Pirmadienį 41 opozicijos deputatas įteikė premjerui pareiškimą, kuriuo išreiškė nepasitikėjimą vyriausybe.

Estijos premjeras T. Roivas antradienio rytą po Reformų partijos valdybos susirinkimo pareiškė, kad neatsistatydins ir gins savo pozicijas.

Tuomet koalicijos partnerės Socialdemokratų partija (SDE) ir „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) irgi pareiškė remiančios balsavimą dėl nepasitikėjimo ir paragino jį surengti, jeigu premjeras iki trečiadinio 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku neatsistatydins.

Pristatydama pareiškimo tekstą deputatė Kadri Simson sakė, kad T. Roivas vyriausybė nevykdo protingos mokesčių ir ekonominės politikos, todėl neįmanoma išjudinti Estijos ekonomikos augimo. Pasak jos, šalis kenčia nuo ekonomikos ir vyriausybės sąstingio, ir tai yra įvardiję ir patys koalicijos partneriai.

K. Simson paminėjo ir daugiau priežasčių nepasitikėjimui pareikšti.

„Premjeras Taavi Roivas visiškai prarado opozicijos pasitikėjimą ir negali kontroliuoti net savo vadovaujamos vyriausybės, kuri dėl vadovo nebuvimo nesugeba bendradarbiauti. Pasirašiusiųjų nuomone, Estijos valstybei reikia naujos ryžtingos vyriausybės“, – pažymima pareiškime.

Jeigu trečiadienį parlamentas pareikš nepasitikėjimą premjeru, tos pačios sudėties vyriausybė tęs darbą, kol bus patvirtinta nauja vyriausybė.

Jei bus pareikštas nepasitikėjimas, parlamento pirmininkas apie tai prezidentei praneš ne vėliau kaip kitą dieną. Tada prezidentė per 14 dienų turės išrinkti per politines konsultacijas iškeltą kandidatą į premjerus ir pavesti jam suformuoti naują vyriausybę.

Kandidatas savo ruožtu turės 14 dienų naujai vyriausybei suformuoti ir paskui jos sudėtį pateiks parlamentui tvirtinti.

Kai parlamentas suteiks kandidatui į premjerus įgaliojimus formuoti vyriausybę, jis per septynias dienas turės pristatyti savo ministrų kabinetą prezidentei, o ši per tris dienas jį turės patvirtinti.

Iki to laiko darbą tęs dabartinė vyriausybė, tačiau svarbių sprendimų ministrai nepriiminės.

Pagal konstituciją vyriausybės vadovas, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, taip pat turi teisę kreiptis į prezidentą su pasiūlymu surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.