Jau ne vienerius metus įamžinti žymiojo rašytojo atminimą siekiantis Vilniaus R.Gary klubo pirmininkas, aktorius Romas Ramanauskas BNS pasakojo, jog skulptūrą tikimasi iki spalio pastatyti Basanavičiaus gatvėje, prie bendrovei "Lietuvos geležinkeliai" priklausančio pastato.

"Tai bus berniukas, žiūrintis į namą ir spaudžiantis prie širdies kaliošą", - pasakojo R.Ramanauskas. Idėja sukurti tokią skulptūrą jam kilo perskaičius R.Gary knygą "Aušros pažadas". Šiame kūrinyje rašytojas aprašė savo gyvenimo laikotarpį 20 amžiaus pradžios Vilniuje, namą dabartinėje J.Basanavičiaus gatvėje, kuriame vaikystėje gyveno. Būtent netoli šio namo ir stovės vaiką vaizduojanti skulptūra.

Skulptorius Romualdas Kvintas berniuko maketą jau sukūrė, beliko skulptūrą išlieti. Pasak R.Ramanausko, šiuos darbus žadėjo finansuoti skulptūrą priglausianti bendrovė "Lietuvos geležinkeliai".

Trejus metus su įvairiomis kliūtimis ir dėl skulptūros vietos, ir dėl lėšų susiduriantis Vilniaus R.Gary klubo pirmininkas tikisi, jog pagaliau pavyks pastatyti Vilniuje šio visame pasaulyje žinomo rašytojo skulptūrą.

Pernai Vilniuje buvo minimas R.Gary 90-asis gimimo jubiliejus. Vienas žymiausių 20 amžiaus rašytojų R.Gary (tikroji pavardė Romainas Kacewas) gimė 1914 metų gegužę Vilniuje. Su motina, aktore Nina Borisovskaja, kelerius vaikystės metų praleido Rusijoje, vėliau grįžo į Vilnių. Tą savo gyvenimo laikotarpį Vilniuje, namą J.Basanavičiaus gatvėje, kuriame gyveno, aprašė knygoje "Aušros pažadas".

Trumpam apsistoję Varšuvoje, nuo 1927 metų R.Gary su motina apsigyveno Prancūzijoje, kur mokėsi, studijavo teisę ir aviaciją. Nuo 1940 metų buvo aktyvus pasipriešinimo kovų dalyvis Antrajame pasauliniame kare.

1945 metais išspausdino pirmąjį romaną "Europietiškas auklėjimas", kuris sulaukė didelio pripažinimo -prancūzų rašytojas ir filosofas Jeanas-Paulis Sartre romaną vadino geriausia knyga apie pasipriešinimą.

1956 metais R.Gary pelnė literatūrinę Gonkūrų premiją už romaną "Dangaus šaknys", pasakojantį apie ekologiją, barbarišką elgesį su gamta. 1975-aisiais, prisidengęs Emile Ajaro slapyvardžiu, pelnė antrąją Gonkūrų premiją už romaną "Gyvenimas prieš akis". Literatūros istorijoje tai vienintelis pasaulyje rašytojas, du kartus pelnęs šį garbingą apdovanojimą.

1980 metais, parašęs atsisveikinimo laišką "Aš pasakiau viską", rašytojas nusišovė Paryžiuje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją