Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ne kartą prašė, kad partijų lyderiai būtų patikrinti Lietuvos specialiųjų tarnybų tuo atveju, jei būtų bandoma derėtis dėl koalicijos.

Apie informacijos iš Ukrainos egzistavimą savo interviu DELFI užsiminė ir konservatorius Žygimantas Pavilionis, kuris vis dėlto agitavo sudaryti koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga: „Aš manau, mes tapome tam tikrų specialiųjų tarnybų žaidimų aukomis. Neįvardinsiu atskirų šalių, bet neturėtume pasikabinti už tokių kabliukų. Yra procedūros, yra tarnybos, kurios tai tikrina, bet neturėtume jų įvelti į šitą politinį procesą“.

Ž. Pavilionis leido suprasti manantis, kad per Ukrainą savo žaidimus gali žaisti valstybė „labiau į Rytus“, tai yra Rusija.

DELFI gavo šio dokumento vertimą į lietuvių kalbą. Dokumentas arba „dokumentas“ kalba apie R. Karbauskio ryšius su Rusijos užsienio žvalgybos (SVR) pareigūnais, taip pat jo verslo ryšius su Rusija.

R. Karbauskis yra Agrokoncerno įmonių grupės savininkas: jai priklauso „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“ ir „Latagrokoncerns“, pastaroji veikia Latvijoje.

Politiko įmonės prekiauja iš Rusijos importuojamomis trąšomis, kurias „Agrokoncernui“ parduoda Viačeslavo Mošės Kantoro „Acron“. Ši įmonė ir pats V. Kantoras viešuose šaltiniuose siejami su Rusijos SVR.

Prezidentūra į DELFI klausimą, ar turi kokios nors informacijos apie R. Karbauskio ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis arba asmenimis, kurie yra iš tokių tarnybų, atsakė, kad iš teisėsaugos institucijų jokios informacijos šiuo klausimu nėra gauta.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad jokių oficialių pažymų iš užsienio žvalgybų negavo. Departamentas taip pat patvirtino, kad R. Karbauskis nesikreipė dėl vadinamosios „ukrainietiškos pažymos“.

Kas parašyta dokumente?

Dokumente, kurio autentiškumo patvirtinti neįmanoma, teigiama, kad R. Karbauskis, kurio slapyvardis neva buvo Karabasas, turėjo nuolatinius kontaktus su trimis Rusijos SVR pareigūnais: Aleksejumi Peršinu (slapyvardis „Nuliepėlis“), Vadimu Getmanec (slapyvardis „Rubuilis“) ir Elanda Morgets, A. Peršino drauge.

Pats R. Karbauskis sako gyvenime negirdėjęs tokių žmonių ir su jais nesusitikęs.

Šioje informacijoje sakoma, kad R. Karbauskis įėjo į Europos žydų kongreso prezidento, Kremliui artimo V. Kantoro agentūrinę grupę, dirbusią Rusijos spectarnyboms.

Rusijos ir Izraelio pilietybes turintis V. Kantoras su R. Karbauskiu siejamas per įmonę „Acron“ („Akron“). „Agrokoncernas“ iš „Acron“ importuoja amonio salietrą ir karbamidą.

Žydų dienraštis „Haaretz“ V. Kantorą atvirai vadina labai artimu Vladimirui Putinui. Dešimtmetį jis pragyveno Šveicarijoje, Ženevoje, pastaruoju metu rezidavo Jungtinėje Karalystėje. Tiesa, „ukrainietiškame dokumente“ sakoma, kad V. Kantoras nuolat gyvena Šveicarijoje, bet viešuose šaltiniuose rašoma, kad šioje šalyje jis nebegyvena. „Haaretz“ teigia, kad šiuo metu apsistojęs Jungtinėje Karalystėje, panašiai teigiama ir „Forbes“.

Viačeslavas Mošė Kantoras

DELFI gautame dokumente teigiama, kad V. Kantoras ir jo Šveicarijoje įkurta įmonė „Fimochim“, Šveicarijos žvalgybos duomenimis, dirbo su Rusijos SVR.

Teigiama, kad V. Kantoro grupės Vakarų Europai ryšio karininku iš SVR pusės ilgą laiką buvo Vladimiras Leonidovičius Krackievičius, gimęs 1965 m. liepos 19 d. ir dirbęs „Aeroflot” atstovybėje Amsterdame.

