Anot A. Kubiliaus, Ramūno Karbauskio į priekį vedamos LVŽS pergalė – rinkėjų protesto išraiška. Esą šis politikas rinkimams puikiai išnaudojo dabartinę situaciją Lietuvoje. Tačiau konservatorius dvejoja aptariamos partijos pirmininko skaidrumu.

Pasisakė ir apie G. Landsbergį

Paklaustas, kas šeštadienį įvyko TS-LKD tarybos posėdyje – jo metu G. Landsbergis pasiūlė kuo greičiau sušaukti suvažiavimą ir surengti naujus pirmininko rinkimus nelaukiant gegužės mėnesio, kai baigsis jo, kaip pirmininko, kadencija – A. Kubilius pripažino, kad diskusija po Seimo rinkimų buvo pakankamai intensyvi.

„Tradicinis posėdis. Mūsų tarybos posėdžiuose visada būna daug atvirų ir karštų diskusijų – nevengiame to parodyti“, – DELFI sakė politikas, pašmaikštavęs, kad svarsto ir apie galimybę rengti tiesiogines posėdžio transliacijas.

A. Kubilius pripažino, kad ir G. Landsbergio pareiškimas jam buvo netikėtas, tačiau vėliau aiškino supratęs, kad tai verta pritarimo.

„Jis kaip tik pasakė, kad niekur nebėga, dalyvaus naujuose Seimo rinkimuose. Tik jo siūlymas buvo rinkimus paankstinti – gal pavyktų tai padaryti vasarį, o ne gegužę, kaip yra tradiciškai. Vertinimus, kaip rinkimuose mums pasisekė, turi padaryti patys partijos nariai“, – įsitikinęs jis.

Anot politiko, G. Landsbergis turi visas galimybes gauti naują pirmininko mandatą dar 4 metams.

Įtarimai neskaidrumu – ir R. Karbauskiui, ir D. Petrošiui

„Mes visi esame žmonės, savo nuomonę išreiškiame remdamiesi žmogiškomis savybėmis – ir racionalumu, ir emocijomis. Mūsų pozicija, formuojant valdančią koaliciją ir pasilikus opozicijoje, kai mūsų niekas taip ir nepakvietė į derybas, buvo išsamiai aptarta partijos prezidiume. Pasakėme aiškiai, kad esame atviri deryboms, iškėlėme paprastas sąlygas, kurios Valstiečiams ir žaliesiems pasirodė sudėtingos“, – LVŽS reakcija stebėjosi pašnekovas.

Viena konservatorių įvardytų sąlygų – visi pasirašantys lyderiai turėtų būti patikrinti specialiųjų tarnybų.
Mūsų pozicija, formuojant valdančią koaliciją ir pasilikus opozicijoje, kai mūsų niekas taip ir nepakvietė į derybas, buvo išsamiai aptarta partijos prezidiume. Pasakėme aiškiai, kad esame atviri deryboms, iškėlėme paprastas sąlygas, kurios Valstiečiams ir žaliesiems pasirodė sudėtingos.

A. Kubilius iškėlė klausimą, galbūt ir socialdemokratų kandidatas į Teisingumo ministrus Darius Petrošius dėl to, kad nenorėjo būti tikrinamas specialiųjų tarnybų, pirmadienio rytą atsisakė kandidatūros į ministrus. Tačiau šis savo išplatintame pranešime teigia, kad tokį sprendimą priėmė dėl šeimos ir prašė S. Skvernelio paviešinti specialiųjų tarnybų pažymą, nes yra įsitikinęs, kad jokios kompromituojančios medžiagos ten nebus.

„Nesuprantu, už ką (mūsų reikalavimai – DELFI) buvo sukritikuoti. Kaip rodo dabartinės Vyriausybės formavimas, štai vienas iš kandidatų į ministrus, turbūt, nenorėdamas kažkokių komplikuotų pažymų, jau atsisakė toliau būti kandidatu. Turiu omenyje D. Petrošių“, – sakė A. Kubilius.

