Į tokią situaciją pakliuvęs iš Lietuvos į Švediją emigravęs Kaišiadorių rajono gyventojas Valdas Stravinskas nutarė kovoti, kaip pats sakė, su policijos neteisybe.

„Nors nuobauda už šį pažeidimą nėra didelė ir turėjau galimybę iš karto sumokėti pusę minimalios baudos (14 eurų), nusprendžiau to nedaryti ir policijos pareigūno priimtą nutarimą šioje byloje skųsti teisme įstatymų nustatyta tvarka“, – sakė V. Stravinskas.

Ir jam pavyko įrodyti, kad policijos pareigūnai, užfiksavę Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą, buvo neteisūs.

Tačiau kad įrodytų tiesą, V. Stravinskui teko ne tik apsišarvuoti geležine kantrybe, bet ir patirti nemažai išlaidų – vyrui net keturis kartus teko specialiai iš užsienio atvykti į bylos nagrinėjimą Kaišiadorių rajono apylinkės teisme.

„Nors ir neteikiau didelių vilčių į mano skundo nagrinėjimą rajono apylinkės teisme, tačiau turiu pažymėti, kad teisėja savo darbą atliko kvalifikuotai ir tinkamai įvertino byloje surinktus įrodymus“, – sakė V. Stravinskas.

Bylą nagrinėjusi teisėja Rasa Balsevičienė išties pasistengė – kadangi V. Stravinskas tikino, jog vairuodamas automobilį buvo prisisegęs saugos diržą, o pažeidimo protokolą surašęs pareigūnas ir jo kolegė laikėsi priešingos pozicijos, buvo nuspręsta surengti net išvažiuojamąjį posėdį.

Teisėja, posėdžių sekretorė, dėl KET pažeidimo nubaustas V. Stravinskas ir du policijos patruliai vyko į vietą, kurioje buvo sustabdytas tariamo pažeidėjo vairuojamas automobilis – čia nuodugniai buvo tiriama, ar tikrai pareigūnai galėjo iš tolo pamatyti, kad emigrantas sėdi prie vairo neprisisegęs saugos diržo. Be to, teismas peržiūrėjo policijos pateiktas tarnybinio automobilio buvimo vietos koordinates ir vietovės, kurioje buvo sustabdytas automobilis, planą.

Po itin išsamaus tyrimo paaiškėjo, kad buvo teisus V. Stravinskas, o ne policijos pareigūnai, kurie, anot teismo, galėjo sąžiningai suklysti.

Sužinojo, kad yra emigrantas – vadinasi, esi neblaivus

Ši iš pažiūros visiškai paprasta turėjusi būti istorija nutiko dar sausio mėnesį, kai Švedijoje gyvenantis ir dirbantis V. Stravinskas per žiemos atostogas grįžo aplankyti tėvų. Sausio 9 d. pavakarę, apie 16.40 val., vyras su broliu automobiliu „Citroen C5“ važiavo iš gimtosios sodybos Kaišiadorių rajone nuo Kruonio link Žiežmarių, keliu Pakertai-Žostautai-Kalviai.

„Mano vairuojamą automobilį sustabdė kelių policijos patrulių ekipažas, – pasakojo vairuotojas. – Patikrinęs transporto priemonės dokumentus ir apžiūrėjęs bagažinę, pareigūnas paklausė, ar dirbu užsienyje ir esu grįžęs atostogų. Kai atsakiau teigiamai, pareigūnas staiga ėmė teigti, kad aš ir kartu važiavęs keleivis buvome neprisisegę saugos diržų, esame neblaivūs. Kadangi buvau blaivus (tai įrodyta užfiksuotais alkotesterio rodmenimis), mane tokie pareigūno teiginiai tiesiog pribloškė, bet stengiausi tvardytis ir adekvačiai reaguoti į susidariusią situaciją.“

Jo teigimu, kai alkotesteris parodė nulius, pareigūnas nutarė surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą už važiavimą neprisisegus saugos diržo (ATPK 134 str. 1d.).

„Bandžiau aiškinti, kad mano vairuojamame automobilyje yra įrengta įspėjimo apie neužsegtus saugos diržus sistema, kuri įsijungia vairuotojui ir keleiviui esant neprisisegus saugos diržų ir automobiliui pasiekus 20 km/val. greitį ir veikia tol, kol išjungiamas variklis, – pasakojo V. Stravinskas. – Ši sistema įspėja apie neužsegtus saugos diržus šviesos ir garsinio signalo pagalba, kuris yra itin nemalonaus garso tono ir tolydžiai garsėjantis, todėl važiuoti neprisisegus diržo yra praktiškai neįmanoma.“

Tačiau tokie vairuotojo argumentai neįtikino policijos pareigūno – jis buvo kategoriškai įsitikinęs, kad V. Stravinskas vairavo neprisisegęs saugos diržo.

