Be to, labai dažnai tik remonto darbams įsibėgėjus gyventojai suvokia, kad investicija į namus piniginę paplonins gerokai labiau, nei buvo įsivaizduojama iš pradžių. Tad ką gi pataria remonto darbų ir finansų ekspertai, kad projektas „svajonių namai“ netaptų pernelyg didele finansine našta?

Susivilioja žemiausiu kainos pasiūlymu

Naujų butų įrengimu, kapitalinio remonto ir interjero projektų įgyvendinimu užsiimančios įmonės „Vip meistrai“ generalinis direktorius Aivaras Čeberekas sako, kad viena dažniausių būsto remontui pasiryžusių gyventojų daromų klaidų yra darbų vykdytojų rinkimasis tik pagal žemiausios kainos kriterijų. A. Čebereko teigimu, praktiškai visuomet labai žemas kainas iš pat pradžių siūlančių rangovų paslaugos užsakovui galiausiai atsieina iki 40-50 proc. brangiau.

„Užsakovai neretai susivilioja iš pirmo žvilgsnio labai patraukliai atrodančiomis, dažniausiai smulkių pavienių meistrų siūlomomis kainomis, visai neįsigilinę, ką už jas gaus. Paprastai tokiais atvejais darbų eigoje pirminė kaina gerokai išsipučia – paaiškėja, kad į ją nebuvo įskaičiuotos tam tikros medžiagos, kai kurie neva papildomi darbai. Dėl to labai svarbu visuomet įsigilinti į kiekvieną pasiūlymą, reikalauti iš rangovų aiškiai įvardinti, kas tiksliai yra įskaičiuota į pateiktą kainą“, – sako A. Čeberekas.

Su tuo, kad rinkdamiesi mažiausias darbų kainas siūlančius vykdytojus žmonės dažniausiai apsigauna, sutinka ir statybos bei remonto darbų specialistų susivienijimui „Patikima komanda“ vadovaujantis Marijus Kožuchovskij. Darbų vadovo teigimu, tokių rangovų paslaugos paprastai ne tik kad atsieina nepigiai, bet juos dažnai tenka ir iš naujo perdaryti dėl netenkinančios kokybės.

„Pasirinkus labai pigiai paslaugas teikiančius vykdytojus gyventojams dažnai tenka nusivilti jų darbo rezultatu, todėl ieškoma kitų, kurie galėtų iš naujo atlikti remontą. Taigi už darbus ir medžiagas žmogui tokiais atvejais tenka mokėti du kartus, o remontas namuose gerokai užsitęsia“, – pažymi M. Kožuchovskij.

Remontui skolinasi ne visuomet palankiausiomis sąlygomis

Ne paslaptis, kad dažnam sumaniusiam susiremontuoti ar įsirengti būstą nuosavų lėšų nepakanka, todėl remonto darbams tenka skolintis.

„Sumos, kurių šiandien reikia atsinaujinti būstą daugeliui gyventojų yra išties reikšmingos, todėl nenuostabu, kad didelei daliai gyventojų paskola yra vienintelis būdas finansuoti savo namų remontą. Net ir labai finansiškai pajėgūs gyventojai norėdami paskirstyti savo išlaidas ilgesniam laikotarpiui būsto remontui skolinasi. Vis tik dažnai gyventojų daroma klaida ta, kad jie nepasidomi visomis vartojimo paskolos gavimo galimybėmis, o iš įpratimo iškart renkasi tą finansų įstaigą, kurioje turi atsidarę sąskaitą. Dažnai tai lemia prarastą galimybę sutaupyti“, – sako banko „Bigbank“ Lietuvos filialo vadovas Rolandas Norvilas.

R. Norvilo teigimu, neseniai Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad tik kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) šalies gyventojų norėdami gauti paskolą iš karto kreipiasi į keletą bankų ar kitų kredito įstaigų. Didžioji dalis – 43 proc. – lietuvių, tyrimo duomenimis, prireikus paskolos pirmiausiai renkasi tą banką, kurio paslaugomis jau naudojasi, o alternatyvų ieško tik tuomet, kai paskolos pirmasis bankas nesuteikia.

