Anksčiau ekspertai teigė, jog nėra jokio būdo sekti Šiaurės Atlanto osciliaciją (angl. North Atlantic Oscillation; NAO), kuri jiems apsunkina Europos ir Šiaurės Amerikos žemynų žiemų oro prognozavimą.

Tačiau dabar mokslininkai teigia atradę būdą, kaip išanalizuoti šį fenomeną, spėjant aukšto ir žemo oro slėgio dėsningumus virš Islandijos, Azorų ir Šiaurės Atlanto salų.

Tikimasi, kad nauji tyrimo metodai padės išvengti nepasisekimų, bandant nuspėti didžiuosius žiemos šalčius, kaip įvyko 2009 ir 2010 metais.

„Met Office“ mokslininkas daktaras Nickas Dunstone‘as teigė: „Šiaurės Atalanto osciliacijos pokyčių nuspėjimas ir suvokimas gali stipriai padėti ir šalies ekonomikai. Pagerės klimatologų darbas, o tai bus naudinga ir šalies transporto, energijos, vandens priežiūros bei draudimo kompanijoms.“

„Prieš du metus pademonstravome, jog stebėdami NAO galime žiemos šalčius nuspėti prieš mėnesį. Naujausi mūsų tyrimai padėjo tai dar labiau išlavinti ir dabar žiemos orus galėsime nuspėti prieš metus. Tai yra labai svarbus žingsnis, vystant žiemos orų prognozavimą ilgesniam laikui“, – kalbėjo mokslininkas.

Jo kolega profesorius Adamas Scaife‘as pridūrė: „Jau praėjusių metų spalio ir lapkričio mėnesiais atliktos prognozės parodė, jog 2015/2016 metų žiema bus gana audringa ir lietinga pirmoje pusėje bei šalta ir sausa antroje pusėje.“

„Šie metai bus kitokie: naujausiomis prognozėmis, pirmoji žiemos pusė bus šaltesnė ir sausesnė negu praėjusiais metais“, – prognozavo profesorius.