Vilnietė Regina papasakojo, kad šiemet jos ketverių metų dukra vieno sostinės darželio šventėje greičiausiai Kalėdų Senelio nesulauks, mat kasmet iki šiol samdytas personažas paprašė gerokai didesnio honoraro.

„Jau pernai už vaiką Kalėdų Seneliui mokėjome po 6 eurus, bet šiemet būtų tekę mokėti po 8 eurus. O kur dar dovanėlės arba jei turi ne vieną vaiką? Pasvarstę tėvai nusprendėme šiais metais apsieiti be jo, nebent dar spėtume surasti pigesnį variantą“, – sakė moteris.

Kaina nustebino ir pačius Senelius

Daugiau nei 20 metų Kalėdų Senelio vaidmenį šventiniu laikotarpiu atliekantis Virgis tikino, kad didžiausia jo prašoma suma darželiuose ir mokyklose – 5 eurai už vaiką. „Niekas nesikeičia nuo praėjusių metų. Pagal atitinkamą vaikų amžiaus grupę siūlau visos valandos programą. Bet aš dirbu vienas. Gali būti, kad jis siūlo plačią programą su teatralizuotais vaidinimais, yra ir didesnė trupė“, – kalbėjo jis.

„Pirmą kartą išgirdau apie tokią kainą – 8 eurai, sakyčiau, jau tikrai per didelė suma. Nors gal šis Kalėdų Senis turi tokią auditoriją, kuri gali sau tiek leisti. Dar įdomu, kokią programą jis siūlo už tokią sumą“, – išgirdęs DELFI skaitytojos pasakojimą nustebo internete Kalėdų Senio paslaugas siūlantis Ruslanas Krutikovas.

Taip pat ne pirmus metus dirbantis R. Krutikovas prisimena, kad anksčiau vienam vaikui Kalėdų Senelio viešnagė darželyje kainuodavo 12–14 litų, o šiais metais vidutinė kaina yra 4–5 eurai.

Laukia su palyda

R. Krutikovas pasakoja, kad darželių rengiamose šventėse jam į pagalbą neretai atskuba ir Snieguolė arba Besmegenis. Grupei iki 20 vaikų tokie pasirodymai, priklausomai nuo jų trukmės, atsieina nuo 60 iki 130 eurų. Jei grupė didesnė, kaina kyla.

„Visad norim gauti bent jau minimalią sumą, juk atsivežame savo aparatūrą, rengiame siužetą ir t.t. Beje, kaina priklauso ir nuo vaikų, pavyzdžiui, mažiausiesiems stengiamės savo programą supaprastinti, sušvelninti, kad jie neišsigąstų, jiems pakanka tik pasirodyti ir nustebinti. Tada darbo mažiau, atitinkamai mažesnė ir kaina“, – sako R. Krutikovas.

Įmonės „Personažai.lt“ direktorė Irina Abakumovienė teigia, kad jų siūlomų personažų kainos žemesnės. „Ne iš vieno kliento girdėjau, kad mūsų kainos vienos mažiausių, bet mes tikrai nesiruošiam jų didinti. Be to, šiais metais mūsų renginiai kainuoja net 5 eurais pigiau, o kalėdinė kaina lieka ta pati – 50 eurų už valandą su Kalėdų Seneliu“, – kalba ji.

Pašnekovės skaičiavimu, kai vaikų yra daugiau, kaina tampa mažesnė, net jei samdoma ir daugiau personažų. „Tą valandėlę gali užimti ir Kalėdų Senelis, bet kai atvyksta antras personažas – Snieguolė, kiškutis ar meškutis, tai programėlė iškart atrodo kokybiškesnė, gyvesnė, – pasakoja I. Abakumovienė ir vardija: – Dviejų personažų programa didelei grupei – 75 eurai, už kiekvieną papildomą personažą reikia primokėti po 25 eurus. Jei grupėje tik 10 vaikų, tai jiems pakanka vieno Kalėdų Senelio, ir kaina išeina 5 eurai vaikui. O jei grupėje 20 vaikų, geriausia, kai Kalėdų Senis turi palydovą, tada pasirodymas kainuoja 75 eurus, vadinasi, vaikui po 3,75 euro.“

Užsakymais nesiskundžia

R. Krutikovas atskleidžia, kad neretai su juo dėl kainos bandoma derėtis, o kartais jis sutinka dirbti ir be atlygio. „Būna, skambina iš darželio ir sako: visi sutinka sumokėti po 4 eurus, bet yra 5–6 vaikai, kurie negali mokėti iš viso, nes tėvai neturi pinigų. Tada sakau: ok, tie vaikučiai gali ateiti nemokamai, – kalba jis. – Kiekvienais metais stengiamės bent po 1–2 šventes surengti labdaringai. Šiais metais jau sulaukėm prašymo atvykti pas vaikus, kurie patyrė širdies operacijas. Nemokamai esam vedę ir šventę, kurioje vieni mūsų partneriai kaip kalėdinę dovaną nusprendė patiuninguoti neįgalių vaikų, sėdinčių vežimėliuose, ratus – nuspalvinti juos ir pagražinti su specialiais piešinukais.“

Pašnekovas džiaugiasi, kad šioms šventėms jau turi nemažai užsakymų, ir nors pelningiausia dirbti su įmonėmis, daugiausia kvietimų iki šiol sulaukė iš darželių, ypač iš tų, kuriuose dirbo ankstesniais metais.