„Žmonių prisirišimas prie vieno banko ieškant remonto finansavimo galimybių tikrai nėra labai racionalus, nes dažnai jis sutrukdo pasirinkti finansiškai naudingiausią pasiūlymą, gauti specialius pasiūlymus ar pasinaudoti akcijomis. Gyventojai dažnai labai nustemba sužinoję, kad kurioje nors įstaigoje paskolą būstui tam tikru metu įmanoma gauti gerokai palankesnėmis sąlygomis nei kitur. Pasinaudojus tokiais pasiūlymais tikrai galima nemaža dalimi sumažinti remonto kaštus“, – sako R. Norvilas.

Rekomenduoja vengti savamokslių

Kalbinti statybos ir remonto darbų ekspertai pažymi, kad pastaruoju metu rinkoje atsirado daug savamokslių, patirties neturinčių meistrų, besiskelbiančių, jog gali atlikti labai platų darbų spektrą – nuo tinkavimo ir sienų dažymo iki elektros instaliacijos ar santechnikos įrengimo. A. Čebereko teigimu, patikėjus darbus tokiems specialistams, vargu ar bus įmanoma sutaupyti, o, labiau tikėtina, priešingai – norint ištaisyti paliktą broką ar iš naujo perdaryti nekokybiškai atliktus darbus, greičiausiai teks gerokai viršyti planuotą biudžetą.

„Norėdami išvengti nemalonių netikėtumų ir išaugusių išlaidų gyventojai turėtų rinktis rinkoje žinomus, gerą vardą užsitarnavusius rangovus. Geriausia darbus patikėti įmonėms ar meistrų susivienijimams, kurie turi subūrę kiekvienoje atskiroje srityje besispecializuojančius, todėl ją gerai išmanančius specialistus – tinkuotojus, dažytojus, elektrikus ir pan. Devyndarbių, kurie vieni patys gali kokybiškai atlikti daugelį skirtingų darbų, nebūna, todėl į pavienius meistrus, tikinančius, kad gali suremontuoti būstą nuo A iki Z, reikėtų žiūrėti labai atsargiai“, – sako A. Čeberekas.

17 metų patirtį statybos ir remonto darbuose turintis darbų vadovas M. Kožuchovskij sutinka, kad visuomet finansiškai labiau apsimoka samdyti gerą darbuotojų komandą, net jei jos atliekamų darbų kainos yra kiek didesnės.

„Nekokybiškai atliktų darbų taisymas visuomet atsieis brangiau, todėl reikėtų nepagailėti laiko renkantis darbų vykdytojus. Dažnai pabendravus su rangovais, aptarus su jais savo poreikius, jau galima šį tą pasakyti apie jų profesionalumą. Geri darbuotojai visuomet galės argumentuotai ir paprastai atsakyti į visus klientui kilusius klausimus, nedalins abstrakčių pažadų ir realistiškai įvertins galimybes pasiekti vienokio ar kitokio rezultato. Galiausiai, geri meistrai nebijos supažindinti ir su ankstesnių savo darbų pavyzdžiais“, – įsitikinęs M. Kožuchovskij.

Kaina priklauso ir nuo užsakovo įgeidžių

Specialistai pabrėžia, kad galutinė remonto ar būsto įrengimo darbų kaina nemaža dalimi priklauso nuo paties užsakovo poreikių ir galimybių, todėl prieš imdamiesi namų atnaujinimo gyventojai turėtų gerai juos įsivertinti. Ar tikrai vonioje būtina naudoti plyteles su aukso raižiniais? Ar tikrai sienose reikalingos nišos su įmantriomis detalėmis? Galbūt retai naudojamame svečių kambaryje pakaks vidutinės, o ne aukščiausios kokybės medžio grindų? Gerai pasverti atsakymai į panašius klausimus gali leisti nemažai sutaupyti.

„Į pradinę darbų kainą mes įtraukiame pagrindinių medžiagų sąnaudas. Tokios medžiagos kaip tinkas, betonas ar glaistas paprastai parduodami už maždaug standartinę kainą. Vis tik kitų apdailos medžiagų ar įrangos, kuriuos jau renkasi ir papildomai už juos moka pats užsakovas, kainos gali svyruoti labai stipriai ir skirtis net keletą kartų. Tik nuo kliento poreikių ir galimybių priklauso, kiek tokios medžiagos iš viso atsieis“, – sako A. Čeberekas.

Anot specialisto, įrenginėdami būstus nuomai gyventojai dažnai renkasi paprastesnes apdailos detales. Tuo metu kurdami namus sau ir savo šeimai dažnai nepagaili pinigų net ir labai išskirtiniams interjero elementams, apšvietimo sprendimams, vonios įrangai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)