Susitikime, kuris surengtas gynybos ministerijų valstybės sekretorių lygiu, Lietuvai atstovavo Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis.

KAM politikos direktorius pabrėžė, kad pastarųjų dienų įvykiai, kai Rusijos lėktuvai skraidė be atsakiklių, skrydžio planų ir nepalaikė radijo ryšio su skrydžio valdymo centrais, gali sukelti incidentus oro erdvėje.

Susitikime dalyvavęs JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Robertas Workas pabrėžė, jog „blogėjančios saugumo situacijos regione fone liūdna konstatuoti, kad Rusijos netinkamas elgesys, nuolatos pažeidinėjant oro erdvę, tampa norma, o ne išimtimi. Be to, Rusijos elgesys gali sukelti avarijas, įtraukiant į jas civilius orlaivius.“

Susitikimo metu šalys pabrėžė regioninio bendradarbiavimo gynybos srityje svarbą. Pasak R. Worko, JAV santykiai su Šiaurės ir Baltijos šalimis yra strateginės svarbos – šias šalis vienija ne tik bendros vertybės, bet ir bendros grėsmės.

„Kartu dalyvaujame kovoje su ISIS ir reaguojant į vis agresyvesnius Rusijos veiksmus“, – teigė R. Workas.

Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius V. Urbelis padėkojo JAV ir Šiaurės šalims už jų didelį indėlį stiprinant Baltijos šalių saugumą ir karių dislokavimą Lietuvoje, vykdant NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje sprendimus.

KAM politikos direktorius taip pat atkreipė dėmesį, kad Baltijos regione reikia skubiai šalinti tam tikrus pajėgumų trūkumus, ypač oro gynybos srityje. „Svarbu, kad praktinis karinis bendradarbiavimas su Šiaurės šalimis NORDEFCO rėmuose vis labiau įgyja pagreitį ir turime aiškius planus, kaip dalyvauti Šiaurės šalių kariniuose projektuose šiais ir ateinančiais metais“, – susitikime pažymėjo V. Urbelis.

Tai buvo jau trečias toks susitikimas valstybės sekretorių lygmeniu. Pernai jis vyko Švedijoje, o 2014 metais – Norvegijoje.