„Remdamiesi tvarumo standarto reikalavimais, įvertinome, kad „Švedijos verslo apdovanojimų“ ceremonijos įtaka aplinkai atitiko 3,4 tonas anglies dvideginio emisijų. Suskaičiavome, kad šio kiekio padarytą žalą aplinkai per metus kompensuosime pasodinę 567 medelius, teigia „Business Sweden“ – Švedijos prekybos ir investicijų tarybos vadovas Lietuvai ir Lenkijai Lukas Danielevičius. – Nusprendėme sodinamų medelių skaičių padidinti iki 1 tūkst., nes ne visos praėjusiais metais sodintos pušelės prigijo.“

Pernai apdovanojimai tapo pirmuoju šalyje tvariu renginiu, atitinkančiu tarptautinio ISO 20121:2012 standarto reikalavimus.

Pagal šį standartą organizuotos Londono ir Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės, Eurovizija Švedijoje, Pasaulio futbolo čempionatas Brazilijoje. Šio standarto pagrindu vyks EXPO Dubai 2020 ir Pasaulio futbolo čempionatas Katare 2022 m.

„Įvertinę praėjusių metų renginio rezultatus, nusibrėžėme gaires ir tikslus šiems metams. Įgyvendinome beveik visus juos, didžiąją dalį lūkesčių viršijome“, – sakė L. Danielevičius.

Tarp iškeltų ir įgyvendintų aplinkosaugos tikslų: 80 proc. sumažintas popieriaus naudojimas ir užtikrinta, kad 100 proc. sunaudoto popieriaus būtų perdirbtas.

Renginio organizatoriai atsisakė popierinių kvietimų, nespausdino lankstinukų, programų ar pan. Taip pat buvo visiškai atsisakyta skintų gėlių bei perkamų dekoracijų; pasiekta, kad 100 proc. užkandžių, kuriais buvo vaišinami renginio svečiai, būtų vegetariški ir vietinės kilmės, nepirktas nė vienas butelis vandens – svečiams siūlytas tik geriamas stalo vanduo.

„Labai džiaugiamės šių metų rezultatais – palyginti su praėjusiais, anglies dvideginio emisijų sumažinome septynis kartus, – teigia L. Danielevičius.

Ryšium su Švedijos karaliaus Karlo XVI Gustavo ir karalienės Silvijos valstybiniu vizitu į Lietuvą, praėjusių metų renginyje dalyvavo gerokai daugiau žmonių, tad skaičiuojant emisijas vienam asmeniui, šiemet jas pavyko sumažinti 3 kartus – nuo 0,03 tonų iki 0,01 tonos“.

Bendras anglies dvideginio emisijų kiekis gautas įvertinus renginio svečių skaičių, renginio vietą, per pasiruošimą ir per patį renginį naudotą elektros energiją, technines garso, apšvietimo, salės parengimo medžiagas, renginio svečių bei dalyvių transportą, užsienio svečių skrydžius bei nakvynes viešbutyje, maitinimo paslaugas, atliekų surinkimo ir apdorojimo sistemą.

Neįprasti partnerių sprendimai

„Praėjusiais metais išsikėlėme tikslą stiprinti tvarumo kryptį. Ką reiškia būti tvaraus renginio dalimi ir kokie yra su tuo susiję tikslai, aptarėme su visais renginio partneriais ir pagrindiniais tiekėjais, – pasakojo „Business Sweden“ vadovas Lietuvai ir Lenkijai. – Mums labai pasisekė, kad mūsų partneriai – „Teo“ ir „Omnitel“ bei advokatų kontora „Valiunas Ellex“ patys yra labai sąmoningi tvarumo atžvilgiu ir socialiai atsakingi. Ieškoti įdomių ir neįprastų sprendimų su jais buvo labai paprasta.“

Šiais metais pagrindinė apdovanojimų tema buvo inovacijos ir technologijos. Šią temą siekta atspindėti įvairiais pjūviais, ypač atsisakant įprastų sprendimų. „Norėjome kuo mažiau pabodusių reklaminių stendų, prašėme partnerių nedalinti skrajučių, nedovanoti rašiklių, užrašų knygučių ir pan. Vietoj to – sugalvoti, kaip įdomiai save pristatyti renginio svečiams, – sakė L. Danielevičius. – Labai džiaugėmės jų sprendimais.“

Advokatų kontora „Valiunas Ellex“ kartu su restoranu „Sweet Root“ renginio svečiams pristatė vaišes, tema „Auksinis Lietuvos ruduo“. Viskas, pradedant maistu ir baigiant estetika, buvo iki smulkmenų apgalvota ir integruota į bendrą renginio koncepciją.

