Senosios istorijos detales pristatanti trijų dienų programa yra puikiausia proga parodyti mūsų – baltų – kultūros praeitį ir kartu užsieniečiams pristatyti Lietuvą.

Neringos proistorės dienos išsiskiria ypatinga atmosfera – čia atgyja senovės kuršių amatai, gyvenimo būdas ir kultūra.

Nidos prieplaukos aikštėje Lietuvos ir užsienio muziejininkai, senųjų amatų klubų nariai, eksperimentinės archeologijos puoselėtojai atkurs proistorės ir viduramžių amatus. Bus demonstruojami vėlyvesnių laikotarpių Kuršių marių regiono ir Klaipėdos krašto tradiciniai verslai.

Profesionalūs muziejininkai, rekonstravę senuosius amatus ir darbo priemones, juos rodys ir pasakos apie jų ypatybes, paskirtį, kartu tai „gyvai“ pademonstruodami. Žiūrovai galės tapti betarpiškais renginio dalyviais, t.y. pabandyti atlikti tai, ką buityje darė mūsų protėviai.

Vienu įdomiausių renginių bus apsiginklavusių senovės riterių dvikovos, kur kovojama tiksliai atkurtais senovės ginklais. Puodžiai demonstruos įvairius indų gaminimo būdus – senovinių indų galima bus ir namo parsivežti. Smalsuoliai galės išvysti, kaip kalamos monetos ir liejami metalo dirbiniai.

Be dėmesio neliks smaguriai – jiems bus pasiūlyta senoviniu būdu iškepta duona ir išvirta žuvienė. Norintieji patys susigauti žuvį galės čia pat išgirsti ir išmokti senovinių žvejybos būdų.

Paprastai žiūrovų apgultas būna ir senosios medicinos namelis, kuriame apie šimtamečius sveikatos receptus pasakos žolininkė Adelė Karaliūnaitė.

Senovės miestelio gyvenimą nuolat lydės kuršių krašto dainos, šokiai, senovės istorijų pasakojimai, autentiški šio krašto drabužiai. Lauktvių kiekvienas senovės kaimelio svečias galės įsigyti didelėje senovinėje mugėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją