„Kiek suprantu, abu postai (Seimo Pirmininko ir Premjero. – ELTA) atiteks jiems (valstiečiams. – ELTA), nes nelabai socialdemokratai pretenduoja, kiek suprantu iš viešosios komunikacijos. Turėčiau atsakyti į tai kitoje laidoje, nes šioje negaliu spėti“, – sakė L. Graužinienė interviu „Žinių radijui“.

Iš tų žmonių, kuriuos pažįsta, Seimo Pirmininkė išskyrė R. Baškienę.

„Aš praėjusį kartą jau sakiau, kad ponia Rima visiškai tiktų šiai pozicijai, nes ji turi tų savybių, ir vadovaujančių savybių, kurios gal ne visiškai atskleistos ir turėjo galimybę jas atskleisti užimdama kitokias pozicijas. Bet aš ją suprantu ir kaip moterį, ir vis dėlto tai labai sunkus darbas. Turbūt Rima, matydama mano pavyzdį, nelabai gal to ir nori . Iš tiesų tai nėra noras ar nenoras, bus partijos sprendimas, ir tam žmogui, kuriam bus patikėta ši pozicija, bus didelė atsakomybė tą darbą dirbti“, – sakė L. Graužinienė.

Dėl valdančiosios koalicijos formavimo derasi valstiečiai-žalieji ir socialdemokratai, primena ELTA.

Seimo vicepirmininkų skaičius galėtų būti mažesnis

Seimo vicepirmininkų skaičius galėtų būti mažesnis, sako parlamento vadovė Loreta Graužinienė.

„Jeigu tai yra normali, darbinė kadencija, kuri daugiau koncentruojasi į sisteminį darbą, tai aš manyčiau, aš esu įsitikinusi, kad pilnai pakanka keturių pavaduotojų ir Seimo pirmininko“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Šiuo metu Seimo statutas numato septynias parlamento vicepirmininko pareigybes, o L.Graužinienė turi šešis pavaduotojus.

Seimo pirmininkė sakė, kad toks vicepirmininkų skaičius buvo reikalingas Lietuvai 2013 metais pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai, kai šaliai reikėjo atstovauti daug parlamentinių renginių.

L.Graužinienės teigimu, sumažintas Seimo vicepirmininkų skaičius padėtų ir taupyti, nes parlamento pirmininko pavaduotojams skiriami didesni kabinetai, Seimo transportas su vairuotojais, jų patarėjai uždirba daugiau.

Seimo pirmininkė trečiadienį taip pat sakė pritarianti iniciatyvai, kad Seimo nariai negalėtų dirbti ministrais. Pasak jos, taip būtų stiprinama parlamentinė kontrolė.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma yra pasiūlęs sumažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo septynių iki trijų.

Siūloma nustatyti, kad parlamento vadovas turi tris pavaduotojus, o vienas iš jų būtinai yra opozicijos atstovas.

Seimo pirmininkės pavaduotojais šiuo metu dar yra pirmasis vicepirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas, Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas, jo frakcijos kolega Algirdas Sysas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis, konservatorė Irena Degutienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Jaroslavas Narkevičius.

Giria G. Landsbergį

Loreta Graužinienė trečiadienį pagyrė derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga neskubėjusį konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį.

„Esu įsitikinusi, mano asmenine nuomone, kad G.Landsbergis kaip partijos pirmininkas pasielgė labai teisingai, jis oriai gynė partiją ir parijos vertybinius dalykus, jis pasielgė labai išmintingai ir teisingai“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

Anot jos, konservatorių sprendimas nesiveržti į valdančiąją daugumą yra svarbus „žvelgiant į Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų ideologinę liniją, partijos svarbą valstybei ir jos misiją“.

Šiuo metu dėl valdančiosios koalicijos formavimo derasi „valstiečiai“ ir socialdemokratai. Sudaryti valdančiąją koaliciją Seimo rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga siūlė ir konservatoriams, tačiau šie aiškaus atsakymo nepateikė.

Konservatoriai pareiškė, kad derybose dėl galimos koalicijos su „valstiečiais“ nedalyvaus, kol šie derėsis su socialdemokratais. Vis dėlto jie tikina būsiantys atviri pasiūlymams, jeigu „valstiečiams“ ir socialdemokratams nepavyktų susitarti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

„Tvarkiečiai“ bijo skųsti sprendimą dėl K. Komskio

„VRK nariams buvo sudaryta galimybė visiems susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, ir VRK visi balsavo vieningai, vadinasi, priimti sprendimą jiems argumentų visiškai pakako. Todėl „Tvarkos ir teisingumo“ sprendimas neskųsti (sprendimo. – ELTA) turbūt yra logiškas, apskaičiuotas, nes, kiek viešoje erdvėje ponas Vaigauskas kalbėjo, kad sąraše ir toliau esantys – ir Vytautas Kamblevičius, kuris greičiausiai užims K. Komskio vietą, ir pats Remigijus Žemaitaitis, – jų pavardės įrašytos į reitingavimo biuletenius, dėl kurių vyksta ikiteisminis tyrimas, dėl to jie turbūt bijo skųsti, nes jei apskųs, gali gauti griežtesnę išvadą. O K. Komskis, be abejo, jis turi teisę į gynybą, mes gyvename teisinėje, demokratinėje valstybėje“, – sakė L. Graužinienė interviu „Žinių radijui“.

Jos vertinimu, K. Komskis turi pasitraukti iš Seimo vicepirmininko pareigų.

„Aš jau esu minėjusi, kad ponas Komskis turi pasitraukti iš Seimo vicepirmininkų, bet jis to garbingai nepadarė, ir (...) kadangi vyko rinkimai ir posėdžiai nevyko, todėl atstatydinimo procedūros neatlikome“, – paaiškino L. Graužinienė.

Kaip jau pranešta, VRK, pripažinusi, kad Šilutės rinkimų apygardoje buvo padarytas šiurkštus Rinkimų įstatymo pažeidimas, sekmadienį anuliavo su partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašu į Seimą išrinkto K. Komskio gautus pirmumo balsus. Viso partijos sąrašo VRK darbo grupė nesiūlė šalinti, tam komisija pritarė.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, K. Komskiui neleista eiti į Seimą, nes jų turima medžiaga rodo, kad buvo šiurkščiai pažeistas Rinkimų įstatymas, perkami balsai tiek vienmandatėje, tiek daugiamandatėje rinkimų apygardose.

VRK duomenimis, Šilutės apygardoje buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo, kurie buvo sujungti į vieną. Už balsą buvo siūloma alkoholio, cigarečių ir grynųjų pinigų, dėl to sulaikyti septyni asmenys.

Pasak VRK pirmininko Z. Vaigausko, duomenys rodo, kad balsai buvo perkami visų pirma vieno kandidato – K. Komskio – interesams.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad buvo papirkti apie 120 asmenų, įtarimai pareikšti 11 asmenų, teigė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Po to, kai policija paskelbė apie ikiteisminį tyrimą, K. Komskis sustabdė narystę partijoje.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų R. Žemaitaičio, Vaido Bendaravičiaus, Vytauto Kamblevičiaus, kuris į Seimą pateks vietoj K. Komskio, registracija nebuvo panaikinta.