„Kiekvienais metais kuriame naują scenarijų, keičiame tas vietas, kurios vaikams nepatiko, stengiamės padaryti taip, kad nesikartotume“, – sako jis ir juokdamasis prisipažįsta, kad vis dėlto tėveliams pats pasirodymas ne toks svarbu, kiek po šventės liekančios nuotraukos.

Kalėdų Senelį vaidinantis Virgis irgi pasakoja į savo darbą žiūrintis atsakingai. „Aš esu profesionalas, turiu gražius individualiai pasiūtus rūbus. Bet yra visokių senelių, tokių, kurie iš maksimos nusiperka rūbelius po keletą eurų ir eina nepasiruošę, – sako jis ir džiaugiasi sulaukiantis įvertinimo: – Mane dažnai kviečia tie patys užsakovai, kurie gerai pažįsta. Jau turiu nemažai užsakymų, gal net daugiau nei pernai.“

Kaip pasakoja I. Abakumovienė, šventiniai užsakymai prasidėjo nuo rugsėjo. „Kai kurios dienos jau užimtos, nebeturim vietų. O lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje skambučių ir laiškų sulaukiame daugiausia. Tuomet jau tikrai užsakomos visos dienos, vidutiniškai būna 8–10 renginių per dieną“, – atskleidžia pašnekovė.

Pamiršta tikrąją prasmę

Neišgalintiems į svečius pasikviesti Kalėdų Senelio šeimos centro „Kartu saldu“ vadovė Kristina Pikūnė siūlo paprastą išeitį: „Pirmiausia ruošiantis šventėms reikia sau atsakyti į klausimą: ar mes norime būti linksminami, ar norim patys prisidėti prie šventės organizavimo ir prie linksmybių.

Mūsų šeimos centre tas linksmybes visada susikuriame patys. Mums nereikia pasikviesti kažkokio Kalėdų Senelio ar kakavos zuikio, kad jis visus palinksmintų. O antras dalykas – ką mes švenčiam? Jei suprantam, kad švenčiam Jėzaus gimtadienį, tai visiškai natūralu, kad galim apsieiti ir be Senelio.“

K. Pikūnė pasakoja, kaip vyksta šventės jų šeimos centro darželyje: „Viską padaro auklėtojos ir tėvai savo jėgomis, nereikia tam nei labai didelių išlaidų, nei tų linksmintojų Senelio pavidalu. Kiekvienais metais patys vaikai paruošia vaidinimą. Pernai berniukai buvo piemenėliais, o mergaitės buvo smuklininkėmis. Per dieną vaikai patys prisiruošė vaišių, darė tinginį, kepė sausainius ir vakare jais vaišino tėvelius. Kai visi susirinko, vaikai vaidindami ir giedodami giesmeles pasakojo Jėzaus gimimo istoriją.“

Renkasi simbolines dovanas

K. Pikūnė juokiasi, kad jei be Kalėdų Senelio vaikai ir apsieina, tai be dovanų – niekaip. „Jau penkerius metus šventėm be Kalėdų Senelio ir nė karto neišgirdom vaikų klausiant, ar jis bus. Vaikams rūpi, ar jie gaus dovanų, o ne Kalėdų Senelis. Žinoma, mes jau per gruodžio pradžioje rengiamą Advento vakarą kalbam apie tai, kad artėja Kalėdų šventė ir kas tai yra. Visą mėnesį kalbam apie Jėzaus gimtadienį, todėl vaikams viskas būna aišku. Tik paklausia, ar bus vaišių ir dovanų, o daugiau klausimų nebekyla“, – sako ji.

Pašnekovė tikina, kad vaikams brangių dovanų nereikia – paprasti pieštukai ir panašios smulkios dovanos jos darželio vaikams suteikia daug džiaugsmo. „Dažnai tėvai patys surengia varžybas, kad štai mano dovana šiemet daug brangesnė, kad tiek galėjau uždirbti, lyg tai rodytų, kad dėl to jie geresni tėvai. Bet vaikui iš tikro tai ne taip svarbu“, – teigia ji.

I. Abakumovienė pastebėjo, kad dažniausiai darželiuose vaikams dovanojami saldainiai, o Kalėdų šventes darbuotojų vaikams rengiančios įmonės perka žaislus.

R. Krutikovo teigimu, jau kelinti metai tarp dažniausiai pasitaikančių dovanų pirmauja knygos. Brangesnėmis dovanomis, anot jo, savo atžalomis lepina vos vienas kitas ir net garsūs Lietuvos tėvai, pas kuriuos yra tekę lankytis, savo vaikams dovanoja tik simboliškas dovanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)