Ar J. Galavos svajonė išsipildys, turėtų paaiškėti jau šį penktadienį – Lietuvos apeliacinis teismas svarstys, ar patenkinti sunkiu nusikaltimu įtariamo vyro ir jo advokatės skundą dėl Vilniaus apygardos teismo nutarties, kuria įtariamajam buvo pratęstas suėmimo terminas.

Argumentų, kodėl J. Galava turėtų būti paleistas į laisvę, jis turi ne vieną, tačiau, ko gero, labiausiai turėtų akcentuoti tai, kad tuo pačiu nusikaltimu kaltinamas E. Dančenkovas jau pusantro mėnesio yra namuose. Jį iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo paleido tas pats Lietuvos apeliacinis teismas.

J. Galava ir E. Dančenkovas yra gerai žinomi sostinės policijos pareigūnams – šiuo metu Vilniaus apygardos teisme yra nagrinėjama jiems iškelta kita baudžiamoji byla, kurioje kaltinimų dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis sulaukė net 23 asmenys. Šiam nusikalstamam susivienijimui priklausę nariai buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Kadangi dėl daugybės nusikalstamų veikų epizodų ikiteisminis tyrimas ir teisminis nagrinėjamas užsitęsė, dauguma kaltinamųjų buvo paleisti į laisvę. Tarp jų – ir J. Galava su E. Dančenkovu. Tačiau, kaip paaiškėjo, laisvėje vyrai toliau, įtariama, darė nusikaltimus.

Sostinės kriminalistai išsiaiškino, kad dar praėjusių metų rugsėjo-spalio mėnesį vyrai iš, kaip vėliau patys sakė, „vieno lenko“ įsigijo labai didelį kiekį psichotropinių medžiagų – daugiau kaip 17,5 kg. Naujos kartos narkotikai buvo supresuoti į briketus – kiekvienas svėrė maždaug po 100 g.

Už narkotines medžiagas, kuriose buvo psichotropinių medžiagų sintetinių kanabinoidų, vyrai teigė sumokėję vos 1,4 tūkst. eurų – likusią sumą jie esą turėjo atiduoti vėliau.

Briketus J. Galava ir E. Dančenkovas paslėpė miškelyje Fabijoniškių mikrorajone. Dalį narkotikų – apie 7 kg pareigūnai surado gruodžio mėnesį, o kitus 10 kg, esančius slėptuvėse, vyrai parodė patys gegužės viduryje.

Už tai, kaip teigė jie, pareigūnai esą žadėjo teisme tarpininkauti, kad būtų skirta švelnesnė bausmė.

Neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų kaltinamų J. Galavos ir E. Dančenkovo, kuriems gresia įkalinimas nuo 10 iki 15 metų, baudžiamoji byla jau perduota Vilniaus apygardos teismui. Tačiau į teismo posėdžius E. Dančenkovas ateis iš namų, o ne bus atvežtas iš Lukiškių – dar rugpjūčio pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas nurodė jį nedelsiant paleisti į laisvę, nes jis už grotų praleido daugiau kaip 6 mėnesius.

Tuo metu Vilniaus apygardos teismas buvo nutaręs, kad E. Dančenkovo galimai padarytas nusikaltimas buvo ne atsitiktinio pobūdžio, o iš anksto suplanuotas ir slepiamas, galimai padarytas iš savanaudiškų paskatų, siekiant pasipelnyti. Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad anksčiau vyras buvo teistas tris kartus, šiuo metu yra teisiamas nusikalstamo susivienijimo byloje, baustas administracine tvarka, kas rodo, kad jis yra linkęs nusikalsti ir nesilaikyti nustatytų elgesio taisyklių, be to, laisvėje gali daryti naujas nusikalstamas veikas.

Žemesnės instancijos teismas atkreipė dėmėsį ir į tai, kad įtariamųjų įsigytos psichotropinės medžiagos yra priskiriamos naujos kartos narkotikams, juos yra sudėtinga ištirti, nes ekspertai Lietuvoje neturi pavyzdžių.

Tačiau su tokia pozicija kategoriškai nesutiko apeliacinės instancijos teismas, nurodęs, kad byla nėra sudėtinga, o pareigūnų atliekami veiksmai yra įprasti. Maža to, teismas pabrėžė, kad įtariamieji neturėtų kentėti dėl to, kad Lietuvoje ekspertai neturi visų pasaulyje platinamų narkotinių medžiagų pavyzdžių.

„Ekspertinėje įstaigoje nebuvimas vieno pamatinės medžiagos pavyzdžio, kurį reikėjo įsigyti norint pateikti specialisto išvadą, rodo nepakankamai organizuotą ekspertinės įstaigos darbą“, – nurodė teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Viktoras Kažys.

Ir čia pat teismas nutarė, kad E. Dančenkovas negali būti laikomas suėmime ilgiau kaip 6 mėnesius – tai numato Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija. „Įtariamasis negali būti laikomas suėmime nei vienos dienos ilgiau“, – pabrėžiama neskundžiamoje teismo nutartyje.

Pasak teisėjų, nors Vilniaus apygardos teismas nurodė, kad įtariamojo teisių suvaržymas yra pateisinamas viešuoju interesu, kuris šiuo atveju nusveria asmens laisvės gerbimo taisyklę, tačiau taikant procesines prievartos priemones privaloma „laikytis teisėto principo, tikslingumas ir viešas interesas negali pasverti teisėtumo – pamatinio baudžiamojo proceso principo“.

Į laisvę paleisdamas E. Dančenkovą teismas pabrėžė, kad į Generalinės prokuratūros sąskaitą jo sutuoktinė Lolita Dančenkova sumokėjo 15 tūkst. Eur užstatą, todėl suėmimas buvo pakeistas į užstatą, intensyvią priežiūrą šešiems mėnesiams (privalo dėvėti elektroninį stebėjimo prietaisą ir neišeiti iš namų) ir dokumentų paėmimą.

Teismas taip E. Dančenkovui uždraudė bendrauti su J. Galava. Ar jis taip pat bus išleistas į laisvę, paaiškės jau šį penktadienį.

Šioje byloje įtarimai dėl narkotikų buvo pareikšti ir Dmitrijus Kravcovui, dar žinomam Demono pravarde. Jis už grotų yra laikomas 2015 m. gegužės. Dar šių metų rugsėjį Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo jo skundą dėl suėmimo pratęsimo, tačiau nutarė, kad be suėmimo negalima užtikrinti jo dalyvavimo baudžiamosios bylos nagrinėjime.

„Viešasis interesas išsamiai ir visapusiškai ištirti nusikalstamas veikas, nubausti kaltuosius asmenis yra neabejotinai svarbesnis, suteikiantis pagrindą ilgesnį laiką taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą“, – šioje byloje jau kitokios pozicijos laikėsi teismas.

Šiuo metu už grotų yra ir E. Dančenkovo brolis dvynys Edgaras – jis nuteistas kitoje byloje dėl narkotikų, taip pat yra teisiamas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje kartu su broliu. E. Dančenkovas anksčiau buvo nuteistas ir dėl to, kad sumušė krepšininką Arvydą Macijauską.