Apie tai DELFI informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius.

Tuo metu Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė DELFI paaiškino, kokia šios medžiagos kilmė ir kodėl ji – mirtinai pavojinga.

Europos narkotikų ir narkomanijos centras ir Kovos su narkotikais valdyba taip pat įspėja dėl naujo sintetinio opioido karfentanilio keliamo pavojaus sveikatai. Jų teigimu, šis naujasis opioidas verčia susirūpinti dėl keliamos didelės perdozavimo rizikos ir dėl perdozavimo sąlygotų mirties atvejų, netgi tarp patyrusių opioidų vartotojų.

Aukoms – nuo 27-erių iki 45-erių: 6 vyrai ir viena moteris

Dar spalio 1-ąją, pirminiais duomenimis, dėl narkotikų perdozavimo mirė du asmenys. Vienas jų, 1989 m. gimęs vyras, rastas taboro prieigose – Dariaus ir Girėno gatvėje. Kitas, 1983 m. gimimo, – jau pačiame tabore, Čigonų gatvėje.

Narkotikai, įtariama, galėjo sukelti ir 1982 m. gimusio vyro, taip pat rasto Dariaus ir Girėno g., mirtį. Jo kūnas rastas spalio 2 dieną.

Spalio 11 dieną vėl užfiksuotos dvi mirtys taboro prieigose, spėjama, dėl perdozavimo narkotikais. Viena jų – Dariaus ir Girėno g. Čia mirė 1979 m. gimęs vyras. Kita – Metalo g. Čia rastas 1971 m. gimusio vyro kūnas.

Spalio 14 dieną Vilniaus tarptautinio oro uosto tualete rasta 1974 m. gimusi moteris, kaip dabar manoma, taip pat mirusi dėl narkotinių medžiagų perdozavimo.

Paskutinė auka, kol kas užbaigusi mirčių nuo narkotikų virtinę, vyras, gimęs 1987 metais. Jo kūnas rastas Dariaus ir Girėno gatvėje.

Įvardijo naują medžiagą

„Ne taip seniai imta vartoti naują narkotiką – karfentanilį. Tai yra narkotinė medžiaga, kurios sudėtyje yra heroino. Toks mišinys labai pavojingas žmogaus sveikatai ir gyvybei. Kaip mane informavo kolegos, apskritai didelį pavojų kelia tai, kad yra maišomi įvairių rūšių narkotikai. Tarkime, ir heroinas su kokainu. Žodžiu, visos įmanomos sintetinių ir augalinių narkotikų rūšys“, – aiškino P. Radvilavičius.

Jo teigimu, mirtį gali išprovokuoti ir atvejai, kai narkotikai vartojami būnant neblaiviam.

„Šiomis dienomis, nuo pat spalio pradžios, stipriai atšalo ir orai. Žmonės, pavartoję narkotikų, čia pat, gryname ore, gulasi ant žemės, užmiega. Gali būti, kad net radus kraujyje narkotinių medžiagų, mirties priežastimi vis tiek bus nustatytos ne jos, o kūno atšalimas. Tačiau nuo narkotikų galima mirti ir neviršijus dozės, kurią teoriškai žmogaus organizmas toleruoja. Tiesiog ilgesnį laiką vartojant narkotikus organizmas jų nebepakelia“, – aiškino jis

Paneigė vyraujančius mitus

„Dėl visų mirčių yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. Taip daroma visuomet ir niekuomet iki šiol, atliekant ekspertizes ikiteisminių tyrimų metu, nebuvo nustatyta, kad heroinas būtų maišomas su žiurkių nuodais, skalbimo milteliais ar kitomis panašiomis medžiagomis“, – populiariausius mitus dėl Lietuvoje parduodamų narkotikų paneigė policijos atstovas.

Jo teigimu, ne tiesa ir tai, kad heroinas tabore yra toks grynas, kad jo pavartoję asmenys dėl to ir miršta. Anot P. Radvilavičiaus, niekuomet net pas tą patį narkotikų tiekėją heroino koncentracija mišinyje nebūna vienoda.

„Būna, kad pradedama prekiauti didesnės koncentracijos heroinu. Iš akies jokiu būdu narkomanas negali nustatyti, kokio stiprumo dozę jis vartoja, tad kyla pavojus dėl heroino kokybės svyravimo“, – aiškino pašnekovas.

Mano, kad vartoja heroiną, tačiau iš tiesų, – neaišku ką

Tuo metu L. Gruzdytė DELFI sakė komentuoti konkrečiai šių mirties atvejų negalinti, tačiau sutiko papasakoti apie pastaruoju metu narkotikų rinkoje stebimas tendencijas.

„Nuoširdžiai abejočiau versija, kad tabore parduodamas toks grynas heroinas, kad vartotojai ima krist kaip musės. Žmonės, kurie vartoja narkotikus, perdozuoja ir tai yra pakankamai dažnas dalykas, bet įtarimą kelia grupiniai perdozavimo atvejai. Tad, galima įtarti, kad greta to heroino dar buvo ir kažko kito“, – spėjo specialistė.

Jos teigimu, kaip kanapės supurškiamos sintetiniais kanabinoidais siekiant sustiprinti jų efektą, lygiai taip pat ir heroinas parduodamas sumaišytas su sintetiniais opioidais ir dar nežinia kuo.

„Vartotojai galvoja, kad vartoja heroiną, tačiau kartais tame mišinyje heroino net nėra. Esu turėjusi pacientų, kurie nuolat vartoja neva heroiną iš taboro, o testai nerodo net heroino pėdsakų. Tai reiškia, kad poveikis – panašus, bet veikliosios medžiagos yra visiškai kitos“, – sakė L. Gruzdytė.

Gydytoja toksikologė Laima Gruzdytė

Kalbama apie naujų sintetinių narkotinių medžiagų išpopuliarėjimą

Anot jos, jau daugiau nei 10 metų juodojoje rinkoje ėmė cirkuliuoti naujosios psichoaktyvios medžiagos, jų populiarumas ypač padidėjo per pastaruosius 5 metus. Tarp jų aptinkami ir sintetiniai opioidai, kurie vartojami kaip pakaitalas heroinui.

Jų poveikis panašus į heroino, tačiau tai ypač stipriai veikiančios medžiagos, o dėl labai mažų kiekių, kurie turėtų sukelti svaiginantį efektą, jas sunku dozuoti, bet labai lengva perdozuoti.

„Sintetiniai opioidai – tai dažniausiai į fentanilį panašios medžiagos. Fentanilis – vaistas, kuris naudojamas anesteziologijoje – narkozei ir nuskausminimui. Tuo metu karfentanilis jau veterinarinis preparatas, kuris teisėtais tikslais vartojamas stambių žinduolių slopinimui. Pavyzdžiui, dramblių ar kitų panašių gyvūnų, kai reikia juos užmigdyti apžiūrai ar transportavimui.

Karfentanilis maždaug 10 tūkst. kartų stipresnis už morfijų, tad ir kiekio vartotojui reikia atitinkamai tiek kartų mažesnio. Juodojoje rinkoje aptinkama ne tik karfentanilis, bet ir kiti savo chemine struktūra į jį panašūs junginiai: fluorofentanilis, acetfentanilis ir pan. Šių junginių neaptinka standartiniai narkotikų testai, sudėtinga jų diagnostika ir laboratorijoje“, – aiškino specialistė.

Kasmet – po 100 naujų narkotinių medžiagų

Patvirtinti naujųjų narkotinių medžiagų, tarp jų – ir sintetinių opioidų, buvimą žmogaus organizme yra nepaprastai sunku. L. Gruzdytės teigimu, organizme rasta medžiaga turi būti lyginama su standartu, tik tuomet galima tiksliai identifikuoti tiek pačią medžiagą, tiek jos skilimo produktus. Beje, kartais tik jie ir gali būti aptikti.

Tuo metu naujų darinių kasmet vien tik Europoje identifikuojama daugiau nei 100, ką jau kalbėti apie tuos, kurių nepavyksta nustatyti,. Tad ir standartų reikėtų begalės, visų jų turėti sau negali leisti net ir labai turtingos šalys, juo labiau – Lietuva.

„Niekada nežinome, kas yra šalia tų medžiagų, kurios oficialiai nustatomos iš jas vartojusių asmenų biologinių terpių. Tačiau tiek pasaulyje, tiek ir Europoje konstatuojama labai daug mirčių dėl naujų narkotinių medžiagų vartojimo“, – aiškino L. Gruzdytė.

Anot specialistės, sparčiai pasaulyje plinta ir sintetiniai kanabinoidai.

„Didelė dalis kanapių, parduodamų kaip kanapės, yra purkštos cheminėmis medžiagomis efektui sustiprinti. Pastarosios medžiagos iš dalies primena kanapių poveikį, tačiau jų toksiškumas yra daug didesnis. Perdozavimo rizika išauga labai smarkiai“, – perspėjo ji.

Maišo su absoliučiai bet kuo

Su kuo būtent Vilniaus tabore maišomas heroinas, L. Gruzdytė aiškino pasakyti negalinti, tačiau, jos teigimu, paprastai kiekiui padidinti ir efektui sustiprinti, narkotinės medžiagos maišomos su absoliučiai bet kuo.