Dokumente sakoma, kad R. Karbauskis su V. Karckievičiumi nuolat susitikdavo Berlyne ir Ciuriche.

R. Karbauskis DELFI sako negirdėjęs tokio asmens bei teigia niekad nesilankęs Berlyne, tik yra pravažiavęs per miestą. Ciuriche politikas sako buvęs tik prieš dvidešimt trejus metus, kai derėjosi su įmone „Birchmeier“ dėl purkštuvų.

Dokumente, kuris, kaip teigiama, priklauso Ukrainos saugumui, taip pat sakoma, kad V. Kantoras 2005 m. buvo įsipainiojęs į raketų „X-55” (AS-15 Kent) pardavimą Iranui ir Kinijai per savo ofšorines kompanijas. Apie tai rašė worldjewishvoices.wordpress.com. Tai visiškai viešai prieinama informacija.

Paskutinis šio dokumento akcentas, kad R. Karbauskis per „Acron“ (rašoma su klaida „Arkon“), „SK Enterprises“, „MMB Center Ltd“ ir „Wetech Ltd“ per mėnesį neva išplauna apie 0,5 mln. eurų.

R. Karbauskis: tai visiškas absurdas nuo A iki Z

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis sako, kad jam yra žinomas šio dokumento turinys, bet dokumentą jis vadina tiesiog „kūriniu“ ir absurdu nuo A iki Z.

- Suprantu, kad jums Ukrainos saugumo pažymos turinys iš esmės yra žinomas?

- Taip.

- Gal galite pasakyti, kaip apie jį sužinojot? Ar kas nors jį parodė? Galbūt papasakojo turinį?

- Aš gavau duomenis iš tam tikrų institucijų, kad visa tai yra absoliučiai tuščia. Kad tas turinys, jeigu taip galima pavadinti, jis yra propagandinio pobūdžio. Ir man atrodo, kad patys tie, kurie jį kūrė, iš to kūrinio juokiasi. Nes tai absoliučiai nieko bendro su realybe neturintis kūrinys.

- Sakote „iš tam tikrų institucijų“. Ką tai reiškia?

- Aš nekomentuosiu daugiau, negaliu pasakyti.

- Tačiau iš Lietuvos?

- Be abejonės, iš Lietuvos. Tiesiog aš pasidomėjau, ką tai reiškia. Tai man ir buvo pasakyta, kad tai yra kūrinys, kuris nieko bendro su tikrove neturi.

- Jūs sužinojote oficialiais kanalais?

Ne, neoficialiais. Aš gi žinau, kad negali būti tokio daikto kaip kažkokia pažyma, nes nėra tam pagrindo. Aš tai žinau. Tiesiog paklausiau, kaip tai vertina. Nes ji gi buvo dalinama, ne vienai institucijai šita pažyma buvo duota. Matyt, galvojo, kad kas nors gali užkibti už to, bet sakau, kad tai kūryba. Ir gana negraži. Viena užduotis šitos kūrybos yra sukelti abejones, ji neturėjo jokio kito tikslo. Tai yra, jei šiandien aš kokią nors nesąmonę pasakyčiau ir bandyčiau įtikinti, kad ta nesąmonė yra tiesa. Tai lygiai tas pats su pažyma.

Čia jau ne pirmas atvejis, kai konservatoriai mini pažymas. Taip pat buvo mano byloje su Andriumi Kubiliumi. Ten byloje buvo net paminėtas pažymos numeris ir po to rašiau tą feisbuke: teismas pareikalavo jos, teisėjas net užpyko, sako, kodėl jūs minit šitą pažymą, jei ten nėra nei pavardžių, nei įmonių pavadinimų, išvis nieko nėra. Atitinkamai buvo liepta A. Kubiliui ateiti į teismą pasiaiškinti.

- Tačiau šiuo atveju šiame „kūrinyje“, kaip jūs kad sakote, pavardės paminėtos buvo. Tai, pavyzdžiui, man yra įdomu, ar jūs iš tiesų esate turėjęs kontaktų su Aleksej Peršin, Vadim Getmanec ir Elanda Morgets?

