Taip jautriai praėjusiais metais prezidentūroje vykusiame „Herojai tarp mūsų“ projekto baigiamajame kalbėjo daugiausiai DELFI skaitytojų simpatijų sulaukusi Ieva Krivickaitė, kuri savo gyvenimą pašventė bendravimui su onkologinėmis ir kitomis agresyviomis ligomis kovojančiais vaikais.

Praėjusiais metais DELFI publikavo 24 tekstus apie lietuvius, kurie drąsiai tiesia pagalbos ranką bėdos užkluptiems žmonėms ir tuos, kurie net gerokai aptalžyti gyvenimo vingių, nenuleido rankų bei įkvėpė vilties kitiems, panašaus likimo žmonėms. Primename penkias daugiausiai simpatijų praėjusiais metais sulaukusias projekto istorijas.

Ieva Krivickaitė

„Kai man buvo labai labai blogai ir aš visiškai nieko nenorėjau, vienintelė vieta, kur aš važiuodavau buvo – Kaunas, pas vaikus. Jei mama ateidavo ir pasakydavo, kad šiandien bus treniruotė, aš apsiklodavau galvą ir norėdavosi ją siųsti į visas keturias puses. Bet jeigu mama pasakydavo: „Duosiu pinigų bilietui į Kauną. Ar važiuosi?“ Aš galėdavau susiruošti per tris minutes“, - pasakoja Ieva Krivickaitė.

Turbūt septyniolikmetės Ievos pristatinėti jau nereikia – ji tikras vaikų, sergančių onkologinėmis ligomis, angelas. Ne paslaptis ir kad mergina turi draugą, kuris kartais tampa nevaldomu ir nekontroliuojamu – cukrinį diabetą. Jei ne jis, svarsto mergina, gal iš viso nežinotų, kada sustoti savo nuolatiniame bėgime ir pagalboje kitiems. Šis draugas, nors kartais būna ir labai piktas, nori nenori priverčia sustoti ir pagalvoti apie save.

Apdovanojimą atsiima Ieva Krivickaitė

Vitalijus Vaitkevičius

Vilniaus patrulių rinktinės I kuopos II būrio vyresnysis patrulis Vitalijus Vaitkevič ir jo kolegos buvo tie žmonės, kurie pirmieji pabendravo, pamaitino namuose vieną likusį mažametį berniuką, kai dingo, o vėliau paaiškėjo, kad buvo rasta nužudyta jo mama.

Nužudytos moters sūnelis pusantros paros laukė mamos ir tik dėl gerų žmonių, tai nesibaigė dar viena tragedija. Gavę pranešimą apie vieną namuose paliktą septynmetį, patrulių rinktinės pareigūnai nuvyko nurodytu adresu ir paskambino į duris.

„Labai greitai pribėgo berniukas ir atidarė. Neklausė net kas skambina. Paskui mes jį pamokėme, kad visada reikia paklausti ar bent pažiūrėti per akutę. Vaikas iškart pasirodė labai draugiškas, paslaugus, atviras, bet tuo pačiu ir susijaudinęs. Buvo akivaizdu, kad kažkas ne taip“, – po įvykio pasakojo V. Vaitkevič.

Vitalijus Vaitkevičius

Laima Zemleckienė

„Tvirtai manau, kad turime labai didelę dovaną, bet jos nenaudojame ir nežinome, kokį turtą savyje nešiojamės. Tik mes patys galime nukreipti gyvenimą norima linkme, save išgydyti ar net suluošinti. Vienu metu aš patyriau labai didelį stresą ir pagalvojau: nenoriu matyti šito pasaulio ir puft, akys, yra toks posakis – iššoko kaip orbitos – žuvo labai daug akių neuronų“, - sako neįgaliųjų teatro „Naujasis teatras“ įkūrėja Laima Zemleckienė.

Moteris apako. Negalia apvertė visą gyvenimą – moteris turėjo palikti mylimą darbą su vaikais ir iš esmės viską pakeisti.

Laima Zemleckienė

Aleksas Augaitis

Populiaraus muzikinio projekto dalyvis Aleksas Augaitis mikčioja nuo mažens, tačiau tai nesustabdė vaikino lipti į didžiąją sceną. Iš pirmo žvilgsnio ramus, drovus Aleksas scenoje visiškai transformuojasi ir ne tik puikiai dainuoja, greitakalbes beria kaip žirnius į sieną, bet ir džiugina žiūrovus energingais judesiais.
Aleksui nėra didelė problema greitai pasakyti „šešios žąsys su šešiais žąsyčiais“, puikiai repuoti, nors daugeliui tai sunkiai įkandama. Vis dėlto, jis pripažįsta, kad dėl mikčiojimo jam sunku užmegzti naujas pažintis, trūksta pasitikėjimo savimi, o mokykloje teko patirti patyčių.

Aleksas Augaitis

Kristina Stankutė-Matė

„Dirbdamas su specialių poreikių turinčiais vaikais – negali būti nenuoširdus, nes jie labai greitai tą pajaučia, - sako Klaipėdos Vitės pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė Kristina Stankutė-Matė. – Ką bepaduosi, beparuoši – jie visada bus susižavėję, priims su dideliu susidomėjimu ir tai labai džiugina.“

Moteris moko įvairių sutrikimų ar negalių turinčius vaikus, padeda jiems ruošti užduotis, būna kartu klasėje, kai vyksta bendros pamokos. Savo kabinete ji taip pat įsirengė relaksacinį kampelį, kuriame, jaukiai įsitaisius ant sėdmaišių, gali bendrauti su vaikais, aptarti dieną. K. Stankutė-Matė džiaugiasi, kad mokinių negali atsiginti net per pertraukas ir į mokyklą traukia su šypsena, nors iš pradžių apie specialiosios pedagogės darbą net negalvojo ir nesiruošė ja tapti.

Apdovanojimą atsiima Kristina Stankutė-Matė

Ketvirtus metus iš eilės DELFI kartu su draudimo bendrove „Gjensidige“ vykdo projektą „Herojai tarp mūsų“. Šiais metais kalbėsime apie tuos, kurie dirbdami savo darbą tam atsiduoda su kaupu, kurie padeda ne tik todėl, kad reikia, bet ir todėl, kad nori. Kurie neužsimerkia neteisybei ir kurie nepalieka pamirštųjų vienumoje. Projektą globoja Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)