Vidurio ir Rytų Europos filmų konkursinėje programoje „Tarp jūrų“ (Between the Seas) E. Josadės „Dialogas su Josefu“ buvo įvertintas už drąsų sumanymą.

„Filmą galima vadinti vidine režisierės kelione, kurios bendrakeleiviu kviečiamas tapti ir žiūrovas. Jos pastangų išdava – intymus tėvo portretas, kurio kadrai, kraštovaizdžiai ir paveikslai brėžia pagrindinės jųdviejų dialogo linijas. Kūrėjos poetinis stilius teikia daug vilties, todėl žiuri jaučia pareigą paskatinti režisierę tęsti kinematografinį kelią“, – teigiama vertintojų pranešime.

Filme susipažįstame su Josefu Josade – Izraelyje gyvenančiu neprofesionaliu tapytoju. Dailininkas tapo tai, kas jį supa – kalvotą žemę, dangų, ir siekia perprasti šio peizažo struktūrą. Tėvą droviai stebi dukra, filmo autorė Elžbieta. Jų atsargūs, kasdieniai dialogai atsiranda ne iš žodžių, o per žvilgsnį, atsuktą į dykumos peizažą. Būtent čia, Pažadėtosios žemės lopinėlyje ir po šiuo dangumi jiems pagaliau pavyksta susikalbėti.

Filmo plakatas

Konkursinės programos „Tarp jūrų“ žiuri komisiją sudarė Audrius Stonys, Diana Tabakov, Koyo Yamashita, Maiko Endo ir Marijke de Valck. Ši programa akcentuoja Vidurio ir Rytų Europos šalių istorinius, politinius ir kultūrinius ryšius.

Nacionalinę E. Josadės filmo „Dialogas su Josefu“ premjerą rodys Europos šalių kino forumas „Scanorama“ lapkričio 9 dieną kino centre „Forum Cinemas Vingis“.

Geriausiu Jihlavos festivalio filmu pripažinta režisierių Marios Kourkoutos ir Niki Giannari juosta „Spectres are haunting Europe“.

Kadras iš filmo "Dialogas su Josefu"

20 kartą vykęs Jihlavos festivalis yra vienas didžiausių ir ryškiausių kūrybinės dokumentikos įvykių Vidurio ir Rytų Europoje. Šiemet atrankos komisijai buvo pateikta 3600 filmų ir tik 310 pateko į festivalio programą.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, Lietuvos kino festivalių naujienos, pokalbiai su jų svečiais – režisieriais, aktoriais, prodiuseriais.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją