Minėtus tyrimus atliko profesorė iš Teksaso universiteto mokslinių mitybos ir maisto produktų srities tyrimų skyriaus dr. Nancy Turner. Tyrimo metu paaiškėjo, kad džiovintos slyvos padeda išsaugoti mikrobiotą (virškinimo mikroorganizmus) storojoje žarnoje.

Kai navikai nustoja augti ir kovojant su vėžinėmis ląstelėmis, žarnyno bakterijos sumažina riziką susirgti vėžiu. Skrandyje ir žarnyne gyvena daugiau nei trilijono įvairių rūšių bakterijos. Uždegimas kyla kai sutrinka mikrobiota, o uždegimas savo ruožtu didina žarnyno vėžio riziką.

Džiovintose slyvose daug fenolinių junginių.

Tyrimo metu buvo išnagrinėti fenoliniai junginiai, kurių yra džiovintose slyvose. Jie labai naudingi organizmui ir gali subalansuoti laisvuosius radikalus, taip pat veikia kaip antioksidantai. Yra žinoma, kad laisvieji radikalai pažeidžia DNR ir didina vėžinių ląstelių atsiradimo riziką.

Mokslininkai atliko eksperimentą su žiurkėmis. Gyvūnai buvo suskirstyti į dvi grupes. Pirmajai grupei buvo duodamas dietinis maistas, kuriame buvo džiovintų slyvų, o žiurkės iš antrosios grupės tokio maisto negavo.

Džiovintos slyvos buvo vienintelis maisto kokybės skirtumas, nes žiurkėms iš abiejų grupių buvo duodamas maistas, kuriame buvo vienodas kalorijų ir mikroelementų kiekis. Po kurio laiko mokslininkai ištyrė gyvūnų žarnyno turinį ir storosios žarnos audinius.

Džiovintos slyvos padeda sukaupti sveikąsias žarnyno bakterijas
Ištyrus žiurkių žarnyno turinį, paaiškėjo svarbūs dalykai. Visų pirma, mokslininkai pastebėjo, kad žiurkių, kurių racione buvo džiovintų slyvų, žarnyno mikroflora pagerėjo, be to, sumažėjo patologinės mikrofloros kiekis. O žiurkių, kurių racione džiovintų slyvų nebuvo, žarnyne pastebėti priešingi rezultatai.

Taip pat buvo pastebėta, kad žiurkių iš pirmosios grupės žarnyne sumažėjo aberantinių židinių palyginus su kitomis žiurkėmis. Aberantiniai židiniai didina vėžio riziką.

Žiurkių, kurios ėdė džiovintas slyvas, distalinėje žarnyno dalyje (paskutinė storosios žarnos dalis) susidarė daugiau mikrobiotos, todėl joms grėsė mažesnė žarnyno vėžio rizika, tvirtina tyrėjai.

Išvada

Reziumuojant galima teigti, kad dr. N. Turner tyrimas įrodė, kad vartojant džiovintas slyvas, stimuliuojama sveika mikrobiotos sistema, tad mažėja storosios žarnos vėžio rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)