Pajamos apmokestintos vos 8 procentais

J. Pundziaus turto deklaracijoje įrašyta turto suma siekia 532 190 eurų. Iš jų privalomas registruoti turtas – 176 388 eurai, vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai – 175 981 euras, piniginės lėšos – 179 821 euras.

Kandidato į Seimą pajamų deklaracijoje nurodoma, kad per 2015 metus gautų pajamų suma siekia 74 575 eurus, o sumokėta pajamų mokesčio suma yra 6082 eurai. Tai reikštų, kad kandidato pajamos apmokestintos vos 8 procentais, nors gyventojų pajamų mokestis yra 15 procentų.

Pats J. Pundzius teigia, kad šiais metais jis turėjo neapmokestinamų pajamų, t. y. pasibaigė jo gyvybės draudimo sutartis.

1,5 milijono eurų ar litų palikimas?

J. Pundzius tarp sandorių deklaravo 2014 metais gavęs įspūdingo dydžio palikimą iš tėvo Aloyzo Pundziaus. Bendra palikimo suma, kandidato pateikta VRK, siekia 1 500 529 eurus.

Kandidatas deklaruoja gavęs: butą, vertą 290 000 eurų, namų valdos žemės sklypą, vertą 144 000 eurų, vertybinių popierių, vertų 12 227 eurų, kitą žemės sklypą, vertą 41 580 eurų, 21 ha žemės sklypą, vertą 104 130 eurų, dar vieną butą, vertą 81 400 eurų, 14 ha žemės sklypą, vertą 74 700 eurų. Ir taip pat deklaruotas piniginių lėšų paveldėjimas, suma – 752 492 eurai.

Pats kandidatas į Seimą J. Pundzius teigia, kad susipainiojo, netiksliai užpildė deklaraciją ir jo palikimas buvo 1,5 milijono litų, ne eurų, o visos sumos taip pat yra skaičiuojamos litais.

Tėvo deklaracijoje sumos anksčiau buvo mažesnės net litais

Kadaise A. Pundzius buvo Plungės rajono tarybos narys. Jis buvo ilgametis Plungės ligoninės tuberkuliozinio skyriaus gydytojas, medicinos mokslų kandidatas, miręs 2014 metais.

2000 metais jo turto deklaracijoje nurodomos sumos buvo kur kas mažesnės negu palikime, skaičiuojant net ir litų valiuta. Žinoma, per 16 metų turto vertė galėjo išaugti. Tačiau tuo metus jis turto ir pajamų deklaracijoje nurodė turįs turto už 159 772 litus. Per metus gavęs turto už 92 573 litus.

Lieka neaišku, ar A. Pundziaus piniginės lėšos net litų valiuta per keliolika metų taip išaugo, o turto vertė pakilo. Jeigu bendra palikimo suma iš tiesų yra litais, ji siekia 434 583 eurus, iš jų vien piniginių lėšų 2014 m. sūnus gavo daugiau nei 700 tūkstančių litų. J. Pundzius, gavęs tėčio palikimą, po kelių mėnesių padovanojo turto ir savo vaikams.

J. Pundzius teigė suklydęs ir klaidą jau ištaisęs

Pats kandidatas į Seimą J. Pundzius teigė, kad suklydo pildydamas deklaraciją ir palikimo suma iš tiesų buvo litais. Aiškindamas kuklius tėčio mokesčių deklaracijos duomenis ir didelę palikimo sumą, kandidatas į Seimą teigė, kad per tuos metus turto vertė paprasčiausiai pakilo.

„Ten buvo padaryta labai žiopla klaida. Suma buvo litais. Pasirodo yra baigtinis ir nebaigtinis sandoris. To turto paveldėjimo sandoris yra baigtinis, bet pasirodo, kad reikėjo uždėti datą tos pačios dienos, kurią yra įvykęs sandoris, kad jis baigėsi. Niekur ten taip aiškiai nėra parašyta taisyklėse. Aš vėliau skambinau net trims Mokesčių inspekcijos darbuotojams ir visi skirtingai pasakė.

Pusantro milijono litų yra su visu turtu palikimas, ne vien piniginė išraiška. Anksčiau turto vertė buvo mažesnė, dabar išaugo. Juk ilgas laikotarpis, daugiau 10 metų. Piniginės lėšos buvo daugiau nei 700 tūkstančių, čia litais. VMI klaidą jau ištaisiau, tik VRK dar nepakeitė viešų dokumentų, reikia tam parašyti pareiškimą, todėl dar gali kelias dienas kaboti“, - kalbėjo J. Pundzius.

Paklaustas, kodėl naujoje, 2015 metų jo pajamų deklaracijoje yra apmokestinta tik 8 proc. pajamų, ir kokių neapmokestinamų pajamų per metus kandidatas turėjo, J. Pundzius teigė, kad šios lėšos yra iš gyvybės draudimo: „Mano gyvybės draudimo sutartis pasibaigė ir buvo pervesta, sutartis buvo padaryta senais laikais, 2001 metais, ir ji neapmokestinama yra pagal įstatymus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)