Tuo metu mergaitę nuogą filmuotis ir pozuoti prieš kameras privertusius pedofilus vyras aptvertų Ignalinoje.

DELFI jau rašė, kad Kauno apylinkės teismas atvertė neeilinę pedofilijos bylą. Į pedofilų žabangas pateko net 18 mergaičių, kurioms tuo metu tebuvo 8-12 metų. Pedofilų metodai sukrečiantys – apsimetę mergaitėmis, pažintį su aukomis dažniausiai užmegzdavo per socialinį tinklą one.lt. Pedofilai taip paveikdavo mažametes aukas, kad šios sutikdavo nuogos filmuotis ir fotografuotis.

Su DELFI šnekėtis sutiko vienos išnaudotos mergaitės tėvas Artūras.

Išnaudojo vaikui augant pas motiną

Viename Aukštaitijos miestų gyvenantis Artūras pasakoja, kad istorija prasidėjo prieš trejus metus. Tik visai neseniai byla pasiekė teismą.

Kad jo dukra turi problemų, Artūrą informavo iš Vilniaus atvykusi tyrėja. Artūro žiniomis, mergaitė psichologiškai buvo prikalbinta nuoga filmuotis prieš internetinę kamerą. Mergaitė į pedofilų žabangas įkliuvo būdama 9. Tuo metu, kai įvykdytas nusikaltimas, dukra gyveno su mama. Jau antrus metus mergaitė gyvena su tėvu.

„Žinau tiek, kiek tyrėja papasakojo, aš pats dukros nekamantinėjau, kam daugiau lįsti. Po to įvykio mergaitė gyvena pas mane. Trauma ryški, bet kada neprimeni apie tai, nereikia pas medikus, į teismą važiuoti, tada gerai. Mergaitei 12, kad trauma išliks, tai faktas, o kokie bus traumos vaisiai, kiek padaryta žalos tolesniam gyvenimui, sunku pasakyti, manau, tai bus matyti po 5-6 metų“, – kalba vyras, nenorintis gilintis į pedofilų veiksmų detales. Artūras sako tiksliai ir nežinantis, kas buvo daroma jo dukrai.

Dėl įvykio kaltina darbą ir laiko stoką

„Viskas paslėpta daug giliau. Klaida padaryta gal prieš 20 metų. Neturiu nieko prieš vaiko teises, bet tai buvo per daug afišuojama, per daug brukama visiems. Niekas niekada nieko nesakė apie pareigas, užaugo tokia karta, pažiūrėkime, kas dabar mokykloje darosi – kaip mokytojams nelengva susitvarkyti. Brukant vaiko teises, padaryta nemaža klaida“, – savitai į problemą žiūri pašnekovas. Esą vaikams nebegalima priekaištauti, sudrausminti – jie ginasi savo teisėmis.

Kad dukros išnaudojimas susijęs su per didelėmis vaiko teisėmis, Artūras aiškina žiūrėdamas į įtariamų pedofilų amžių. „Nusikaltėliai daro ką nori – pagal jų metus galima spręsti, kad klaida padaryta tada. Jei jaunam žmogui viskas leistina, jis visko prisigalvoja, daro tai, kas jam atrodo teisinga, nebejaučia atsakomybės, pagarbos. Tai yra pradžia“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo nuomone, vaikus riektų ugdyti pradedant nuo pareigų.

„O tai, kad mes nesužiūrime savo vaikų – kitas dalykas. Kol Seimas bus nepakaltinamas, tol taip ir bus. Kiek žinau, Seimas vienintelis Lietuvoje neatsako už savo veiksmus“, – įsitikinęs vyras.
„Kad čia gyventum, žmogus turi suktis kaip įmanydamas ir laiko vaikams atitinkamai lieka mažiau. Gal negerai lyginti, bet palyginkime Lietuvą su Lenkija – jie taip pat Europos Sąjungos nariai, bet turi ryškiai daugiau teisių nei Lietuva. Kodėl Lietuva nusileido ir paliko kaip prostitutė“, – širsta vyras.

Jo nuomone, gyvendama su motina, mergaitė neturėjo užsiėmimų, be priežiūros naršė internete ir darė tai, ką nori. „Neturėdamas laiko, tokių dalykų nesužiūrėsi. Grįžtame prie to, kad gyvendamas čia turi verstis per galvą, kad išsilaikytum. Toks gyvenimas Lietuvoje – jei nusikalęs 21 val. namo grįžti, kas vaikui lieka”, – atsidūsta pašnekovas. Jis sako iki šiol nepagalvodavęs, kad pedofilai aukų gali tykoti internete.

Pedofilus siųstų į Ignaliną

Kalbėdamas apie nelaimę šeimoje, Artūras pamini ir uždarytą Ignalinos atominę elektrinę, ir išaugusias elektros kainas, ir parduotą „Mažeikių naftą“.