Patrulis: piktinosi, kad baudžiame kaimiečius

Automobilį sustabdęs policijos patrulis Mantas Zakarevičius savo tarnybiniame pranešime ir vėliau teisme aiškino, kad važiuodamas slidžiu keliu maždaug 20 km./val. greičiu pamatė iš priekio atvažiuojančią transporto priemonę, kurios vairuotojas buvo be saugos diržo.

„Bet pamatęs policijos automobilį dešine ranka diržą užsitraukė“, – sakė jis.

Pareigūnas nurodė, kad tuo metu „Citroen C5“ buvo maždaug už 20 metrų, automobilis leidosi į nuokalnę nuo kalvos, o policijos tarnybinė transporto priemonė buvo nuokalnėje, todėl pažeidimas labai gerai matėsi.

„Kai pažeidėjui buvo rašomas protokolas, jis sureagavo emocingai, baisiai susinervino, teigė, kad vairavo su saugos diržu, o policijos pareigūnai neturi ką veikti, tik bausti kaimiečius, mane net ėmė mokyti, kaip reikia dirbti“, – teisme kalbėjo policininkas M. Zakarevičius.

Kad V. Stravinskas vairavo neprisisegęs saugos diržo, tikino ir M. Zakarevičiaus kolegė Žydrūnė Prangovskaja, kartu su juo buvusi policijos „Škodoje“.

„Tai gerai mačiau, nes policijos automobilis apšvietė automobilį, kuris tuo metu leidosi nuo kalno“, – policijos patrulė prisiminė, kad vairuotojas taip pat buvo patikrintas alkotesteriu, tačiau jis nustatė, kad vyras yra blaivus.

„Vairuotojas taip pat sakė, kad skųs viršininkui, nes taip negali būti“, – teisme kalbėjo Ž. Prangovskaja.

Vaizdo registratoriaus įrašo policija neišsaugojo

Policijos automobilyje įrengto vaizdo registratoriaus įrašas, kuriame buvo užfiksuotas šis įvykis, nebuvo išsaugotas – pareigūnai teisinosi, kad filmuotas vaizdas saugomas tik vieną parą, o įrašą į skaitmeninę laikmeną gali įkelti būrio vadas.

Kaip pažymėjo M. Zakarevičius, pažeidimas buvo padarytas savaitgalį, o V. Stravinsko skundas policijoje buvo gautas iš karto po laisvų dienų – pirmadienį, todėl įrašas nebuvo perkeltas ir neišsaugotas.

Už tai, kad vairavo neprisisegęs saugos diržo, Kaišiadorių Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Kęstutis Lelekauskas po pažeidimo praėjus dviem savaitėms V. Stravinskui skyrė 42 Eur baudą.

Vyras su šia nuobauda nesutiko ir policijos nutarimą administracinio teisės pažeidimo byloje apskundė Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Skundą nagrinėjusiai teisėjai R. Balsevičienei teko nelengva užduotis – išsiaiškinti, kuri pusė sako tiesą.

Patruliai suklydo – nurodė ne tą vietą

Teismas analizavo ir vertino ne tik visus byloje surinktus duomenis, bet ir nuvyko į vietą, kurioje buvo užfiksuotas pažeidimas. O čia paaiškėjo įdomių dalykų – policijos pareigūnai nurodė visai kitą įvykio vietą nei tvirtino V. Stravinskas ir jo brolis. Šios vietos skyrėsi gana ženkliai – apie 300 metrų.

Įvertinusi policininkų ir V. Stravinsko pozicijas bei išmatavusi jų nurodytus atstumus tarp nurodytų vietų, kuriose policijos pareigūnai iš pradžių pastebėjo ir vėliau sustabdė „Citroen“, teisėja padarė išvadą, kad vis dėlto policininkai galėjo suklysti nurodydami ne tą vietą.

Anot teismo, V. Stravinskas važiuodamas automobiliu jau ant kalniuko turėjo pastebėti policijos automobilį, o iki tos vietos – apie 150 m.

„Apžiūros metu nustatyta, jog 150 m atstumu kelio ruože, nors jame matomumas yra geras ir jo niekas neužstoja, neįmanoma gerai matyti vaizdo važiuojamos transporto priemonės viduje“, – teismas pabrėžė, kad apžiūrint įvykio vietą kaip tik keliu pravažiavo atsitiktinis automobilis ir niekas iš išvažiuojamajame teismo posėdyje nesugebėjo pamatyti, ar vairuotojas buvo prisisegęs saugos diržą.

Pasak teismo, kelio ruože, dėl kurio kilo ginčas, saugos diržo neprisisegusį vairuotoją galima pamatyti tik 40-50 m atstumu.

Bylą išnagrinėjusi teisėja savo nutarime taip pat pažymėjo, kad sugretinusi V. Stravinsko nurodytą vietą, kurioje stovėjo policijos automobilis, ir policijos pateiktą tikslias tarnybinio automobilio buvimo vietos koordinates, paaiškėjo, jog nubaustas vairuotojas nemelavo ir vietą nurodė labai tiksliai.

