Pasak NEC specialistų, abitūros egzaminai neatskleidžia vidurines mokyklas baigiančių jaunuolių gebėjimų visumos, tad įvedama naujovė – brandos darbas. Tai bus pusės metų gilinimosi į pasirinktą sritį tiriamojo pobūdžio darbas, kuris turės būti pristatytas vertinimo komisijai.

„Egzaminais ne visada galima patikrinti gebėjimų visumą, be to, kartais jie tampa tiesiog „laimės dalyku". Todėl nutarta moksleiviams pasiūlyti atlikti sistemingą darbą, jį aprašyti bei pristatyti ir taip pademonstruoti ne vien įgytas žinias, bet ir gebėjimą jas sisteminti, pritaikyti, analizuoti“, – dienraštis cituoja NEC metodininkę Jolantą Pauliukienę

Abiturientų brandos darbas bus prilygintas mokykliniam egzaminui, rengti brandos darbus bus galima iš visų dėstomų dalykų, išskyrus menus ir technologijas. Šis darbas nebus privalomas. Su šalies aukštosiomis mokyklomis susitarta, kad parengusieji ir puikiai apgynusieji (gavę ne mažesnį kaip 9 balų įvertinimą) brandos darbą jaunuoliai gaus papildomų balų stodami studijuoti pasirinktą studijų programą.