Jis baiminasi, kas bus su į laisvę išėjusiais pedofilais. „Bus tas pats ir dar blogiau, jie bus dar labiau išbadėję, negavę internetinio ar natūralaus peno. Tai nepagydoma psichikos liga, aš galvoju, kad žmonės nesveiki“, – kalbėjo Artūras.

Jis turi viziją, ką daryti su pedofilais: „Galų gale, Ignaliną sugriovė, gyventojų ten nebėra, aptverkim tvorą ir sukiškim ten visus, tegul gyvena“.

Pastaruoju metu Artūras važinėja po teismus. Pernai Vilniuje laukė dukros akistata su kaltinamaisiais. Laimė, šįmet vaiko į teismą vežioti nebereikia.

„Šįmet nuvažiavau į Kauną – juokas ima. Teismo posėdyje vienas kaltinamųjų pareiškė nežinojęs, kad jam reikia advokato, apsimeta nesuprantantis. Dėl to nukeliami teismo posėdžiai, suprantu, sunki byla, daug nukentėjusių, bet tokie dalykai turi būti sprendžiami greitai, efektyviai“, – mano jis.

Esą prokurorų medžiaga surinkta, tad kaltumas jau įrodytas ir teismas teturi nuspręsti, ką su nusikaltėliais daryti.

„Su byla niekas neaišku ir viskas slidu. Tikiu, kad jų kaltę įrodys. Vienam kaltinamajam atstovauja garsus advokatas, jis ne iš pigiųjų, o kaltinamasis pareiškė nedirbantis ir neturintis pinigų. Man galai nesueina, sufabrikuota, kad jam būtų mažesnė bausmė“, – įtaria mergaitės tėtis. Vyras nedrįsta spėti, kada visa ši istorija baigsis.

Jis taip pat įtaria, kad pedofilų tinklas gerokai platesnis, nerastos nei visos nukentėjusios mergaitės, nei nusikaltėliai.

„Vaikams nuo mažens diegiama – vaiko teisės, vaiko teisės, vaiko teisės. Aš įsivaizduoju, kad jei savo pareigas atliksi, turėsi ir teises“, – DELFI kartojo vyras, manantis, kad aukščiau turi būti laikomas vyresnis žmogus, jo maitintojas.

Ragina vaikams neduoti interneto ir kompiuterių

Pašnekovas sako, kad miesto Vaiko teisių apsaugos skyrius mergaitės likimu nesidomėjo – padėjo tik Caritas. Jis taip pat stebisi vaiko teisių specialistų aplaidumu, kai vaikai šeimose mušami, žudomi, laiku neatimami iš geriančių ir neprižiūrinčių tėvų.

Ką po skaudžios patirties Artūras patartų kitiems tėvams? „Daugiau būti su vaikais, suderinti dienotvarkę, kad vaikas turėtų minimaliai laisvo laiko prie kompiuterio. Vaikui kompiuterio reikia tik ruošiant namų darbus“, – sako Artūras, raginantis vaikus auginti be kompiuterio, interneto ir išmaniųjų telefonų.

Labai blogai Artūras vertina tai, kad įtariami pedofilai teismo laukė laisvėje. „Tu vaiko nesužiūri, kada jis prieina prie interneto, kaip tu gali sukontroliuoti į kraują įaugusią pedofiliją? Nesužiūrėsi, reikia priverstinio gydymo“, – aiškina vyras.

Siūlo kreiptis į specializuotą centrą

Nuo vasaros Vilniuje veikia centras, skirtas nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams. Tai – globos namų „Užuovėja“ padalinys. „Užuovėjos“ direktorė direktorė Gytė Bėkštienė DELFI sakė, kad čia nukentėjusius vaikus nukreipia vaiko teisių pareigūnai arba teisėsauga.

Gytė Bėkštienė
„Mes vaikus priimame, teikiame pagalbą vaikams ir tėvams. Jau esame padėję pakankamai daug vaikų, kada būna įtarimų, kad vaikas patyrė seksualinį smurtą, tada vaiką pas mus veža ir psichologas tiria, ar prieš vaiką įvykdytas smurtas, ar ne“, – aiškino G. Bėkštienė.

Vaikas centre gali praleisti iki trijų parų. Dėl tolimesnio gydymo – bendravimo su psichoterapeutu ar psichologu – sprendžia ir rekomendacijas teikia centro psichologas. Toliau psichologinė pagalba turi būti teikiama savivaldybėse. Specialisto patarimų sulaukia ir tėvai.

Pasak G. Bėkštienės, į centrą gali kreiptis ir patys tėvai. Centras tokiu atveju apie galimai patirtą seksualinį smurtą informuoja vaiko teisių ir policijos pareigūnus.

„Mūsų visuomenėje apie seksualinį smurtą pradėta kalbėti visai neseniai. Nėra naujiena, kad daugelis žmonių apie šią įstaigą nežino“, – sakė G. Bėkštienė.