Namo bendrijos pirmininkas Vytautas Mockevičius sako, kad dabar 55 butų namas ir jo aplinka yra pasikeitusi iš esmės.

Paklaustas, ar šiuo metu name yra pabaigti visi darbai, pašnekovas dar suabejojo, bet netrukus pridūrė „galima sakyti, kad taip“.

To priežastis – ne viena, nes aktyvi bendruomenė, iš pradžių abejojusi savo galimybėmis, po to namo kapitalinio remonto planą vis papildydavusi naujais planais.

„Name įrengtas geoterminis šildymas, saulės kolektoriai, sudėtinga butų vėdinimo sistema su rekuperatoriais, pakeisti vamzdynai, langai ir durys, iš esmės perdaryta balkonų konstrukcija“, - vardijo V. Mockevičius.

Jis sako, kad namui faktiškai atliktas kapitalinis remontas.

„Aišku, prie daugelio dalykų gyventojai prisidėjo savo lėšomis. Tiesa, dabar dar yra likusios nesutvarkytos laiptinės, joms reikėtų rimto remonto, bet viskas iš savo pinigų, tai pritrūkome“, - kalbėjo bendrijos pirmininkas.

Nors, atrodytų, name buvo padaryta beveik viskas, ko, kalbant apie renovaciją, galima norėti, aktyvi bendrija tuo neapsiribojo.

„Mes su savivaldybės pagalba, kai 50 proc. rėmė savivaldybė, likusią dalį – mes, įsirengėme gana patogią, gerą aikštelę automobiliams ir turime naują šaligatvį, nes ankstesnis buvo labai netvarkingas. Dabar ir gyventojai patenkinti, ir namo aplinka labai pasikeitė“, - pasakojo V. Mockevičius.

Prieš pradedant tvarkyti aplinką, prie namo buvo įprasta siaura gatvelė, kurioje nepakakdavo vietos visiems gyventojų automobiliams.

„O mašinų daug, tad dalis šaligatviais važinėjo, kuris buvo amžinai įlinkęs, su didžiausia bala, kiti gi statė ant prie namo buvusios žalios vejos. Situacija buvo tikrai nevykusi, pasitarėme, kad jei jau darom, tai darom. Aišku, daug kas kalbėjo „oi, bus brangu“, bet dabar tie, kurie papildomai nesidėjo automobilių aikštelėms, gailisi“, - sakė bendrijos pirmininkas.

Pašnekovas paaiškina, kad visi kaimynai susimetė pinigais aplinkos tvarkymui, bet norintys ir vietų automobiliams, skyrė papildomų pinigų.

„Iš pradžių reikėjo siūlyti vietas automobiliams, o dabar net tie gyventojai, kurie nevairuoja, jų norėtų“, - teigia V. Mockevičius.

Šiuo metu prie namo yra 26 vietos automobiliams, pasak pašnekovo, yra paklausos dar bent 10-iai.

„Deja, dabar jau nebeišeis padaryti daugiau vietų automobiliams“, - mano V. Mockevičius.

Kaina neišgąsdino

Visgi, kiek tiksliai bendrijos Žiburio g. 9 nariams kainavo atnaujinimai, pašnekovas dar negali atsakyti.

Pasak jo, to priežastis – dar atliekami darbų vertinimai renovaciją administruojančioje agentūroje. Kol ši nėra pervedusi į bendrijos banką apie 40 proc. turinčios sudaryti valstybės paramos, tol neaišku, kiek tiksliai bendrijos nariai turės prisidėti savo lėšomis.

Tačiau, anot pašnekovo, vertinant išankstinius skaičiavimus, aišku, kad gyventojai kartu su paskola bei palūkanomis ir dabartinėmis sąskaitomis už šildymą nemokės daugiau nei suma, mokėta už šildymą iki renovacijos.

„Pavyzdžiui, už gyvatuką mes mokame po 2 eurus į mėnesį, kai miesto žmonės – po keliolika. Už šilumą žiemos metu dabar mokame ne daugiau nei trečdalį ankstesnių sąskaitų. Be to, turime naują, šiltą, dailų namą“, - kalbėjo V. Mockevičius.

Paklaustas, ar gyventojai iškart sutiko imtis kapitalinio remonto, pašnekovas sako, kad iš pradžių ir šio namo gyventojai neskubėjo investuoti į savo namą ir jo aplinką.

„Iš pradžių kaimynai buvo tarybiškai valdiški: čia ne mano daržas, ne mano pupos ir nieko aš nenoriu žinoti, kas kur darosi, bet man pavyko su žmonėmis rasti bendrą kalbą ir dabar aš visame name jokių priešų neturiu ir man visi palankūs“, - tvirtais ryšiais su kaimynais džiaugiasi V. Mockevičius.

Kai kaimynams pavyko susitarti dėl renovacijos, darbams įsibėgėjant buvo nuspręsta papildyti pirminį darbų planą naujais sumanymais.

„Aišku, buvo dvejonių, abejonių, bet turime labai protingą namo administratorių, kuris geba dalykiškai ir labai konkrečiai įrodyti, kad kai kurios abejonės buvo nepagrįstos ir žmonės sutinka“, - apibendrino V. Mockevičius.

Pasak jo, name yra ir sunkiau besiverčiančių socialiai remtinų šeimų, tačiau jos renovacijai taip pat nesipriešino. Svarbu ir tai, kad renovacijai skiriamos lėšos socialiai pažeidžiamoms grupėms yra kompensuojamos valstybės.

„Be to, mūsų pavyzdžiu užsikrėtė ir kiti namai, gal ne tiek daug visko kaip mes įgyvendina, nes ne visų namų konstrukcijos tam tinka, bet geoterminis šildymas daug ką žavi ir, manau, labai pasiteisina“, - teigė V. Mockevičius.

Pasak jo, vienas pavyzdžių - kaimynystėje esantis analogiškas namas žada prašytis pagalbos ir patarimų renovacijos klausimais.

Kviečiame dalyvauti apklausoje ir pareikšti savo nuomonę dėl daugiabučių renovacijos. Tai galite padaryti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)