- Aš nesu niekada turėjęs, nežinau, kas tai per pavardės? Iš viso man labai juokinga yra. Iš kur tokias pavardes ima? Visi puikiai žino, jei kas nors iš tikrųjų domisi mano gyvenimu, aš išvis nesu bendravęs su niekuo iš Rusijos, aš nesu važiavęs į Rusiją daugiau nei dvidešimt metų.

- Pabendrauti su rusais nebūtina važiuoti į Rusiją...

- Aš suprantu. Aš ir Lietuvoje nesu niekad susitikęs su jokiais rusais. Paprasčiausiai aš labai gerai suprantu, kad esu politikas ir atitinkamai elgiuosi taip, kaip dera politikui. Kad niekada neiškiltų klausimas apie tai. Netgi kažkoks kontaktas... Aš galiu nežinoti žmogaus ir su juo susitikti ir tai gali būti traktuojama kaip kažkas tai.

Jeigu, pavyzdžiui, man paskambina žmogus, turintis kokį nors akcentą, mano atsakymas yra toks: Seime oficialiai, per priėmimą. Jokių kitų variantų. O jeigu rusiškai, tai išvis jokių šansų susitikti nėra, nes aš paprasčiausiai nesusitikinėju. Elementariai, aš nenoriu, kad mane apkaltintų tuo, ko aš niekada nenorėčiau daryti ir nedarysiu. Ta prasme, kažkokie ryšiai, kažkas dar – kam man viso šito reikia? Aš niekada jokių įstatymų nepažeidinėjau ir neplanuoju pažeisti.

- Tame dokumente dar rašoma, kad Berlyne ir Ciuriche ne kartą esate susitikęs su Vladimir Krackievič?

- Ciuriche paskutinį sykį buvau, žinot, prieš kiek laiko? Prieš kokius dvidešimt trejus metus. O Berlyne iš viso nesu buvęs iš principo, tik pravažiuodamas mačiau, bet nesu buvęs pačiame mieste. Kaip pasakyti, nesu vaikščiojęs, nesu buvęs prie Berlyno vartų, kaip jie vadinasi? Brandenburgo. Nesu buvęs, niekada nesu ten buvęs.

O jeigu šnekėti apie tuos žmones, kuriuos mini, tikriausiai čia minima kažkas anksčiau. Aš įdėmiai neskaičiau, man nedavė viso teksto, tik girdėjau, kad tai visiškos pievos. Kad su kuo nors būčiau susitikęs rusiškos kilmės... Aš buvau Šveicarijoje tik dėl verslo, mes šveicariškus purkštuvus pardavinėjam. Tai buvo labai seniai, tada dar buvau labai jaunas, labai labai jaunas. Ten nebuvo jokio kontakto su rusų kilmės žmogumi, ten tik šveicarai buvo mano pažįstami.

Čia yra tiesiog kūrinys savo esme: esą su kažkuo susitikinėja, derasi... Tai yra absurdas. Tai galima patikrinti.

- Matote, tada jus tektų sekti, o aš to daryti negaliu.

- Be abejonės, jūs negalite sekti, bet visi skrydžiai, viešbučiai, visi kiti dalykai tikriausiai yra fiksuojami. Jeigu kas nors teigia, kad taip yra, reiškia, kas nors turėjo sekti, teisingai? Kažkur informacija turi būti. Faktas yra tas, kad jokios tokios informacijos negali būti, nes aš nesu susitikęs, aš nesu buvęs. Jeigu aš nesu buvęs Berlyne, tai kaip aš galėjau susitikti? Ciurichas – tai tokio senumo susitikimas. Bet tai ne susitikimas su kuo nors, o mano partneriai Šveicarijoje „Birchmeier“. Viskas, visas susitikimas. O čia, suprantu, šnekama, apie įvykius, kurie ne dvidešimt trejų metų senumo? Aš nesu buvęs vėliau Šveicarijoje, mano pasas tą rodo, nes šveicarai žymi.

Aš tik noriu pasakyti, kad tai kūrinys, absurdiškas savo kilme ir prasme. Visiškai absurdiškas. Iki tiek absurdiškas, kad aš net negaliu komentuoti. Visiškas absurdas nuo A iki Z. Ką daugiau gali pasakyti? Tik noriu pasakyti viena: jeigu aš jį gaučiau, tai galima kreiptis, jog tai specialiai galbūt rusų tarnybų veiksmas, kuriame šiuo atveju dalyvauja konservatoriai. Aš nesuprantu: koks šio veiksmo tikslas? Jeigu čia minimos kažkokios rusiškos pavardės, tai kas jas gali žinoti? Tikriausiai rusų tarnybos, taip? Gi lietuviai nesugalvojo jų. A. Kubilius juk nesugalvojo. Tai koks to tikslas? Ir kas su kuo dirba? Čia jau reiktų Lietuvos saugumo klausti.

- Tai galbūt jums reikėtų kreiptis į Lietuvos institucijas oficialiai ir paklausti apie tokio dokumento atsiradimo aplinkybes?

- Aš žinau viena (ir jūs tą puikiai žinote): jokio realaus pagrindo nėra. Jūs tą tiksliai žinot, aš žinau, kad jūs žinot. Negalite nežinoti. Visi, kas yra ją matę, pripažįsta, kad tai yra kūrinys, nulinis dalykas.

Dėl tokio dalyko aš galiu kreiptis, turiu tokią teisę, bet apkrausiu darbu žmones, kurie tikriausiai yra rimtesni. Bet jeigu šitai bus eskaluojama, aš būsiu priverstas kreiptis. Matote, dabar jau visi tyli apie tą pažymą, nieko nebesako, nes supranta, ką čia šnekėti apie nesąmones. Net konservatoriai tam nebenori gaišti laiko.

Jeigu tai bus dar eskaluojama, tai tokiu atveju aš būsiu priverstas kreiptis ir išsiaiškinti, kuri tarnyba suinteresuota mano diskreditavimu, kuri tarnyba. Bet čia jau vis tiek tikriausiai rusai. Tada rusai, reiškia, veikia per konservatorius, va, kas man būtų įdomiausia. Nes veikia per konservatorius, jie ta pažyma mojavo pradžioje.

- Jūs sakote, kad tai nesąmonė, kūrinys, bet kartu, kad tai galbūt rusų tarnybų darbas. Bet gal rusų specialiosios tarnybos sukurtų kokį rimtesnį turinį, ar ne?

- Apie mane sukurti rimtesnį kūrinį neįmanoma: aš žinau savo gyvenimą, žinau, kaip elgsiuosi. Dėl to esu ramus.

Dėl ko sakau, kad neturiu, ko bijoti? Žmonės, kurie nežino, gal gali turėti kontaktų kažkokių nežinodami to, o aš žinau tiksliai, labai aiškiai atsiriboju nuo visko, kas galėtų sukelti kokias nors, net ir teorines abejones.

- Sakote, kad labai sąmoningai atsiribojate nuo visko, kas gali sukelti abejonių. Taip elgiasi žmonės, kurie laukia kažko: provokacijų ar kažko panašaus?

- Aš dvi kadencijas buvau Seimo narys 1996-2004 m. Nebuvau kvailas žmogus tikriausiai. Aš iš tikrųjų elgiausi taip, kaip dera elgtis visais atvejais. Niekada nedariau kažkokių žingsnių, kuriuos būtų galima interpretuoti. Nes mano atžvilgiu jau nuo senų senovės bando kažką interpretuoti, bando kurti kažkokias versijas, teigti kažkokius prorusiškumus. Šiuo atveju visa tai yra tuščia savo esme.

- Tai ar aš teisingai suprantu, kad jūs jau tuomet 1996-2004 m. siekėte elgtis taip, kad nebūtų prikaišiojama jokių sąsajų su Rusija?

- Bet kuris iš Lietuvos to turėtų siekti ir siekia, matyt.

- Kai konservatoriai kalbėjo apie galima koaliciją ir reikalavo, jog partijų lyderiai būtų patikrinti Lietuvos specialiųjų tarnybų, Saulius Skvernelis sakė, jog Seime bus patikrinti visi 56 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Seimo nariai, tai yra, jie prašys leidimo dirbti su įslaptinta informacija. Ar taip ir bus?

- Taip ir bus, nes mes taip visi sutarėme.

Jeigu jums kas nors teigia, kad tai tiesa, tai tas žmogus absoliučiai meluoja. Tai yra praėję per institucijas, patikrinta yra. Tą ir bandau pasakyti: tai patikrinta ir tai tiesiog kūrinys.

- Jūsų duomenimis, Lietuvos institucijos patikrino informaciją ir deklaravo, kad tai sukurtas produktas?

- Taip, taip.