Juoda spalva – išskirtinė Bombėjaus kačių veislės savybė. Ši veislė yra gana jauna, pripažinta tik 1970 metais. Nuo šio laiko Bombėjaus kačių populiarumas smarkiai išaugo Amerikoje, Europoje jų vis dar mažai. Kiek daugiau šių gyvūnų yra Prancūzijoje.

Tai lėmė šios šalies žmonių tikėjimas, kad dovanodamas juodą katę, žmogui dovanoji ir sėkmę. Taip pat prancūzai tiki, kad juodos katės pritraukia pinigus. Taigi, Bombėjaus katės šioje valstybėje tapo savotiškas talismanais.

Bombėjaus katės išsiskiria savo egzotiška, panterą primenančia išvaizda: švelniu, juodu, žvilgančiu kailiu ir gintarinės spalvos akimis. Kadangi šių kačių kailis neturi pavilnės, šeimininkams nekyla sunkumų dėl priežiūros ir šėrimosi.

„Draugiškos, meilios, protingos ir orios,“ – taip šias kates apibūdina klaipėdietis Žydrūnas Vitkus, pirmasis atsivežęs Bombėjaus kates į Lietuvą dar 2012 metais. Veisėjas pasakoja, kad šios katės reikalauja šeimininkų dėmesio, tačiau tą daro neįkyriai, visuomet būdamos šalia savo šeimininko.

Jos neturi jokio agresyvumo, niekada nedreskia, nekanda, todėl puikiai sutaria su vaikais ir kitais gyvūnais. Katės yra linkusios bendrauti ir lengvai adaptuojasi naujoje aplinkoje. Bombėjaus katėms puikiai tinka posakis „Vaikštau viena ir darau ką noriu“, todėl jos nesunkiai ištveria net ir ilgą vienatvę, bei mėgaujasi ramybe.

„Idėja nusipirkti Bombėjaus katę kilo neatsitiktinai,“ – teigia Žydrūnas Vitkus. Veisėjas pasakoja, kad į jo žmonos darbą atsitiktinai atklydęs juodas katinas, pakerėjo savo nuostabiu charakteriu ir magišku žvlgsniu. Šeima nėra prietaringa, todėl priėmė katiną pas save į namus. Tačiau vieną dieną katinas pabėgo. Netekę vilties surasti savo mylimą augintinį, Vitkai pradėjo internete, skelbimuose ieškoti juodos katės.

„Taip ir sužinojome apie Bombėjaus kates. Ši veislė pakerėjo charakteriu, išvaizda, elgesiu, užbūrė juodas šilkinis kailis bei nepaprasto grožio gintaro spalvos akys“, – teigia Žydrūnas Vitkus.

Kadangi veislė reta, mažai žinoma, veisėjas nemažai pastangų deda veislės reklamai. Viena iš jo auginamų bombėjaus kačių filmavosi Vokietijoje Otto katalogo reklamoje, kita puikuojasi ant Rusijoje išleisto „Cardinbox“ atviruko, o trečia tapo nagų grožio salono reklaminiu veidu.

Nuo to momento, kai Žydrūno Vitkaus namuose atsirado Bombėjaus katės, beveik kiekvieną savaitgalį jis su augintinėmis keliauja į vietines ir užsienio kačių parodas. Didžiausiu pasiekimu veisėjas įvardija prieš porą savaičių parodoje Maskvoje laimėtą Geriausios 2016 metų Eurazijos Katės titulą. „Pristatyti parodose Bombėjaus kates – vienas malonumas, jos niekada nebūna piktos, ringuose ar šou visada pasirodo puikiai, mėgsta save parodyti iš gražiausių pusių ir taip pavergia teisėjų ir žiūrovų širdis,“ – sako veisėjas.

Jei jus sudomino ši ypatinga veislė, norite pamatyti Bombėjaus kates ir pabendrauti su Žydrūnu Vitkumi, atvykite į šį savaitgalį vyskiančią klubo „Top Miau“ parodą, Verslo parke „Gariūnai“, naujame pastate prie maisto turgaus. Atvykę galėsite pasigrožėti ne tik Bombėjaus veisle, bet ir kitomis popiuliariomis ir retomis kačių veislėmis, stebėti gražiausių kačių rinkimus ir išrinkti jums labiausiai patikusią katę.