Ar įmanoma susigrąžinti šį jausmą? Be jokios abejonės, tačiau tam prireiks laiko ir abiejų sutuoktinių pastangų. Štai trumpas su poromis dirbančių psichologų patarimų sąrašas, skirtas tiems, kurie jaučiasi atsidūrę kryžkelėje, rašo „The Huffington Post“.

1. Pripažinkite, kad teks padirbėti, jei norite susigrąžinti jausmus.

Meilė nedingsta per naktį, taigi nieko keisto, kad jai susigrąžinti taip pat prireiks laiko. Poras konsultuojančio psichologo Davido McFaddeno teigimu, svarbu sumažinti savo lūkesčius ir paklausti savęs, ką gi teiks padaryti, kad ir vėl atsirastų susidomėjimas antrąja puse.

„Svarbu paklausti savęs, ar teks pamiršti praeities skriaudas tam, kad ir vėl atsirastų domėjimasis vienas kitu. Jei atsakymas į šį klausimą teigimas, laikas pradėti atleidimo vienas kitam procesą. Prisiminkite veiksmus, kurių ėmėtės praeityje, kai reikėdavo atleisti kam nors už ką nors, ir vėl ženkite šiuo keliu.“ – patarimus dalijo D. McFaddenas.

2. Padarykite galą destruktyviems bendravimo principams.

„Jei jūs ir jūsų sutuoktinis nuolat jaučiatės nelaimingi, gali būti, kad įstrigote negatyvių reakcijų liūne, galimai įsivėlėte į persekiotojo ir atsiribojančiojo žaidimą“, – teigė santuokų ir šeimos psichologė iš Kalifornijos Jennifer Chappell Marsh. Šiuo atveju persekiotojas nuolat skundžiasi dėl ryšio trūkumo santuokoje, o atsiribojantysis vengia įsitraukimo arba laikosi gynybinės pozicijos.

„Patekus į šį užburtą ratą realaus ryšio tikimybė beveik visiškai išnyksta; paprastai kuo tylesnis vienas iš partnerių, tuo kitas tampa garsesnis. Pora turi šansų ir vėl suartėti, jei persekiotojas išsakys savo mintis švelnesniu būdu, o atsiribojantysis emocine prasme labiau dalyvaus santykiuose.“ – vieną iš santykių atgaivinimo receptų atskleidė specialistė.

3. Paklauskite savęs, kokios partnerio savybės jus privertė įsimylėti.

Gali būti, kad jausmus atgaivinti padės mintys apie partnerio savybes, kurios iš pradžių jus patraukė“, – įsitikinusi psichoterapeutė Marcia Naomi Berger. „Visada šį klausimą užduotu poroms, kurios teigia norinčios likti drauge, – patikino ji. – Pagalvokite apie tai, o tada pasistenkite iš naujo patirti šiuos jausmus leisdamiesi į smagų kassavaitinį pasimatymą.“

4. Raskite naujų abiem tinkančių interesų.

Nėra blogai, jei žmogus auga kaip asmenybė ir laikui bėgant jo gyvenime atsiranda tam tikrų interesų. Problema kyla tada, kai sutuoktiniai susikuria paralelinius gyvenimus. Taigi svarbu dalintis naujais savo interesais su sutuoktiniu arba leistis į naujų, bet bendrų pomėgių paieškas.

„Paruoškite planą, kaip leisite laiką dalyvaudami veiklose, kurios patiktų jums abiem, – rekomendavo poras konsultuojanti specialistė Danielle Adinolfi iš Filadelfijos. – Galbūt jūs su partneriu nutolote vienas nuo kito, tačiau tai dar nereiškia, kad ir vėl negalite suartėti. Gali būti, kad prisiminsite tas partnerio savybes, kuriomis kadaise taip žavėjotės.“

5. Sugrąžinkite seksą į jūsų gyvenimą.

Jei nebejaučiate susidomėjimo santuoka, tikėtina, kad seksas nėra jūsų prioritetų sąraše. Vis tik specialistai rekomenduoja dėti pastangas tam, kad ir vėl taptumėte artimi. Porų psichologė iš Kalifornijos Melissa Fritchle rekomenduoja pažvelgti į seksą ir intymius prisilietimus kaip į būdą meilei sugrąžinti.

„Gali pasirodyti sudėtinga išsaugoti fizinį artumą, bet tai iš tikrųjų yra labai svarbu, – patikino ji. – Liečiant vienas kitą išsiskiria oksitocinas, padedantis jausti ryšį ir atsipalaiduoti. Daugybė porų atsisako sekso ir fizinių švelnumo išraiškos ženklų, kai nebejaučia meilės, bet darbas, skirtas atkurti seksualius prisilietimus ir susižavėjimo ženklus – tai esminis dalykas, siekiant susigrąžinti meilę ir intymumą.“

6. Džiuginkite sutuoktinį mielomis smulkmenomis.

Meilė susideda iš smulkmenų. Prisiminkite mažyčius dalykus, kurie jūsų išrinktajam ar išrinktajai prieš daugelį metų reiškė labai daug, ir sugrąžinkite juos į jūsų gyvenimą. „Surašykite dalykus, kurie džiugino jūsų antrąją pusę tuomet, kai viskas dar buvo gerai, išvardinkite smulkmenas, kurios džiugindavo ir suartindavo, pasistenkite ir vėl juos sugrąžinti, – patarimus dalijo R. McFaddenas.

7. Nekaltinkite partnerio dėl atitolimo.

Po ne vienerius metus trukusio nelaimingo gyvenimo sudėtinga nejausti sutuoktiniui pagiežos. Dažnai stebimasi, kodėl antrajai pusei prireikė tiek daug laiko suprasti, kad santuoka atsidūrusi pavojuje. Vis tik psichologai pataria tokias mintis vyti šalin.

„Nekaltinkite savo sutuoktinio, kad šis nemoka skaityti jūsų minčių, – patikino M. N. Berger. – Poros, norinčios išsaugoti santuoką, turi išmokti išsakyti savo norus atvirai ir pagarbiai. Kai sutuoktiniai jaučiasi saugūs vienas šalia kito nepaisant savo pažeidžiamumo, tikėtina, kad jie vėl ir vėl sugebės įsimylėti vienas kitą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)