Pradėjau dirbti nuo 16 m. mamos kaimo maisto parduotuvėlėj.

Dirbau įvairius darbus – buvau padavėja, pirties kasininkė. Gimus sūnui pradėjau nuo darbo turguje pardavinėdama rožes – tai darbas, kai rankos būdavo sutinusios ir supūliavusios, kai 13 val. neini į tualetą, nes kažkam tuo metu gali prireikti 20-50 rožių, o tavo atlyginimas priklauso ir nuo to, kiek parduodi.

Dar buvo darbas džinsų parduotuvėje, kasininkės pareigos statybinių medžiagų parduotuvėje, valytojos darbas Airijoje, ir šiaip moku visokių ir statybos darbų (glaistyti sienas, lubas, tapetuoti mūryti sieneles, dėti trinkeles – skamba neįtikėtinai ir juokingai), nes kai neturi pinigų, o nori gyventi gražiai, tai tenka daug ko išmokti.

Mano kaip kirpėjos darbo kelias prasidėjo Airijoje. Ten dirbdama pamaniau, kad man patiktų toks darbas ir grįžusi iš karto nuėjau į kursus (už savo pinigus), į paprastą kirpėjų mokyklą. Po trijų mėnesių supratau, kad daugiau čia manęs nieko neišmokys, todėl išėjau dirbti. Visada buvau ir esu labai atsakinga – juk čia žmogus, o to daugeliui kirpėjų tikrai trūksta... Dalyvavau kirpėjų konkursuose, kur daug kas priverčia nuleisti rankas, bet užgrūdina ir suteikia labai daug patirties savo srityje.

Dėsčiau paskaitas kirpėjams tarptautinio lygio mokykloje, dirbau su vienu profesionaliausių meistrų Lietuvoje (čia labai sunku suderinti šeimą su darbu), Vilniaus kolegijoje Dizaino ir technologijų fakultete baigiau mokslus ir gavau scenos įvaizdžio, dailes bakalauro specialybę (tai – aukščiausias mokslas kirpėjui Lietuvoje, neskaičiuojant privačių mokymų).

Galiu drąsiai pasakyti visiems, kad šitas darbas reikalauja labai daug žinių, ištvermės, emocinio stabilumo, pasitikėjimo savimi (tam reikia daug žinių) ir begalinio atsidavimo darbui, kadangi čia valandos neskaičiuojamos... Bet aš niekada nedirbau skaičiuodama, kiek uždirbsiu, nes galiu patvirtinti, kad pradedant dirbti kirpėja reikia paimti paskolą, tai tikrai labai brangu, o garantijos? Deja, mokesčius mokėti reikia, o kur ligos ar motinystės pašalpa? Normalus pensijos stažas?

Yra labai daug dirbančių kirpėjų, kurie iš tikro neturi jokio kirpėjo išsilavinimo. Niekas jo nereikalauja, todėl tai nesąžininga klientų bei kitų kirpėjų atžvilgiu. Ypač tų, kurie daro daug, kad išlaikytų savo kvalifikaciją. Seminarų, įrankių, nuomos, bei priemonių kainos – neatitinkančios tikrovės. Todėl niekada nesiryžau kurti savo verslo, atidaryti savo salono Lietuvoje. Tai per didelė prabanga. Dabar ieškau galimybės padaryti tai už jos ribų. Kad ir kaip būtų liūdna, tikiuosi, kad mano vaikai ir visa šeima suras galimybę palikti visiškai nesubalansuotos sistemos ir pilną korupcijos šalį.

Sutinku, kad ir kaina apsilankyti pas geresnį kirpimo meistrą daugeliui yra per didelė.

Pas mane vyriškas kirpimas kainuoja nuo 12-20 eurų. Moteriškas – nuo 15 eurų, su dažymu – iki 100 eurų.

Kažkas pasakys, kad išprotėjau, tačiau aš žinau, kiek investuota, ir ta investicija nesiliauja. Tačiau uždirbti irgi galima neblogai, tik svarbu dirbti atsakingai, vertinant kiekvieną klientą atskirai, neskaičiuojant valandų (kai daugelyje kitų darbų dirbti tenka, bet už tai nesumoka) – mes uždirbame tiek, kiek dirbame. O jei myli savo darbą taip kaip aš, tai ir dirbti netenka. Man tai patinka. Vienąkart uždirbi daugiau, kitąkart – mažiau. Kartais tyliai dirbi pas klientą ar namie, tai ir išgyveni.

Tik reikėtų prisiminti vieną taisyklę norintiems tapti kirpėjais – tikrai neužtenka gražiai atrodyti ir turėti gražią darbo vietą. Jei nebus tikrų žinių (kurių man ir dabar trūksta, nes kuo daugiau stengiesi sužinoti, tuo daugiau kyla klausimų), visas Jūsų pasirinkimas tapti kirpėju labai greit baigsis nusivylimu... O dabar pastebiu mados tendenciją būti kirpėju ar stilistu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kreipiamės į kirpyklose, grožio salonuose dirbančius specialistus ar šiuos profesionalus pažįstančius žmones – sugriaukite ar patvirtinkite paplitusią nuomonę, kad jūsų darbas itin gerai apmokamas? Ar iš tiesų verta rinktis šią specialybę ir tikėtis didelio atlygio? Kokios neigiamos tokio darbo pusės? Papasakokite, kaip iš tiesų atrodo jūsų darbas! Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Specialistas“.