Lietuva – antra pasaulio čempionato atrankos F grupėje (5 taškai). Slovakija – penkta (3 tšk.).

Pagal išankstines prognozes turėjo būti atvirkščiai, bet lietuviai atrankos ciklą pradėjo stabiliau už praėjusio Europos čempionato finalo etapo dalyvius.

Slovakai startavo dviem nesėkmėmis vienodais rezultatais 0:1 prieš Angliją ir Slovėniją. Savo raumenis Jano Kozako ekipa pademonstravo tik trečiose rungtynėse, kai namuose 3:0 sutriuškino Škotiją.

„Rungtynėse su slovėnais rezultatas galėjo būti visiškai kitoks. O mače su škotais slovakai jau dominavo, matėsi, kad individualiu meistriškumu jie lenkia varžovus. Tiesa, ir škotai turėjo progų, bet jomis nepasinaudojo. Šiaip ar taip, pamatėme, kokia galinga Slovakijos komanda.

Ji turi savitą braižą, pagrįstą individualiu žaidėjų pajėgumu. Visos atakos vystomos per aikštės vidurį, iš kraštų kamuolį slovakai „skersuoja“ tik retkarčiais. Bet škotams įvartį jie mušė po kampinio – tai reiškia, kad jie agresyvūs ir oro dvikovose. Taigi, susitiksime su labai įvairiapusiška komanda, neturinčia ryškių silpnų vietų“, – oponentus analizavo E. Jankauskas.

Aikštės viduryje slovakams jaustis patogiai leidžia ryškiausia komandos žvaigždė M. Hamšikas.

„Napoli“ klubo saugas šeštadienį siuntė kamuolį į Romos „Lazio“ ekipos vartus Italijos čempionate, o antradienį perkando ir Stambulo „Bešiktaš“ (Turkija) klubo gynybą UEFA Čempionų lygoje.

Bet laužyti savo įprastos žaidimo taktikos specialiai dėl M. Hamšiko E. Jankauskas nežada – bent jau viešai.

„Mes negalvojame, kad „išjungus“ vieną žaidėją sugrius visas varžovų žaidimas. Bet, be abejo, M. Hamšikui skirsime daug dėmesio, nes pastaruoju metu jis muša nuostabius įvarčius“, – sakė treneris.

Lyderiui į kompaniją Slovakijos rinktinės saugų grandyje J. Kozakas po pertraukos pakvietė Kataro pinigais pačioje jaunystėje susiviliojusį ir dėl to nemažai kritikos sulaukusį kitą šalies futbolo talentą Vladimirą Weissą.

Rezultatyviausias šiame atrankos cikle kol kas – puolėjas Robertas Makas iš Sankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija), į škotų vartus mušęs du įvarčius. Vieną pridėjo kitas puolėjas Adamas Nemecas (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija).

O žaidimo ginantis gijas savo rankose tebelaiko rinktinės kapitonas ir ilgametis „Liverpool“ (Anglija) atstovas Martinas Škrtelis, praėjusią vasarą persikėlęs į Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija).

Savo ruožtu, E. Jankauskas kelionei į Trnavą pasirinko jau išbandytą sudėtį, atlikęs tik nežymias korekcijas.

Specialistui svarbiau, kokios formos atvyks pagrindiniai žaidėjai, kurių keletas – Kazachstane rungtyniavę Georgas Freidgeimas ir Artūras Žulpa bei JAV pusmetį praleidęs Vytautas Andriuškevičius – jau baigė sezonus užsienio klubuose.

Atsipalaiduoti prieš savaitę galėjo ir pajėgiausios Lietuvos ekipos Vilniaus „Žalgirio“, anksčiau laiko užsitikrinusio eilinį čempionų titulą, atstovai, kviečiami į rinktinę.

Tiesa, E. Jankauskas neabejoja, kad Egidijus Vaitkūnas, Mantas Kuklys, Vytautas Lukša ir Linas Klimavičius, paragavę čempioniško šampano, nepamiršo apie laukiančią rinktinės išvyką.

„Mačiau žaidėjus praėjus dienai po tų rungtynių: nebuvo nė vieno linguojančio, – juokėsi E. Jankauskas. – Vadinasi, jie, kaip profesionalai, šventė tik simboliškai. Kita vertus, kai kurie mūsų „legionieriai“, baigę čempionatus, žaidimo praktikos neturėjo. Ir Vykintas Slivka dėl savo negalavimų praleido rungtynių, ir Arvydas Novikovas trumpai težaidė. Šiuo aspektu niekados neturėsime pranašumo prieš rinktines, kurių atstovai nuolat rungtyniauja aukštame lygyje.“

Į Slovakiją Lietuvos rinktinė išskrenda pirmadienį, o dvikova 50 km nuo sostinės Bratislavos esančioje Trnavoje vyks penktadienį, nuo 21.45 val. Lietuvos laiku.

„Svarbiausia, kad grįžtume nepraradę tikėjimo savo žaidimu, kad priešininkas nepriverstų abejoti savimi“, – tikslą paskutinėse metų rungtynėse nurodė E. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)