Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) atstovų, sistema, sukurta panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, naudinga gydytojams, pacientams ir netgi mokslui, o jos naudojimo apimtys sparčiai didėja.

Informacija apie pacientą – elektroniniu formatu

Centrinė e. sveikatos sistema leidžia kaupti paciento informaciją: paciento sveikatos istoriją, tyrimus, diagnozes, receptus, siuntimus, rentgeno nuotraukas, pažymas ir kitą svarbią informaciją, iš įvairių sveikatos priežiūros įstaigų vienoje e. sveikatos istorijoje (ESI).

2016 m. spalio 27 d. duomenimis, į centrinę e. sveikatos sistemą (ESPBI IS) yra pateikta apie 176 tūkst. elektroninių medicininių dokumentų, yra išrašyta apie 59 tūkstančius elektroninių receptų, ESPBI IS užregistruota virš 1,7 mln. apsilankymų, sukurta 1,7 mln. pacientų ESI.

Tai sudaro sąlygas pakartotinai panaudoti sveikatos įrašus, išvengti tyrimų dubliavimo ir efektyviau, saugiau, kokybiškiau teikti sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, teigia SAM atstovai.

Naudinga ir medikams, ir pacientams

Dėl šios sistemos gydytojai gali sutaupyti laiko pildydami pacientų dokumentus, registruodami konsultacijoms ar gydymui, ieškodami informacijos e. sveikatos istorijoje.

Pacientai yra labiau informuoti – jie gali internetu saugiai pasiekti savo e. sveikatos istoriją, matyti rezultatus, specialistų įvertinimus, diagnozes. Duomenys gali būti saugomi ilgą laiką, kai kuriais atvejais, dešimtmečiais.

Šie medicininiai vaizdai prieinami gydytojams, dirbantiems skirtingose sveikatos priežiūros įstaigose. Sistemoje specialistai gali peržiūrėti medicininius vaizdus, juos aprašyti, pasitelkti kitų specialistų įvertinimus tikslesnei diagnozei nustatyti.

Pasak SAM atstovų, numatoma, kad ateityje sistema leis efektyviau vykdyti ligų prevencijos ir sveikatinimo programas, remiantis objektyviais įrašais, kurie bus prieinami pakartotiniam panaudojimui.

Nebereikia nešiotis rentgeno ar kitų tyrimų nuotraukų

Medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinėje sistemoje (MedVAIS) saugomi radiologinių, ultragarsinių ir kitokių biosignalų tyrimų rezultatų skaitmeniniai vaizdai ir jų aprašymai. Kiekvienas medicininis vaizdas susiejamas su žmogaus elektroninės sveikatos istorijos (ESI) įrašu.

Pacientui nebereikia nešiotis tyrimų rezultatų, nelieka rizikos nuotrauką pamesti, sugadinti, o tada tyrimus atlikti iš naujo – taip sutaupoma daug laiko ir išteklių.

MedVais naudinga ir mokslo labui, kadangi nuasmenintą medicininių vaizdų archyvą gali peržiūrėti mokslinę veiklą vykdantys asmenys: prie MedVAIS prijungtos projekto partnerių (VULSK, LSMUL KK ir KUL) informacinės sistemos.

Dėl sveikatos duomenų saugumo

SAM tikina, kad E. sveikatos sistema atitinka aukščiausio saugumo lygio informacines sistemas. Tik identifikavęsis asmuo gali prisijungti prie e. sveikatos sistemos. E. sveikatos sistemoje sveikatos duomenys matomi tik pačiam pacientui, jo įgaliotam asmeniui arba sveikatos priežiūros įstaigos specialistui, pas kurį pacientas užsiregistravo sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Jei sunku suprasti šią sistemą

Sveikatos apsaugos ministerija teikia techninę pagalbą ir konsultacijas visiems e. sveikatos sistemos naudotojams, nuolat teikia metodinę pagalbą tiek telefonu, el. paštu, vyksta į regionines sveikatos priežiūros įstaigas paskatinti ir suteikti pagalbą naudojant sukurtas elektronines paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)