Tuo metu policininkas M. Zakarevičius pripažino, kad suklydo nurodydamas ne tą vietą.

Aiškinosi, kada leidosi saulė

„Iš byloje pateiktų duomenų matyti, kad sausio 9 d. saulė Lietuvoje pradėjo leistis 16.12 val., todėl akivaizdu, kad pareigūnui M. Zakarevičiui stabdant kelyje V. Stravinsko vairuojamą automobilį buvo prieblanda, kas rodo, jog matomumas per didelį atstumą nebuvo geras, o pareigūnai tą vakarą nenaudojo specialios įrangos (žiūronų) aplinkos stebėjimui kelio ruože, – pabrėžė teismas.

– Tai, kad abu pareigūnai tvirtino, jog matė aplinkybę, kai automobilio vairuotojas rankos mostu sugriebė diržą ir jį juosėsi (matė diržo juosimosi veiksmą), nesudaro pagrindo išvadai, jog V. Stravinskas iš tiesų tądien vairavo automobilį neužsisegęs saugos diržo.“

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad policijos pareigūnai buvo nurodę net ne tokios spalvos drabužius, kokiais buvo apsirengęs V. Stravinskas – šis tikino, kad vilkėjo juodus, o patruliai aiškino, jog žalius.

Įvertinęs byloje surinktus duomenis teismas nutarė, kad neužtenka duomenų V. Stravinsko kaltei pagrįsti.

„Asmens kaltė gali būti konstatuota, kai, ištyrus proceso metu surinktus įrodymus, nelieka jokios protingos abejonės, kad traukiamas atsakomybėn asmuo padarė veiką, už kurią turi būti skiriama nuobauda“, – pabrėžė bylą nutraukusi teisėja R. Balsevičienė.

Emigrantas: tai buvo arogantiškas elgesys

Kad įrodytų, jog nepadarė KET pažeidimo, V. Stravinskas net keturis kartus iš Švedijos turėjo vykti į Lietuvą.

„Automobilį vairuoju jau daugiau kaip 20 metų, bet su tokiu įžūliu, netaktišku, nemandagiu, arogantišku pareigūno elgesiu susidūriau pirmą kartą, – kritikos jį sustabdžiusiam Kaišiadorių policininkui negailėjo emigrantas. – Pareigūnas ir kartu su juo dirbusi kolegė teismo posėdžių metu teikė mane žeminančius, sąmoningai iškraipytus, tikrovės neatitinkančius paaiškinimus, o galų gale, kai iš policijos komisariato buvo gauti techninėmis priemonėmis užfiksuoti ir pareigūnų versijas paneigiantys duomenys, teisme šis patrulis pareiškė, kad galbūt „galėjo suklysti“.“

Su policijos nuobauda nesutikęs V. Stravinskas prisipažino, kad šiuo metu svarsto galimybę kreiptis į Policijos departamentą dėl žalos atlyginimo.

„Dėl dalyvavimo teismo posėdžiuose turėjau gana nemažų kelionės išlaidų ir negavau tam tikros dalies pajamų“, – sakė jis.

Policijos komisaras: teisingumą vykdo teismas

Kaišiadorių rajono policijos komisariato viršininkas Ramūnas Grigonis neslėpė, kad puikiai žino istoriją, į kurią buvo pakliuvęs V. Stravinskas.

„Tiesiog pareigūnas, kaip aiškino, buvo įsitikinęs, kad tas vairuotojas buvo be diržo, – sakė policijos komisaras. – Bet teisingumą vykdo teismas. Teismas visapusiškai išnagrinėjęs bylą priėmė tokį sprendimą, mes gerbiame teismo sprendimą, taip ir baigėsi šis tyrimas.“

R.Grigonis sakė, kad policija, susipažinusi su itin išsamiais teismo nutarimo nutraukti bylą motyvais priėmė sprendimą jo neskųsti apeliacinės instancijos teismui, todėl jis jau yra įsiteisėjęs ir neskundžiamas.

„Kadangi net buvo išvažiuojamasis posėdis ir teismas labai išsamiai išnagrinėjo bylą, kam apkrauti kitą teismą bereikalingu darbu – susipažinę su nutarimu nutarėme jo neskųsti“, – aiškino jis.

Komisaro teigimu, V. Stravinsko ir policijos pareigūnų, kurie užfiksavo pažeidimą, nesiejo jokie santykiai: „Mums nekilo jokių abejonių dėl pareigūnų – neturėjau jokios informacijos, kad tarp to vairuotojo ir pareigūnų anksčiau būtų kilę kokie nors konfliktai ar buvę kokie nors asmeniniai santykiai.“

Pasak jo, atvejai, kai policijos nubausti KET pažeidėjai skundžiasi teismui, nėra reti, tačiau, kad bylinėtųsi dėl nuobaudos už vairavimą neprisisegus saugos dižą – itin reti.