Kalbėdamas per Britanijos parlamento Užsienio reikalų komiteto posėdį M.Chodorkovskis taip pat atmetė glaudesnių ryšių tarp Rusijos ir Vakarų šalių galimybę. Jis pridūrė, kad Rusijos prezidentas turi vienintelį tikslą – išsilaikyti valdžioje.

„Nemanau, kad yra kokios nors prasmės imtis plataus pagrindo priemonių, kaip antai griežtinti sankcijas... Jis daugiausiai (tik) sutelkia visuomenę palaikyti Kremlių“, – sakė 53 metų M. Chodorkovskis, buvęs naftos milžinės „Jukos“ savininkas.

Europos Sąjungos narių lyderiai planuoja iš naujo svarstyti Rusijai taikomas ekonomines sankcijas per gruodį vyksiantį viršūnių susitikimą. Šiuo metu Bendrijoje smarkiai nesutariama, kiek veiksmingos šios priemonės, paskelbtos už Rusijai už 2014 metais įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją ir pagalbą Ukrainos rytuose veikiantiems prorusiškiems separatistams.

„Kalbant apie ryšius su režimo, Putino artimiausio aplinkos atstovais – šioje srityje Britanija gali daug nuveikti“, – pažymėjo M. Chodorkovskis, dabar gyvenantis Jungtinėje Karalystėje.

„Britanija gana populiari tarp Rusijos politinio elito kaip vieta neteisėtai įgytiems pinigams laikyti“, – pridūrė jis.

M. Chodorkovskis buvo turtingiausias Rusijos žmogus, kol 2003 metais buvo dramatiškai suimtas lėktuve viename Sibiro oro uoste.

Jis dešimtmetį praleido už grotų, kai buvo nuteistas dviejose itin prieštaringai vertinamose bylose dėl mokesčių slėpimo ir sukčiavimo. Daugelio nuomone, šie procesai buvo Kremliaus kerštas už M. Chodorkovskio politines ambicijas.

2013 metų pabaigoje V.Putinas jam netikėtai suteikė malonę, o M. Chodorkovskis išvyko į užsienį ir dabar palaiko įvairius opozicijos projektus Rusijoje – pavyzdžiui, remia rinkimuose dalyvaujančius kandidatus.

M. Chodorkovskis sakė britų įstatymų leidėjams, kad Rusijos valdžia leidžia opozicijai kalbėti „tyliu balsu“.

„Jeigu jis tampa bent kiek garsesnis – būna nutildomas“, – konstatavo jis.

Paklaustas apie žmogaus teisių padėtį Rusijoje M. Chodorkovskis tik nusijuokė: „Jų nėra!“