Jo teigimu, pasitikėjimas reikalauja kaip galima didesnio aiškumo. Anot politiko, apie tai konservatoriai ir kalbėjo, keldami klausimus, ar R. Karbauskis neturėtų plačiau paaiškinti savo verslo kilmės ir sąsajų su Rusijos trąšų gamintojais.

„Tie klausimai iki šiol lieka iki galo neatsakyti. Tai nėra gerai. Manyčiau, ir pačiam R. Karbauskiui būtų daug geriau į tuos klausimus nuosekliai atsakyti, viešai, prašant atitinkamų tarnybų visus taškus ant „i“ sudėlioti“, – ragino politikas.

Anot A. Kubiliaus, yra daug klausimų, kurie kyla skaitant R. Karbauskio paneigimus dėl ryšių su Rusija.

„Aš nenoriu konkrečiai R. Karbauskio paimti ir nagrinėti, atrodys, kad tai asmeninis pyktis. Tačiau jis galėtų plačiau paaiškinti, pavyzdžiui, atsakyti į tokį klausimą, kaip 1993 m., būdamas 24-erių metų jaunuoliu, jis gavo teisę, jo paties žodžiais, importuoti iš garsaus Rusijos oligarcho Mošės Kantoro valdomos trąšų gamyklos iš pradžių į Lenkiją, o po to į Lietuvą ir tą verslą išlaikė iki šiol, tai toks labai specifinis biznis“, – klausė jis, pridurdamas, kad trąšos yra perdirbtos dujos.
Jis galėtų plačiau paaiškinti, pavyzdžiui, atsakyti į tokį klausimą, kaip 1993 m., būdamas 24-erių metų jaunuoliu, jis gavo teisę, jo paties žodžiais, importuoti iš garsaus Rusijos oligarcho Mošės Kantoro valdomos trąšų gamyklos iš pradžių į Lenkiją, o po to į Lietuvą ir tą verslą išlaikė iki šiol, tai toks labai specifinis biznis.

„Dujų verslas Rusijoje, visi žinome, kiek yra naudojamas Kremliaus įvairioms geopolitinėms strategijoms įgyvendinti. Tai į tuos klausimus turi atsakyti. Skaitant visus jo (R. Karbauskio – DELFI) pareiškimus, na, labai aiškiai matyti, kad arba vengiama, arba nesuprantama, kad tai turi būti geriau paaiškinta“, – tikino A. Kubilius.

Įvardijo priežastį, kodėl nelaimėjo rinkimų

Iki šiol jis aiškino negalintis tiksliai pasakyti, tai laimėjo ar ne jo atstovaujama partija rinkimus. Pašnekovas taip pat pridūrė, kad TS-LKD yra unikali partija – dėl vieno žodžio gali ginčytis ir pusmetį.

„Bandau pasakyti, kad mes pernelyg koncentruojamės į rinkimų kampanijų elementus, padarytas klaidas, gal Vyriausybę reikėjo įvardyti su A. Kubiliumi kaip finansų ministru. Išvada visada, kad A. Kubilius kaltas. Bet esminis dalykas – kitoks. Lietuvoje pamatėme reiškinį, kokį stebėjome ir D. Trumpui laimėjus ir dėl „Brexit“– protesto balsas buvo labai stiprus. Jo priežastis – didelis skurdo ir soc. atskirties sluoksnis. Tie, kurie ten patenka, nebeturi vilties, kad paprastai išlips“, – kad tai puikiai „pagavo“ R. Karbauskis, pastebėjo A. Kubilius.

Tą jis aiškino matantis ir kaip nacionalinio saugumo problemą, nes esą nusivylusiems žmonėms trečiosios šalys gali labai lengvai daryti įtaką.

„Žmonės norėjo ne paaiškinimų, o kad skurdo problema būtų sprendžiama. Jiems reikėjo išlieti savo nusivylimą ir pyktį, o tokiai partijai kaip mūsų tai panaudoti yra praktiškai neįmanoma. Tačiau R. Karbauskis tai sugebėjo sėkmingai panaudoti“, – pridūrė A. Kubilius.

Įvardijo, kas galėjo sutrukdyti laimėti rinkimus

Paklaustas, kaip partija ateityje žada keisti savo įvaizdį ir kodėl žmonės konservatorius laiko arogantiškais, A. Kubilius pripažino, kad iš šono gal ir geriau matyti, tačiau pridūrė, kad problemas reikia ne tik parodyti, bet ir spręsti.

