Idėjos šventiškam namų dekoravimui šį kartą atkeliavo iš kūryba alsuojančių kauniečių gėlių dizaino studijos „Floristai ant ribos“. Apie tai kalbėjomės su jos floristu Ryčiu Karčiausku.

Ar seniai kuriate? Kodėl toks įdomus jūsų studijos pavadinimas?

– Gyvuojame šiek tiek daugiau nei 3 metus, studijoje dirbantys floristai bendrai sudėjus turi kelių dešimtmečių kūrimo patirtį. Studijos pavadinimas atspindi mūsų nuolatinį klasikos ir šiuolaikiškumo derinimą. Ieškome sprendimų tarp to, kas yra laiko patikrinta, ir inovacijų. Tarp tradicinės floristikos ir avangardo. Didelius projektus deriname su kasdienėmis floristikos paslaugomis.

Ar turite savo viziją, idėją?

– Sunku trumpai apibrėžti. Siekiame šviesti vartotoją, skleisti žinią apie gėlių vartojimo kultūrą, apie profesionalumo svarbą teikiant paslaugas. Ir, žinoma, mūsų tikslas – kūrybingumas ir poreikis nuolat būti priekyje. Norime būti išskirtiniai ir prieinami daugeliui vartotojų.

Iš kur į jūsų studiją atkeliauja gėlės?

– Daugelis jų atkeliauja iš Olandijos, šios šalies aukcionai gali pasiūlyti neribotą gėlių asortimentą. Per sezoną naudojame vietos augintojų gėles ir pačių surinktą medžiagą (laukuose, miške ar nuosavuose gėlynuose).
Rytis Karčiauskas

Ar naudojate Lietuvos gamtoje randamas žaliavas?

– Žinoma, naudojame, norime kurti aplinkoje, kurioje esame. Tiesa, stengiamės šias medžiagas naudoti saikingai – nežalojame gamtos, nenaudojame saugomų augalų.

Spalio pabaigoje gėlių gamtoje jau nėra, bet namuose norisi turėti rudeninę kompoziciją. Ką pasiūlytumėte šaltai rudens dienai?

– Gėlių jau beveik nėra, bet yra lapų, uogų, švariausių šakų. Tai – sezoną atspindinti medžiaga, taip pat galima pradėti naudoti vasarą surinktas ir sudžiovintas medžiagas, pavyzdžiui, dumplainį. Ką jau kalbėti apie spalvingus moliūgus. Visa augalinė medžiaga dera, jei yra tinkamai naudojama.

Visada galima puošti nusipirktas gėles lauke randamomis medžiagomis. Pirmiausiai reikėtų apgalvoti, ką norime pasigaminti: tai bus kompozicija ar į vandenį merkta puokštė, galbūt dekoruota žvakė ar žibintas. Tada reikėtų pasirinkti vieną stambesnį elementą (moliūgą ar žvakę) ir aplink jį kurti kompoziciją.

Merkiamą puokštę galima surinkti iš uogomis aplipusių šakų įterpiant kelis ryškius žiedus. Išskaptavus moliūgą galima įtvirtinti floristinę kempinę ir ją prismaigstyti ryškių lapų, kelis žiedus ir net svogūną, jis savo spalva pagyvintų kompoziciją.

Ilgus rudens vakarus sušildys dekoruotos žvakės liepsna – vielutėmis pritvirtinus prie pagrindo galima karštais klijais arba adatėlėmis tvirtinti šakeles, džiovintus augalus ir uogas. Taip neįdėjus daug pastangų namai nusidažys rudeniškomis spalvomis. To būtent ir linki studija „Floristai ant ribos“.

Rudeninė kompozicija „Ant ribos“

Jums reikės:

Putplasčio
Karštų klijų
Tvirtų vielučių
Žvakės
Žnyplių, žirklių, pieštuko, peilio, žiebtuvėlio, vazono lėkštelės formai išpjauti
Kėnio šakos, gvazdikų žiedų, po šakelę rutulinės kraspedijos, jonažolės vaisių, skimijos

Kaip paruošti:

1. Darykite formą kompozicijos pagrindui.

Iš putplasčio išpjaukite norimo dydžio formą, jis bus kompozicijos padas. Apvaliai formai gauti galite panaudoti apvalią kambarinės gėlės lėkštutę. Ją padėkite ant putplasčio, apibrėžikite pieštuku, paskui peiliu išpjaukite apskritimą. Apskritimo viršutinę briauną apipjaukite, kad paviršius būtų nuožulnus, ant jo dedamos kėnio šakelės tolygiai gulsis ir paslėps formos kraštą.

2. Pritvirtinkite žvakę.

Žvakei tvirtinti prie kompozicijos pado naudokite iš vielutės padarytą tvirtinimo kabliuką. Atsikirpkite norimo ilgio vielutę ir ją perlenkite. Kabliukas turi būti tokio ilgio, kad jo užtektų perverti iš pado pusės per visą putplasčio aukštį ir dar liktų žvakei pritvirtinti. Įtvirtinto kabliuko galus keletą sekundžių kaitinkite žiebtuvėliu, kad žvakė ant jų lengviau užsimautų. Pritvirtinkite žvakę.

3. Padą denkite kėnio šakelėmis.

Kompozicijos padą pradėkite dengti nuo išorinio pado krašto. Tam naudokite smulkias pavienes kėnio šakeles, ant jų bus uždėtos didesnės kėnio šakelės. Jas smulkinkite ir karštais klijais tolygiai tvirtinkite ant pagrindo viršutinio krašto. Vėliau didesnėmis kėnio šakelėmis padenkite arčiau žvakės esančią pado dalį. Didesnes kėnio šakeles taip pat tvirtinkite karštais klijais. Kompozicijos pagrindas turi būti tankiai padengtas kėnio šakelėmis, todėl apžiūrėkite, ar nėra vietų, kur pagrindas nepadengtas tankiomis šakelėmis, ar persišviečia.

4. Kompoziciją dekoruokite augalais.

Kompozicijai naudokite įvairaus dydžio apvalius augalus: gvazdikus, kraspedijas, jonažolės raudonas uogas, skimiją. Gvazdikų žiedus patrumpinkite ir karštais klijais tvirtinkite arčiau žvakės. Visus kompozicijos elementus dėliokite grupėmis, nesimetriškai, keliose vietose – taip išryškės jų spalva ir forma. Juos tvirtinkite karštais klijais.

Pasak floristo Ryčio Karčiausko, ši kompozicija išsilaikys 3–4 dienas, vėliau gvazdikų žiedai ims džiūti. „Tai nėra blogai, bet jei norite, galite sudžiūvusius gvazdikų žiedus pakeisti kitomis gėlėmis ar uogomis, pavyzdžiui, dumplainio.