Tai numatantį Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pakeitimo projektą įregistravo „valstiečių“ atstovai – frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, parlamentaras Tomas Tomilinas ir socialdemokratas Algirdas Sysas.

Pagal siūlomą projektą naujas Darbo kodeksas įsigalioja ne 2017 m. sausio 1 d., o 2017 m. liepos 1 d.

„Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pakeitimo ir jį lydinčių įstatymų projektų tikslas – sudaryti prielaidas dar kartą socialiniams partneriams, visiems suinteresuotiems asmenims ar visuomenei, pateikti savo pasiūlymus dėl Darbo kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų, priimtų 2016 m. Seimo pavasario bei rudens sesijų metu. Įvertinus šiuos pasiūlymus, būtų pateiktos reikiamos įstatymų pataisos, kurios labiau subalansuotų darbuotojų ir darbdavių interesus ir atlieptų Lietuvos gyventojų lūkesčius“, – sako projekto autoriai.

Jų teigimu, dalies įstatymų projektų, t. y. Valstybinio socialinio draudimo, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sandaros, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymų pataisų įsigaliojimo datų nesiūloma keisti, bet „siūloma atsisakyti nustatytų apribojimų valstybinio socialinio draudimo įmokoms, socialinio draudimo įmokos tarifo pagrindinei pensijos daliai finansuoti mažinimo“.

„Labiau išdiskutuotas ir socialiai subalansuotas Darbo kodeksas bei kiti socialinio modelio įstatymai ateityje turėtų pasitarnauti verslo plėtrai“, – tikisi projektą parengusi Seimo narių grupė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis žurnalistams yra sakęs, kad Darbo kodeksą atidėjus pusei metų, jis bus tvarkomas ir turėtų įsigalioti jau po to, kai bus suderintas su Trišale taryba. „Mes priimsime tuos sprendimus, kurie priimtini visoms pusėms“, – po derybų dėl valdančiosios koalicijos formavimo yra sakęs R. Karbauskis.

Jo nuomone, Darbo kodeksą reikėtų sutvarkyti taip, kad nebūtų dėl to didėjančios emigracijos.

Kaip primena ELTA, kadenciją baigęs Seimas Darbo kodekse įteisino darbuotojams palankesnes nuostatas, kuriomis siekiama padidinti darbuotojų garantijas ir socialinį saugumą darbe. Naujame kodekse Seimas sugrąžino nuostatą, kad, kai abejojama dėl darbo sutarties sąlygų, jos bus aiškinamos darbuotojo naudai, taip pat nutarta visiškai atsisakyti nenustatytos apimties darbo sutarčių.

Seimo priimti pakeitimai, R. Karbauskio vertinimu, yra kosmetiniai. „Jų tikrai neužtenka“, – yra sakęs R. Karbauskis.