A. Duda tai pareiškė po to, kai Eurogrupės, kurią sudaro euro zonos finansų ministrai, vadovas Jeroenas Dijsselbloemas praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės planus, susijusius su „Brexit“, pavadino „nerealistiškais“. Kiek anksčiau Italijos ekonomikos plėtros ministras Carlo Calenda pareiškė, kad Londono planai išlaikyti prieigą prie bendrosios rinkos ir tuo pat metu suvaržyti imigraciją yra „rožinė svajonė“.

„Siūlau stiklinę šalto vandens emocijoms atvėsinti, kad galiausiai nepaaiškėtų, jog pralaimime visi – ir ES, ir Jungtinė Karalystė“ – sakė Lenkijos vadovas pirmadienį publikuotame interviu „Bloomberg“.

„ES būtų didelis praradimas, jei ji būtų atkirsta nuo JK ekonomikos ir būtų nutraukti gero, atviro bendradarbiavimo ryšiai tarp jų“, – sakė A .Duda praėjusią savaitę duotame interviu.

Lenkijos vadovas pridūrė, kad esama pavojaus, jog „grupė užsispyrusių politikų mėgins nubausti britus ar Jungtinę Karalystę už tai, kad drįso pasitraukti ES“.

Britai už išstojimą iš ES nubalsavo birželį vykusiame referendume. Šalies premjerė Theresa May informavo, kad vėliausiai iki kovo pabaigos inicijuos ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir tokiu būdu pradės formalią išstojimo iš Bendrijos procedūrą.

Vienas pagrindinių veiksnių, nulėmusių britų sprendimą trauktis iš ES, buvo tai, kad kasmet į Didžiąją Britaniją ieškoti darbo atvyksta šimtai tūkstančių migrantų iš kitų ES šalių.

Th. May sakė, kad nori suvaržyti migrantų antplūdį ir tuo pat metu išsaugoti britų įmonėms „maksimalią prieigą“ prie ES bendrosios rinkos. Tačiau ES lyderiai tokią galimybę griežtai atmetė.

Varšuvai tai itin opus klausimas, nes manoma, kad Didžiojoje Britanijoje yra įsikūrę apie 800 tūkst. lenkų, kurie sudaro vieną didžiausių kitataučių bendruomenių šioje šalyje.

Lenkija taip pat aktyviai palaikė Britanijos pastangas kovoti su ES valdžios centralizacija.

Populistai abiejose valstybėse, taip pat kitose rytinėse ES narėse, aršiai kritikuoja Europos Komisiją, daug galių turinčią bloko aukščiausią vykdomosios valdžios instituciją, kuri esą įgyvendina federalistinės Europos viziją ir varžo bloko šalių suverenitetą.

Tuo tarpu ES šalininkai tvirtina, jog dėl Bendrijos trūkumų reikėtų kaltinti tai, kad nacionaliniai interesai trukdo sustiprinti bloko centralizuotos valdžios institucijas ir demokratiją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)