Jaunos moters regėjimas silpti pradėjo dėl retos jai nustatytos paveldimos Leberio neuropatijos. Moteris surengė atsisveikinimo su regėjimu vakarėlį, kuriame pranešė liūdną žinią visiems savo draugams, ir leidosi į trijų mėnesių kelionę, aplankė JAV, Pietų Ameriką ir Naująją Zelandiją, kad pamatytų pasaulį, kol dar gali.

Vėliau sekė dar prastesnės naujienos, kai ji neteko darbo, nes jos profesijos atstovams rega itin svarbi. S. Cutler teko gyventi su tėvais, o net ir nuvykti į darbo pokalbį tapo rimtu išbandymu, jau nekalbant apie tikimybę susirasti naują darbą, rašo „The Guardian“.

„Trumpalaikėje perspektyvoje tapti ir vėl darbinga, o ilgalaikėje perspektyvoje – susigrąžinti savarankiškumą. Pastangos siekti šių tikslų – sunkiausia užduotis, su kuria man yra tekę susidurti gyvenime“, – ne pačiomis maloniausiomis patirtimis dalinosi jauna moteris.

Pirmasis žingsnis – išmokti naudotis kompiuteriais, telefonais ir skaityti spausdintą informaciją pasitelkiant pagalbinę technologiją. Vėliau, pasitelkusi savo pačios neįgalumo patirtį, S. Cutler pastebėjo spragą rinkoje. Ji suprato, kad yra milžiniškas poreikis apmokyti neįgaliuosius, paaiškinti jiems, kokias teises jie turi, kokios yra įsidarbinimo galimybės ir kt.

Tuo metu šioje srityje dirbo vos keli asmenys, tačiau buvo sudėtinga suformuoti verslo modelį. Nors organizacijos žinojo, kad šioje srityje turėtų daryti daugiau, dažnai ši užduotis nebuvo vertinama kaip prioritetinė arba tam tiesiog nenorėta skirti pinigų.

Vis tik pasitelkus vyriausybinę verslo startuolių schemą ir finansavimą gimė „Making Lemonade“. Šis pavadinimas atsirado iš mantros, kurią S. Cutler kartodavo netekusi regėjimo. „Jei gyvenimas tau duoda citrinų, panaudok jas ir pagamink limonadą“, – štai tokiu principu ji mėgino vadovautis. Internetinėje S. Cutler sukurtoje svetainėje, kurios spalvos yra kaip geltono ir žalio limonado, lankytojai gali rasti daug informacijos apie rinkodarą, tinklaraščio įrašų ir netgi receptą, kaip pasigaminti gerą limonadą bei nemokamą asmeninio tobulėjimo gidą.

„Pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susidūriau visa tai pradėjusi, buvo tie, kad niekas manęs nežinojo, turėjau mokytis apie kitokias negalios rūšis, istoriją ir lygias teises. Daug pastangų įdėjau megzdama ryšius, dalyvavau renginiuose, kalbėjausi, klausiausi žmonių, kad išsiaiškinčiau, ko jiems iš tikrųjų reikia. Nors tai gali atrodyti kaip nedėkinga užduotis, vis tik susitikimai su žmonėmis akis į akį gali reikšti pasiūlymus net ir po trejų metų,“ – nelengvomis savo patirtimis dalinosi moteris.

Šiuo metu ji – labdaros organizacijos „Action for Blind People“ globėja, „Clore Social Leadership“ programos narė, neįgaliųjų asmenų atstovė įvairiuose komitetuose. Maža to, jauna verslininkė pateko į 2006 m. „Enterprising Young Brit“ ir 2008 m. „Disabled Entrepreneur of the Year“ finalą.

Brailio raštas

Klientų atsiliepimai paskatino S. Cutler siekti žinių naujose srityse ir papildyti „Making Lemonde“ idėją, įskaitant motyvacinį kalbėjimą, konsultuojamąjį ugdymą ir savarankiško darbo dirbtuves. „Žmonės manęs vis prašydavo papasakoti savo istoriją renginiuose, tačiau juos nuliūdindavau sakydama, kad nemoku kalbėti viešai. Galiausiai suvokiau, kad tam nėra jokio pagrindo, išskyrus baimę. Taigi įstojau į „Professional Speaking Association“.

Jaunos neįgalia tapusios moters teigimu, įdomi asmeninė istorija, kurią gali papasakoti, suteikia itin didelį privalumą smulkiajam verslui. „Daugybė smulkiojo verslo įmonių – tai žmonės, o jei esi pasirengęs papasakoti savo istoriją, tai gali tave išskirti iš minios ir įkvėpti kitus. Tai gali būti naudinga visų rūšių rinkodarai, įskaitant ir socialinius tinklus, internetinę svetainę, tinklaraščio įrašus, kitas žiniasklaidos priemones“, – neabejojo ji.

Dabar jau vienuoliktus metus prekyboje skaičiuojanti S. Cutler didžiuojasi savo pasiekimais. „Dirbu su nuostabiais klientais viešajame, privačiame ir labdaros sektoriuose, per ilgą laiką pasiekiau svarbių rezultatų“, – džiaugėsi ji.

Moteris planuoja plėtoti savo verslą ir daugiau dėmesio skirti konsultuojamajam ugdymui, skirtam neįgaliesiems. Ji ketina žmones mokyti, kaip spręsti problemas ir vystyti strategijas, naudojamas „Apple“, „Google“ ir „Samsung“.

S. Cutler gyvena nematydama jau dešimtmetį, prisiminimus ir apmąstymus kelia į elektroninę knygą „Living with More Vision and Less Sight“. Moteris didžiausia jai tekusia pamoka vadina suvokimą, kad, nepriklausomai nuo to, kokias staigmenas pateikia gyvenimas, tik nuo žmogaus priklauso, kaip žvelgti į šias aplinkybes. „Viskas keičiasi ir visi pokyčiai tik į gera“, – štai tokią itin prasmingą mintį iš šešių žodžių dėlioja ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)