė skyrybų dokumentus. Pora šį faktą paviešino neiškart, nors Justine apie jį užsiminė savo tinklaraštyje.

Birželio pabaigoje be jokio papildomo konteksto ji iš atminties pacitavo Moby: „Nėra tokio reiškinio kaip pusiausviras viešasis asmuo. Jei jie būtų pusiausviri, tai nesistengtų tapti viešaisiais.“
Kitame įraše Justine be komentarų kalba apie būsto paieškas su Sharon Stone, o poroje dar vėlesnių − apie „didžiąją dramą“, kurią jai tenka išgyventi.

Rugsėjį atsirado pirmas informatyvus pasakojimas apie skyrybas: „Nuėjome gerą kelio atkarpą. Susituokėme jauni. Išsaugojome santuoką tiek, kiek galėjome, o dabar viskas baigta.“ Valleywag, aišku, nepraleido progos visko išsamiai pakomentuoti ir pastebėti, kad Muskas matomas viešumoje su maždaug dvidešimtmete aktore.

Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija ir skyrybos suteikė Justine teisę kur kas laisviau rašyti apie asmeninį gyvenimą. Tinklaraštyje ji išsakė savo nuomonę apie santuokos pabaigą, Elono merginą ir būsimą antrąją žmoną, vidines skyrybų proceso detales.

Visuomenė pirmąkart išvydo Muską ne itin malonioje šviesoje ir iš pirmų lūpų – tegu ir iš buvusios žmonos − gavo tiesioginių jo sunkaus charakterio įrodymų. Justine tinklaraštis gal ir nebuvo objektyvus, bet atskleidė įprastą Musko elgseną. Štai vienas įrašas apie skyrybų prielaidas ir greitą pabaigą:

„Man skyrybos – tarsi bomba, kurią paleidi, kai nebėra kitos išeities. Dar nebuvau praradusi vilties susitarti, todėl iškart nepasirašiau dokumentų. Ką tik buvome pradėję lankyti porų trijų serijų terapiją, tačiau Elonas, kaip visada, viską perėmė į savo rankas ir pareiškė ultimatumą: „Arba susitvarkome santuoką šiandien, arba rytoj su tavim išsiskirsiu.“ Tą vakarą ir kitą rytą jis vis klausinėjo manęs, ką ketinu daryti. Leidau suprasti, kad nesu pasirengusi skyryboms; pasiūliau luktelėti bent iki kitos savaitės. Elonas linktelėjo, palietė mano viršugalvį ir išėjo. Vėliau tąryt pamėginusi apsipirkti sužinojau, kad mano kreditinė kortelė užblokuota, o dar po kiek laiko sužinojau, kad jis pasirašė dokumentus ir pradėjo procesą. E man to tiesiai to nepasakė, perdavė per kitą žmogų.“

Elonui kiekvienas Justine pasakojimas viešoje erdvėje reiškė naują viešųjų ryšių krizę, o jo bendrovėms − papildomą rūpestį. Per daugelį metų pelnytas įvaizdis žlugo drauge su verslu. Tai buvo visiška katastrofa.

Gana greitai Muskų skyrybų byla pasiekė žvaigždžių skyrybų lygį. Pagrindinės žiniasklaidos priemonės prisidėjo prie Valleywag ir sutartinai narstė skyrybų detales, ypač kai Justine stojo į kovą dėl didesnės pinigų sumos.

„PayPal“ laikais Justine buvo pasirašiusi povedybinę sutartį, tačiau dabar ji teigė neturėjusi laiko ir noro gilintis į dokumento padarinius. Justine griebėsi savo tinklaraščio ir įraše, pavadintame Auksakasė, atskleidė norinti namo, išlaikymo sau ir vaikams, 6 milijonų dolerių grynaisiais, 10 proc. Musko „Teslos“ akcijų, 5 proc. Musko „SpaceX“ akcijų ir automobilį „Roadster“.

Be to, Justine pasirodė CNBC šou Divorce Wars (Skyrybų karai) ir parašė straipsnį į žurnalą Marie Claire pavadinimu ᾿I Was a Starter Wife᾿: Inside America᾿s Messiest Divorce (Buvau žmona pirmai pradžiai: bjauriausios Amerikos skyrybos iš vidaus).

Visą tą laiką visuomenė palaikė Justine. Ji niekaip nesuprato, kodėl milijardierius priešinasi iš pažiūros teisingiems žmonos reikalavimams. Didžiausia Musko problema, aišku, buvo mažas jo aktyvų likvidumas, o didžiąją savo kapitalo dalį jis buvo investavęs į „Teslos“ ir „SpaceX“ akcijas.

Galų gale pora sutarė, kad Justine gauna namą, 2 mln. dolerių (atėmus teismo išlaidas), 80 tūkst. dolerių kas mėnesį jos pačios ir vaikų išlaikymui septynerius metus ir „Roadster“.

Kelis metus po skyrybų Justine vis dar buvo sunku kalbėti apie santykius su Musku. Per mūsų pokalbį ji kelis kartus apsipylė ašaromis – po to jai prireikė laiko susikaupti vėl. Jos nuomone, santuokos metais Elonas daug ką nuo jos slėpė, o per skyrybas elgėsi taip, tarsi ji būtų konkurentas, kurį reikia įveikti.

„Mes kariavome, o Elonas kariauja žiauriai“, – pasakojo ji. Gerokai po skyrybų Justine vis dar rašė apie Muską savo tinklaraštyje. Rašė apie Riley, apie Musko tėvystės įgūdžius. Apie tai, kaip Muskas uždraudė namuose minkštus žaislus, kai jų dvyniams sukako septyneri.
Justine tą draudimą komentavo taip: „Elonas turi tvirtus įsitikinimus. Jis augo sunkioje šeimoje, sudėtingomis aplinkybėmis. Privalėjo būti tvirtas ne tik tam, kad išgyventų, bet ir tam, kad užkariautų pasaulį. Jis nenorėjo auginti lepūnėlių be gyvenimo tikslo.“

Tokie ir panašūs komentarai rodė, kad Justine vis dar žavisi stipria Elono valia ar bent jau jį supranta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)