„Tai tikra“, – patikino psichologė Kathryn A. Roecklein. Ji pridūrė, kad metų laikų kaita ne visus veikia vienodai, tačiau neretai sumažėja energijos, mažiau norisi bendrauti, nebedžiugina mėgstami užsiėmimai, norisi angliavandenių ir arba sutrinka miegas, arba norisi miegoti ilgiau nei įprastai.

Mokslininkai žino – nuotaikų kaitai yra daug biologinių ir psichologinių priežasčių. Viena svarbiausių nuotaikų pokyčio priežasčių yra šviesa.

„Moksliškai įrodyta – pakitusi dienos trukmė, – žiemą dienos trumpesnės, vasarą – ilgesnės, – pagrindinis sezoninis kintamasis, kuris veikia nuotaiką“, – aiškino psichologė.

Organizmas žino, kai saulė slepiasi

Kaip aiškino K. A. Roecklein, organizmo biologinis laikrodis fiksuoja pakitusią dienos trukmę. Biologinis laikrodis mums nurodo, kad eiti miegoti, kada pabusti, jis labai svarbus daugeliui organizmo sistemų – reguliuoja hormonų veiklą, temperatūrą, medžiagų apykaitą ir nuotaiką.

Tad kai dieną mažiau šviesos, vieno tyrimo duomenimis, organizmas netgi gamina mažiau serotonino – hormono kuris atsakingas už gerą nuotaiką, laimės pojūtį.

Kitas tyrimas parodė, kad sutrumpėjus dienoms, pakinta kūno temperatūra, užmigimo laikas, melatonino (miegą sukeliančio hormono) gamyba. Taip pat gaminasi daugiau streso hormono.

Psichologė pabrėžia – žiemos liūdesio vien valios pastangomis neįveiksi, tai – biologinė reakcija į tamsesnį metų laiką.

Jei simptomai nėra labai stiprūs, reiškia ruduo ir žiema jūsų neslegia.

O štai keli patarimai, kurie bus naudingi visiems:

1. Įsileiskite į namus dienos šviesos.

Dienos šviesa, tiksliau jos stygius kaltas dėl prislėgtos nuotaikos. Taigi ryte atitraukite užuolaidas, išeikite pasivaikščioti iš pat ryto, ypač jei šviečia saulė – nuotaika tikrai pagerės.

2. Judėkite.

Įrodyta, kad mankšta, sportas gerina nuotaiką, mažina stresą. Psichologės teigimu, buvo daryti tyrimai su depresija sergančiais žmonėmis, kurie parodė – sportas gerina nuotaiką.

3. Tinkamai maitinkitės

Lyja, šalta, o jūs dar neištraukėte iš spintos šiltų drabužių. Norisi keksiukų, bet greitai įsisavinami angliavandeniai, cukrus staigiai padidins cukraus lygį kraujyje, paskui cukraus lygis staigiai sumažės, tokiu tempu svyruoja ir nuotaika.

Patartina valgyti vaisių, daržovių, omega trys riebalų rūgščių turinčių produktų ir lėtai įsisavinamų angliavandenių. Taip pat nepamirškite gerti užtektinai vandens – tai padės palaikyti nuotaikos ir energijos pastovumą.

4. Bendraukite su draugais.

Šiltas pokalbis su draugu – visai dienai pataiso nuotaiką. Tai patvirtina netgi mokslas – tyrimai parodė, kad leidžiant laiką su draugais mažėja streso, atsiranda bendrumo pojūtis.

Bendravimas, įvairūs pomėgiai, mėgstama veikla – garantuotas būdas pagerinti nuotaiką. Tai rekomenduojama depresijos varginamiems žmonėms.

Kaip suprasti, kad tai daugiau nei prislėgta nuotaika

Visi reaguoja į metų laikų pasikeitimą, tačiau 4–6 proc. žmonių simptomai būna tokie stiprūs, kad tai gali būti diagnozė – sezoninis afektinis sutrikimas (SAS).

„Tai išsamiai aprašyta klinikinė diagnozė, susijusi su patrumpėjusiu šviesiuoju paros metu“, – teigė psichiatras Matthew Rudorferis. – Ji gana ilgam sutrikdo kasdienį funkcionavimą.“

Šis sutrikimas diagnozuojamas, gydomas. Veiksmingi trys gydymo būdai: šviesos terapija, kognityvi elgesio terapija ir antidepresantai.

Ar reikia gydyti simptomus, sprendžia psichologas. Dauguma SAS simptomų panašūs į depresijos, taigi jei sunku dirbti, atsiranda nesutarimų su artimaisiais, pasikeitė elgesys, pasitarkite su gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)