„Bendraujame su kitų šalių apsinuodijimų centrais, važinėjame į konferencijas, dalinamės patirtimi. Turtingesnės šalys turi didesnes galimybes tyrinėti tiek konfiskuotas, tiek jau suvartotas narkotines medžiagas. Laboratoriškai patvirtinta, kad sudėtyje randama ir žiurkių nuodų, ir vaikiškos pudros. Tiesa, vaikiška pudra – bene mažiausia bėda. Randama absoliučiai bet ko.

Danai atliko tyrimą, tyrė tabletes, kurios buvo parduodamos kaip ekstazi, žiūrėjo, kas yra sudėtyje. Ekstazi kiekis vienoje tabletėje svyravo 2600 proc. Galite įsivaizduoti? Tose tabletėse rado daugiau nei 30 įvairiausių narkotinių medžiagų, kai kurios iš jų nė iš tolo nebuvo panašios į ekstazi“, – pasakojo ji.

Pernai – 115 mirties dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų atvejų

Higienos instituto duomenimis, 2015 m. Lietuvoje užregistruota 115 mirties atvejų, kurių pagrindinė mirties priežastis buvo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas. Mirusiųjų nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo asmenų skaičius 2015 m., lyginant su 2014 m., padidėjo 28 atvejais (2014 m. – 87 atv., 2013 m. – 54 atv., 2012 m. – 70 atv., 2011 m. – 45 atv., 2010 m. – 51 atv.). Iš 115 užregistruotų mirties atvejų nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo dauguma buvo vyrų (105 – vyrai, 10 – moterų). Dažniausia mirčių priežastis – opioidų (heroino) perdozavimas.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, keleto šalių (daugiausia Šiaurės Europos) duomenimis, kuriose seniai kovojama su opioidų vartojimo keliamomis problemomis, neseniai padaugėjo su opioidais susijusių mirties atvejų.

„Paaiškinti, kokie veiksniai skatina tokias tendencijas šioje srityje, yra sunku. Galimos priežastys – padidėjęs heroino prieinamumas, didėjantis narkotikų grynumas, senėjanti ir labiau pažeidžiama vartotojų karta ir kintantys narkotikų vartojimo ypatumai (įskaitant sintetinių opioidų ir vaistų vartojimą). Europos mastu visi su pasiūla susiję duomenys, įskaitant padidėjusius heroino gamybos Afganistane įverčius, didėjantį konfiskuojamo heroino kiekį ir didesnį jo grynumą, rodo galimą šio narkotiko prieinamumo padidėjimą. Tačiau šiuo metu tvirtų įrodymų, kad daugėja naujų heroino vartotojų, nėra, o gydymą dėl heroino pradedančių asmenų mažėja arba jų skaičius nesikeičia, be to, perdozavimas išlieka daugiausia vyresnių opioidų vartotojų problema“, – rašoma DELFI atsiųstame Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovų komentare.

Ką daryti, susidūrus su šia medžiaga:

Europos narkotikų ir narkomanijos centro ir Kovos su narkotikais valdybos duomenimis, karfentanilis nelegalioje rinkoje gali būti platinamas įvairių formų – milteliai, tabletės, lapeliai („markutės“), pleistrai ir purškalai. Net ir labai mažos šios medžiagos dozės žmonėms gali būti mirtinos.

Susidūrus su šia medžiaga, turi būti imamasi veiksmų, atsižvelgiant į konkrečią situaciją:

Atkreipti dėmesį į bet kokius medžiagos vartojimo požymius. Galimi simptomai pavartojus: susilpnėjęs, sulėtėjęs kvėpavimas, mieguistumas, dezorientacija, slopinimas, drėgna oda, susitraukę vyzdžiai. Šie simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus kelioms minutėms po medžiagos vartojimo.

Nedelsiant kreiptis į medikus. Karfentanilis ir kitos panašios medžiagos gali pradėti veikti labai greitai, todėl įtariant asmenį pavartojus, labai svarbu nedelsiant kreiptis pagalbos. Įtarus apsinuodijimą per kvėpavimo takus įkvepiant medžiagos, perkelti asmenį į gryną orą; pavartojus medžiagos per burną ir jeigu asmuo sąmoningas – išplauti akis ir burną šaltu vandeniu.

Apsinuodijimo atveju gydymui naudoti naloksoną. Naloksonas yra pirmo pasirinkimo vaistas opioidų perdozavimo atveju. Priklausomai nuo situacijos, gali prireikti kelių naloksono dozių. Naloksonas turi būti duodamas nedelsiant kas 2-3 minutes, kol atsistato kvėpavimas ir asmuo pats savarankiškai kvėpuoja bent 15 minučių.

Karfentanilis gali būti panašus į kokaino ar heroino miltelius. Įtarus, kad medžiagos sudėtyje gali būti karfentanilio, nerekomenduojama imti mėginių ar kitaip liesti medžiagą, nes tai gali sukelti netyčinį apsinuodijimą.