Iškart pasakysime: neaptarinėsime tų atvejų, kai pusantro, du ar net tris kilogramus jūs sąžiningai užsidirbote neribodami porcijų ir saldumynų per atostogas, dėl streso ar po kelių gausių užstalių.
Aptarsime tuos atvejus, kai įprastas mitybos režimas ir gyvenimo būdas nepasikeitė, o svarstyklės vis vien rodo vienu ar keliais kilogramais daugiau. Šiuos pokyčius gali sukelti:

1. Mėnesinių ciklo svyravimai

Tai, ko gero, viena iš labiausiai paplitusių ir natūraliausių padidėjusio svorio priežasčių. Laimė, tokiu būdu priaugtas svoris dažniausiai išnyksta savaime, nes organizme tiesiog susikaupia daugiau skysčių, šiek tiek riebalų ir mineralinių druskų. Svoris natūraliai pradeda didėti po ovuliacijos, tai yra, nuo 13-15 mėnesinių ciklo dienos, o 26-28-ą dieną jis paprastai pasiekia apogėjų. Jei moteris nepastojo, prasidėjus naujam ciklui, atliekamas kilogramas ar pusantro dažniausiai ištirpsta savaime.

Ką daryti? Visų pirma, vartoti užtektinai skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos ir tinimų. Antra, nepasiduokite antrojoje ciklo pusėje išaugusio apetito provokacijoms. Norisi saldumynų? Įtraukite į valgiaraštį daugiau lėtųjų angliavandenių (kruopų, kietagrūdžių makaronų ir pan.)

Taip pat galima apsisaugoti chromo preparatais arba pakeisti „agresyvius“ saldumynus produktais, kurių skonis taip pat saldus – džiovintais vaisiais, medumi ir pan. Nevalgykite vaisių po 16 valandos, nes kasos aktyvumas šiuo metu sumažėja ir mes negalime adekvačiai reaguoti į greitą cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Geriau suvalgykite 30 g juodo šokolado.

2. Piktnaudžiavimas sūriu maistu

Aistra marinuotiems agurkėliams, raugintiems kopūstams ir džiovintai žuviai (ypač vakarais) taip pat gali „uždirbti“ jums keletą kilogramų. Nuo pačios druskos mes nestorėjame, tai yra, riebalai nuo jos nesikaupia, nes ji neturi kalorijų. Bet maistas, kuriame daug druskos, sulaiko skysčius organizme, o tai savo ruožtu didina svorį, ypač tai sakytina apie žmones, kurių vandens ir druskų pusiausvyra pažeista. Vakare suvalgyta raugintų kopūstų porcija iki ryto gali virsti pusantro-dviem papildomais kilogramais.

Ką daryti? Per parą suvartoti ne daugiau nei du gramus druskos – tokia, dietologų manymu, yra mūsų dienos norma. Norisi raugintų kopūstų, jūros gėrybių ar užkandžių? Valgykite juos iki pietų. Jei piktnaudžiausite tokiais produktais po 15:00 val., rizikuojate ryte pastebėti solidų svorio padidėjimą ir patinimus.

3. Vaistai

Apdovanoti jus pora atliekamų kilogramų gali ir preparatai, išrašyti nuo migrenos, nuotaikų kaitos (antidepresantai, psichotropiniai vaistai), nuo diabeto ir hipertonijos, taip pat hormoniniai vaistai, tarp jų ir kontraceptinės tabletės. Vaistai svorį gali veikti įvairiai. Vieni preparatai didina apetitą, kiti sulaiko skysčius organizme, treti skatina nuovargį ir žemą aktyvumą, todėl svoris iš lėto didėja.

Ką daryti? Nereikėtų savarankiškai atsisakyti vaistų ar juos sau paskirti, net jei pastebėjote, kad akivaizdžiai priaugote svorio. Geriausia kreiptis į savo šeimos gydytoją ir apsisaugoti nuo atliekamų kilogramų suderinus mitybą, geriant daug vandens arba „apgaunant“ savo organizmą.

4. Alergija maistui

Išprovokuoti svorio augimą gali ir kai kurių produktų netoleravimas. Pavyzdžiui, jautrumas kazeinui – pieno baltymui, kurio yra varškėje, kefyre ir sūryje. Kazeino netoleravimas pasireiškia 8–12 proc. gyventojų. Šie produktai ne tik sukelia alergines reakcijas, bet ir gali paskatinti skysčių susilaikymą organizme, todėl ilgainiui svoris ir padidėja.

Kitas užslėptas alergenas tyrėjų manymu yra glitimas – grupė augalinių baltymų, kurių turi kai kurios grūdinės kultūros (avižos, rugiai, kviečiai, miežiai). Visiškai glitimo netoleruoja 1 proc. gyventojų, tačiau jautrumas jam pasitaiko 10–15 kartų dažniau. Ši liga tiesiogiai susijusi su svorio augimu: ji sukelia alergines reakcijas, apsunkina žarnyno veiklą (sutrinka daugelio naudingųjų medžiagų įsisavinimas), skatina tinimą.

Ką daryti? Visų pirma derėtų išsiaiškinti, ar tikrai netoleruojate vienos iš šių medžiagų. Tai galima išsiaiškinti atlikus tam tikrus tyrimus. Paprastesnis, bet ne toks tikslus metodas – 2–3 savaitėms išbraukti iš valgiaraščio kazeino ir glitimo turinčius produktus ir stebėti savo organizmą: jei tinimas, o su juo ir svoris per tą laiką kiek sumažėjo, greičiausiai, jūs iš tiesų esate jautrūs šioms medžiagoms. Tokiais atvejais dietologai rekomenduoja sumažinti alergiją sukeliančių produktų kiekį arba visiškai jų atsisakyti.

5. Sportas

Kartais svorio priaugame ir nuo sporto, ypač tie žmonės, kurie tik pradėjo treniruotis. Nuo fizinio krūvio pradeda intensyvia augti raumenys. Riebalai tirpsta, o jų vietą užima raumenų skaidulos, kurios yra „sunkesnės“, būtent todėl svarstyklės gali nustebinti. Pusė kilogramo ar kilogramas papildomo svorio sporto naujokams gali atsirasti ir dėl skysčio pertekliaus audiniuose.

Ką daryti? Nepasiduokite panikai ir jokiu būdu nemeskite treniruočių: po kelių mėnesių organizmas adaptuosis prie naujo treniruočių režimo, audinių tinimas sumažės, išryškės raumenų reljefas. Norite paspartinti šį procesą? Papildomai darykite jogos ir tempimo pratimus.

6. Miego trūkumas

Jei reguliariai neišsimiegame, ne tik išauga saldumynų poreikis (o tai jau savaime neskatina lieknumo), bet ir sulėtėja medžiagų apykaita organizme. Riebalai organizme aktyviai skaidomi nuo 23:00 iki 02:00 ir šis procesas akivaizdžiai sulėtėja, jei miegoti einame po vidurnakčio ir mūsų miegas dažnai trūkinėja. Todėl būtina sureguliuoti savo režimą taip, kad miegoti eitume gerokai iki vidurnakčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)