Deja, 57 Seimo nariai, tarp kurių daugiausia valstiečių žaliųjų, Seime įregistravo Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma grįžti prie konservatyvaus įstatymo modelio. Minėti parlamentarai priešinasi tam, kad nuo sausio 1-osios įsigaliotų priimtas įstatymas, kurį rėmė tiek prezidentė, tiek gydytojų bendruomenė bei nevaisingos šeimos.

Apie tai – interviu su Lenkijoje po 8 metų laukimo pastojusia Lilija.

– Naujas Seimas siūlo grįžti prie prezidentės vetuoto konservatyvaus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo. Jums ši tema aktuali, gydytis vykote į Lenkiją. Papasakokite savo istoriją.

– Palyginome kainas Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje, paskaitėme atsiliepimus. Prasčiausi atsiliepimai ir aukščiausios kainos Lietuvoje. Todėl nusprendėme kreiptis į kaimynus lenkus ir čia sėkmingai gydėmės.

Mes kreipėmės du kartus Pirmąkart pavasarį, buvo biologinis nėštumas, tačiau dėl prastos kiaušialąsčių kokybės jis nutrūko. Antrą kartą kreipėmės rudenį ir dabar laukiame dvynių. Eina ketvirtas nėštumo mėnuo.

– Kokia procedūra buvo atlikta?

– Pagalbinis apvaisinimas mėgintuvėlyje. Apvaisinta kiaušialąstė įsodinamas į gimdą (tai procedūra, kada geriausi embrionai perkeliami į gimdą - DELFI).

– Kaip šeimoms atsilieptų, jei būtų priimtas įstatymas, pagal kurį „Embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“?

– Pagal įstatymą, Lenkijoje galima apvaisinti 6 kiaušialąstes. Tačiau, tarkime, po dviejų nepavykusių pilnų procedūrų į tai žiūrima lanksčiau. Jie gali pasiūlyti apvaisinti ir 10, tikrai nėra taip griežtai. Pavyzdžiui, iš manęs buvo išimta 20 kiaušialąsčių, iš kurių apsivaisino tik 5, liko tik 3. Pirmą kartą net neaugino iki 5 dienų, įsodino 3 dienų, nes kiaušialąstės buvo silpnos, antrą kartą augino jau iki aukštesnės stadijos, vadinamos blastocistos, ir taip iš 20 liko 2.

Likusias nepanaudotas kiaušialąstes galima šaldyti, dovanoti, pirmą kartą dalį kiaušialąsčių palikome klinikai. Mums gydytojas šaldyti kiaušialąsčių nerekomendavo.

– Kaip vertinate iniciatyvą Seime vėl grįžti prie šio klausimo? Lenkija katalikiška šalis, tačiau panašu, kad ten vaikų susilaukti norinčiam žmogui galimybės kur kas geresnės.

– Taip. Ten ir klinikų daugiau, girdėjau, kad ir nemokamų procedūrų yra.

Tikėjausi, kad nuo sausio mėnesio taip bus ir pas mus, viskas įsivažiuos, bus apmokami brangūs vaistai ar procedūros. Bet dabar jau netikiu, kad Lietuvoje kažką gero sugalvos stengdamiesi padėti problemų turinčioms šeimoms.

– Kas, jūsų manymu, tai lemia: įsitikinimai, religija, neišsilavinimas, problemos nesuvokimas?

– Gal problemos nesuvokimas. Žmogus tą problemą supranta tik tai išgyvenęs. Gal kažkam atrodo, kad tai nesveiki žmonės, kurie paauglystėje gyveno ne tokį gyvenimą ir panašiai. Dabar nevaisingumas didelė problema. Ir savo aplinkoj labai daug girdžiu apie nevaisingumo bėdas.

Mums pavyko Lenkijoje, tad rekomenduojame važiuoti ten. Daug porų ten važiuoja ir susilaukia vaikų. Gaila, kad savo šalyje negali rasti išeities. Kas turi didesnių problemų, skrenda į Turkiją, kur irgi yra aukšto lygio klinikų.

– Kiek kainavo procedūra ir kiek būtumėte sumokėję Lietuvoje?

– Iš viso apie 2600 eurų. Tai kaina su kelionėmis, procedūra ir papildomomis procedūromis, vaistais. Lietuvoje vien procedūra kainuoja 1800 eur, o kur dar papildomos. Be 4000 eurų nelabai.

– Ar procedūra skausminga?

– Sąlygos Lenkijoje puikios. Skaičiau įspūdžius, kad Lietuvoje pati nemaloniausia procedūra, kai išimamos kiaušialąstės, tačiau aš gavau palatą poilsiui, anesteziologas puikiai atliko darbą, pusvalandžiui atsijungiau, nieko nejaučiau.

O hormoninę stimuliaciją kiekviena moteris toleruoja skirtingai. Man ji praėjo labai paprastai. Žinau, kad kitoms moterims sudėtingiausia užauginti folikulus, iš kurių išimama kiušialąstė.

– Ką žinote apie valstiečių žaliųjų lyderio R. Karbauskio propaguojamas ir kaip alternatyvą pagalbiniam apvaisinimui siūlomas naprotechnologijas?

– Esu anksčiau skaičiusi straipsnius apie šią technologiją, tačiau plačiau domėtis neteko. Kadangi žinojau visas savo problemas ir mano nepastojimo trukmė – 8 metai – būtų per vėlu, mano žiniomis, šis procesas užtrunka. Jei kas tai man būtų pasiūlę kelio pradžioje, galbūt būčiau svarsčiusi.

Pavasarį klausiausi posėdžio Seime, kai svarstytas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas. Kai kurie Seimo nariai minėjo krikščionybę, kad taip Dievas baudžia ir taip toliau. O jei, tarkime, aš nesu tikinti? Kodėl aš turiu vargti ir kankintis dėl to, kad kažkas Seime tiki Dievu, nors abejoju, ar to tikėjimo yra, o aš, tarkime, netikinti? Juk turime teisę rinktis.

Mane tai stebina, ypač kaip klausausi diskusijų apie embrionus, neva tai žmonės ir panašiai. Tačiau, pavyzdžiui, abortus leidžiama daryti iki 12 nėštumo savaitės.