Nuo rankomis rinktų arbatžolių iki papuošimui naudotų leidžiamoje miško zonoje rinktų samanų, kurios po renginio buvo džiovinamos ir metus puoš „Sweet Root“ restoraną, bei į iš perdirbto popieriaus pagamintas vazas pasodintų gailių. Visi maisto produktai buvo sezoniniai bei įsigyti iš vietos ūkininkų.

„Teo“ ir „Omnitel“ renginio dalyviams paruošė staigmeną – vieni pirmųjų pasaulyje įsigijo ir į Lietuvą atvežė išmanųjį muzikos instrumentą „Artiphon“. Šiuo instrumentu, prijungus jį prie išmanaus telefono, planšetės ar kompiuterio, galima groti kaip gitara, pianinu, būgnais, sintezatoriumi ir daugybe kitų instrumentų.

Pristatyti „Artiphon“ padėjo „Naujų idėjų kamerinis orkestras“.

Patys renginio organizatoriai taip pat maksimaliai atsisakė įprastų scenografijos sprendimų – šiais metais dekoracijoms nebuvo naudojami jokie medžiaginiai daiktai – dėmesys sutelktas į skaitmeninius sprendimus.

„Pasirinkome teisingą kryptį, tai patvirtina ir po renginio atlikta apklausa. Praėjusiais metais 73 proc. dalyvių teigė, kad jiems svarbu, jog renginys yra tvarus. Šiais metais taip manančių padaugėjo iki 83 proc., – kalbėjo L. Danielevičius. – Praėjusiais metais 59 proc. renginio svečių žinojo, kad apdovanojimai buvo tvarus renginys, o šiais metais – jau net 92 proc. Tai labai įkvepia siekti dar geresnių rezultatų.“

Unikali vieta darniam renginiui

Apdovanojimai neatsitiktinai vyko Nacionaliniame fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) – didžiausioje mokslinių tyrimų įstaigoje Lietuvoje, vykdančioje unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus.

„FTMC yra išmanaus valdymo ir sąmoningumo pavyzdys. Šis pastatas valdomas unikalia sistema, leidžiančia efektyviai taupyti elektros ir šilumos energijos, vandens, oro vėdinimo, išskirtinių tyrimų laboratorijų sąlygų užtikrinimo sąnaudas, laiku reaguoti į gedimus, sisteminius neatitikimus“, – pasakojo L. Danielevičius.

FTMC architektūra leidžia efektyviai naudoti dienos šviesą, uždarose patalpose įrengtas elektrą tausojantis apšvietimas. Centras naudoja sertifikuotą popierių iš atsakingos miškininkystės žaliavų, biuruose skatinamas geriamasis stalo vanduo, rūšiuojamos popieriaus, stiklo, plastmasės, elektros prietaisų ir baterijų atliekos.

„Švedijos verslo apdovanojimų 2016“ ceremonija įvyko rugsėjo 29 d. Per ceremoniją apdovanoti trijų nominacijų nugalėtojai. „Metų technologinės inovacijos“ laimėtoju tapo prof. dr. Virginijus Šikšnys, už genomo redagavimo įrankio CRISPR/Cas9 atradimą, „Tvarios plėtros“ nugalėtoja paskelbta įmonė „LT Technologies“, apdovanojimas „Metų jaunojo verslininko“ nominacijoje atiteko startuoliui „Trafi“.

Šiais metais po renginio medelius sodino „Švedijos verslo apdovanojimų“ organizatorių – Švedijos ambasados Lietuvoje ir „Business Sweden“ darbuotojai bei renginio partnerių – „Teo“ ir „Omnitel“, „Valiunas Ellex“ bei „Delfi“ atstovai, padedami Valkininkų miškų urėdijos profesionalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją