Anot jo, kitaip nei prieš 20 metų, šiuolaikiniams vyrams šeima labai svarbi – tai ramybės oazė nuo gyvenimo ritmo ir darbų.

Ar lengva nusakyti, ko iš tiesų nori vyrai?

– Nėra lengva, kaip ir nelengva nusakyti, kas yra vyras. Visi vyrai, kaip ir visos moterys, skirtingi – vieniems reikia vieno, o kitiems – kito. Todėl ne tik sunku tai nusakyti, bet net neįmanoma. Tarp vyriškumo ir moteriškumo kriterijų esanti riba tokia trapi, kad kartais sunku suprasti, kas yra vyriškumas, o kas moteriškumas. Vyrai tapo labai emocionalūs, moterys – racionalesnės.

Kokios aplinkybės padarė tą ribą tokią trapią?

– Manau, kad tai natūralus socialinės raidos rezultatas. Gyvenimas juda į priekį, populiarėja įvairūs judėjimai už teises, tai normali evoliucija. Žinoma, ji ateina iš Vakarų, bet labai daug gerų dalykų ateina iš Vakarų ir nieko blogo, kad mes Lietuvoje juos priimame.

Esate minėjęs, kad 40 metų vyrai tarsi neturi savo teisių gynėjų. Kodėl jų reikia?

– Taip, esu tai sakęs ne kartą, bet labiau juokais. Kur bepažiūrėtum, visi turi savo teisių gynėjus – nuo gyvūnų iki romų, seksualinių mažumų, vaikų ir t. t. Iš tikrųjų, nėra jokios organizacijos, kuri atstovautų heteroseksualiems, maždaug 40 metų amžiaus, išsilavinusiems ir dirbantiems, sveikiems vyrams.

Svarbu ne tai, ar reikia ginti mūsų teises, mes ir patys pajėgūs jas apsiginti. Svarbu, ar mums leidžiama būti vyriškais. Tačiau tai – klausimas moterims, nes moterys vis labiau neleidžia vyrams būti vyriškiems. Jos perima funkcijas, iš vyrų nieko nesitiki, neleidžia mums pasireikšti, pavyzdžiui, apmokėti sąskaitos ir pan.

Sudėliojus vyrų gyvenimą į tris lentynėles, pavyzdžiui, darbas ir pareigos, namai ir šeima, pomėgiai ir laisvalaikis, kai kurios moterys sakytų, kad vyrai šeimą pažymėtų paskutiniu numeriu. Ką manote?

– Nemanau. Galbūt prieš kokių 10 ar 20 metų taip ir būtų buvę, bet dabar manau, kad daugeliui vyrų šeima yra ramybės oazė, atgaiva nuo visiškai beprotiško gyvenimo tempo ir darbų. Tikrai su tuo nesutikčiau.

Regis, kad vienas pažinčių portalas atliko apklausą apie tai, kas labiau tiki meile, taip pat – meile iš pirmo žvilgsnio. Taigi, Lietuvoje meile ir meile iš pirmo žvilgsnio labiau tiki vyrai. Tai rodo, kad jie dabar labiau linkę į šeimą, jos vertybes.

Ar įmanoma sėkmingai suderinti pareigas, pomėgius ir šeimą?

– Jei yra noro, rasti laiko ir suderinti galima viską. Tačiau vyrai apskritai sunkiau suderina kelias veiklas vienu metu. Todėl sakau, kad būtų puiku iš šių trijų tikrai svarbių krypčių pasirinkti dvi. Geriausia, kad tai būtų šeima ir darbas. Pasirinkus dvi, suderinti jas bus paprasčiau.