„Jei sakai, ko reikia: kad skurdo būtų mažiau, vietos valdžioje būtų žmonių, pasirengusių investicijas pritraukti, dirbti su Skandinavija, mums pasako, kad kalbame arogantiškai, nes nėra žmogaus, nenušluostėme ašarų. Bet mes turime ne ašaras šluostyti, o paskatinti sunkiu darbu iš skurdo lipti, sudaryti tam galimybes“, – aiškino politikas.
Mes turime ne ašaras šluostyti, o paskatinti sunkiu darbu iš skurdo lipti, sudaryti tam galimybes.

Jo teigimu, atviros nuostatos patraukė pakankamai didelį rinkėjų skaičių. Tačiau faktas, sutiko A. Kubilius, ir kad daug žmonių konservatoriams jaučia neapykantą.

Politikai tai aiškino tuo, kad konservatoriams teko priimti nepopuliarius sprendimus, būti valdančiojoje daugumoje didelių permainų metu, esą tikslingai TS-LDK praėjusioje kadencijoje engė ir socialdemokratai. A. Kubilius taip pat tikino, kad Lietuvoje yra ir pakankamai nemažai sovietiniams laikams nostalgiškų žmonių, kurie už konservatorius paprastai nebalsuoja.

Aiškina nekylantys prieš kritikuojančius

Žvelgiant į pastarojo meto įvykius, panašu, kad konservatoriai kyla prieš juos kritikuojančius. Pavyzdžiui, buvęs A. Kubiliaus patarėjas politologas Virgis Valentinavičius tampa persona non grata partijoje – iš Vyt. Landsbergio kalbos buvo galima suprasti, kad jį net siūloma šalinti iš partijos. Tą daryti viešai skatino ir partijos narė Rasa Baškienė.

Ir Vytautą Sinicą ištiko panašus likimas – už DELFI paskelbtą straipsnį jis atleistas iš parlamentarės Agnės Bilotaitės patarėjų.

„Mes esame atvira partija ir pas mus demokratijos šventė yra permanentinė. Vienas narys pakritikuoja pirmininką, pirmininkas sako, kad esame atviri, reiškiame savo nuomonę. Mano manymu, neturime bijoti viešai reiškiamos kritikos ir savikritikos, turime į tai reaguoti racionaliai“, – prisimindamas savo 13 metų pirmininkavimo partijai laikotarpį, kai buvo aktyviai kritikuojamas, aiškino A. Kubilius.

Tuo metu V. Sinica esą, girdėjo politikas, buvo susiradęs kitą darbą pas vieną Seimo narį, jo kontraktas su A. Bilotaite, teigė, buvo besibaigiąs.

„Nemanau, kad tai reikėtų traktuoti kaip partijos veikimą prieš asmenį“, – sakė jis.

Laimėjusią partiją vadina protesto išraiška

Konservatorius Rimantas Dagys minėtame posėdyje šeštadienį pripažino esąs talibas, tačiau pridūrė, kad talibai laimėjo rinkimus. A. Kubilius paklaustas, kuo panašūs ir kuo skiriasi konservatorių ir valstiečių žaliųjų talibano nariai, aiškino šio žodžio verčiau nevartosiantis.

„Turėti pažiūras yra gerai, ginčytis dėl jų, ginti. Blogiau, kai žmogus neturi pažiūrų. Bet šioje vietoje su R. Dagiu nesutikčiau, kad rinkimus laimėjo talibai. Lygiai taip pat kaip JAV D. Trumpo pergalę lėmė ne tai, kokias pažiūras jis išsakė, o kad sugebėjo mobilizuoti protestą. Valstiečiai ir žalieji rinkėjams pasirodė tinkami kaip protesto išreiškimas“, – mano A. Kubilius. Jis aiškino nedramatizuojantis ir to, kad opozicija po rinkimų greičiausiai liks be lyderio. Esą galbūt tebus prarastas papildomas instrumentas, galėjęs suaktyvinti darbą.