Šalies vadovės ir kandidato į ministrus pirmininkus susitikimas užtruko apie valandą. Po susitikimo D. Grybauskaitė pareiškė, kad LVŽS suformavo valdančiąją daugumą, taigi ji pasirašė dekretą ir partijos sąrašo lyderį S. Skvernelį teikia kandidatu į ministrus pirmininkus.

D. Grybauskaitė sakė, kad teikdama į premjerus S. Skvernelį, dalinai prisiima atsakomybę už jo ir už būsimos Vyriausybės darbą. Ji aiškina, kad ir pati, ir jos komanda yra pasirengusi padėti kaip tik galės. Tačiau prezidentė aiškino Vyriausybės atžvilgiu išliksianti „konstruktyviai reikli“. „Tiek galiu pažadėti – reiklumas išliks“, – akcentavo D. Grybauskaitė.

Savo ruožtu S. Skvernelis pirmiausia dėkojo šalies vadovei už parodytą pasitikėjimą ir akcentavo dar didesnę atsakomybės naštą už tai, kad Lietuvos žmonės pajaustų ekonomikos augumo gerėjimą, pasitikėtų valdžios institucijomis.

Nurodė prioritetinius darbus

D. Gybauskaitė aiškino su kandidatu į premjerus aptarusi daug svarbių klausimų. Šalies vadovė išskyrė grupę klausimų, kuriuos laiko prioritetiniais ir į kuriuos nori atkreipti būsimosios valdančiosios daugumos dėmesį.

„Pirma grupė – užtikrinti socialinį žmonių saugumą, tai yra atskirties mažinimas ir kad mūsų žmonės būtų ramūs dėl savo ateities. Antra grupė – ekonomikos augimui svarbūs sprendimai. Tai, be jokios abejonės, Darbo kodekso tolesnis subalansavimas ir taisymas, aukštesnio žmonių pragyvenimo lygio užtikrinimas per savo kadenciją, investicijų pritraukimas, išlaikant Lietuvą konkurencingą regione, skaidraus verslo stiprinimas, energetinis saugumas ir tvarūs viešieji finansai“, – dėstė D. Grybauskaitė.

Trečia klausimų grupė – skaidrus valstybės valdymas. D. Grybauskaitė mini „seniai pribrendusią“ valstybės valdomų įmonių pertvarką, viešųjų pirkimų skaidrinimą ir tolesnę kovą su korupcija. Ketvirta klausimų grupė – švietimo sistemos pertvarka.

„Kad kokybiškas išsilavinimas būtų prieinamas visiems Lietuvos žmonėms. Penkta grupė klausimų, kurie svarbūs – valstybės gynyba, diplomatinių ryšių stiprinimas ir tinkama parengtis geopolitiniams iššūkiams atremti, ypač dabar, kai matome pokyčius įvairiose pasaulio šalyse, tame tarpe ir Europoje“, – kalbėjo prezidentė.

S. Skvernelis sakė, kad D. Grybauskaitės išvardyti prioritetai yra rengiamoje Vyriausybės programoje ir buvo deklaruoti rinkimų kampanijos metu.

„Nuo šio momento prasideda teisinės Vyriausybės skyrimo procedūros ir apibendrindamas galiu pasakyti – jeigu jos Seime pasibaigs Vyriausybės programos patvirtinimu, Vyriausybė pradės veikti, darysiu viską, kad ši Vyriausybė dirbtų Lietuvos žmonėms ir pateisintų pasitikėjimą, pasitikėjimą avansu ir kad mes tikrai turėtume normalią darbinę atmosferą šalyje ir puikų bendradarbiavimą tarp valdžios institucijų“, – kalbėjo kandidatas į ministrus pirmininkus.

Ministrų pavardžių neatskleidžia

Kalbėdamas su žurnalistais, S. Skvernelis galimų ministrų pavardžių neįvardijo – esą procedūros prasideda ir ministrų parinkimo procesas nuo penktadienio turėtų prasidėti Seime. Tam S. Skvernelis sakė turintis dvi savaites.

Klausiamas apie socialdemokratų teikiamų trijų ministrų tinkamumą užimti postą, S. Skvernelis teigė su jais susitiksiantis prasidėjus procedūroms. Kaip jau skelbta, Socialdemokratų partijos prezidiumas penktadienį pritarė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus kandidatūrai toliau vadovauti Lietuvos diplomatijai, taip pat Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūrai į ūkio ministrus ir parlamentaro Dariaus Petrošiaus kandidatūrai į teisingumo ministrus.

„Pagrindinis pasikeitimas, kad Vyriausybė turės būti veržli, ambicinga, turinti ambicingus tikslus ir juos įgyvendinanti“, – į klausimą, kokia bus naujoji Vyriausybė, atsakė kandidatas į ministrus pirmininkus.

Klausiamas apie Darbo kodekso likimą, S. Skvernelis žadėjo artimiausiu metu susitikti su socialiniais partneriais. Jis sakė linkęs bet kokius sprendimus priimti kompromiso ir diskusijos būdu.

Santykius su prezidente D. Grybauskaite S. Skvernelis pavadino „labai darbiniais, konstruktyviais“, paremtais abipusiu noru darbuotis ir pagalba. Kaip žinoma, anksčiau prezidentė D. Grybauskaitė buvo susikirtusi su tuometiniu vidaus reikalų ministru S. Skverneliu ir jį aršiai kritikavo.

Pirmadienį D. Grybauskaitė priėmė Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės grąžinamus įgaliojimus ir pavedė jai laikinai eiti pareigas, kol bus sudaryta nauja Vyriausybė. Prezidentė, vadovaudamasi Konstitucija, per 15 dienų pateiks Seimui svarstyti naujo ministro pirmininko kandidatūrą.

DELFI primena, kad Seimo daugumą sudaro LVŽS frakcija, kurioje dirbs 59 Seimo nariai (56 laimėję, plius 3 pavieniai parlamentarai – Naglis Puteikis, Raimundas Martinėlis, Darius Kaminskas) ir Socialdemokratų frakcija iš 19 narių (17 socialdemokratų ir 2 „darbiečiai“).

Mažumoje dirbs Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (31 narys), Liberalų sąjūdis (14 narių), „Tvarka ir teisingumas“ (8 nariai), Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (8 nariai) ir 2 pavieniai parlamentarai: Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė.

Pagal praėjusią savaitę sudarytą koalicijos susitarimą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai vadovaus 11-ai ministerijų, socialdemokratai – trims.