Didžiulio rezonanso sulaukęs renginys Grozne įvyko dar antradienį, tačiau per pastarąsias dienas informacija apie Čečėnijoje vykdomas vaikų kovas pasklido po visą pasaulį.

Tai, kas vyko turnyre Grozne – neatleistina, to negalima pateisinti. Absoliučiai nesuvokiama ir tai, kad tokios kovos buvo rodomos tiesioginiame eteryje. Aš jau nekalbu apie tai, kad vaikų iki 12 metų apskritai neleidžia į salę kaip žiūrovų, o čia mažylis, kuriam 8 metai, daužė kitą besidžiaugiančių suaugusiųjų akivaizdoje.
Fiodoras Jemeljanenka
Kovų turnyre narve dalyvavo trys nepilnamečiai R. Kadyrovo vaikai – 10-metis Achmadas ir dar du jaunesni jo broliai. Achmadas savo oponentą nugalėjo techniniu nokautu, kiti du mažieji Kadyrovai – Eli ir Adamas – taip pat laimėjo savo kovas, entuziastingai sveikinant gausiai susirinkusiems žiūrovams.

Vaikai prieš kovas buvo pristatyti kaip suaugę kovotojai – žengė į narvą skambant muzikai, jų kovos rimtai komentuojamos tiesioginiame eteryje, berniukams atiteko nugalėtojų diržai.

Vos prieš porą dienų savo 40-metį paminėjęs R. Kadyrovas šiuo renginiu didžiavosi socialiniame tinkle „Instagram“. Apie berniuką, kuris techniniu nokautu pralaimėjimo pirmąją kovą jo sūnui, R. Kadyrovas atsiliepė kaip apie „tikrą vyrišką charakterį parodžiusį kovotoją“. „Aš esu įsitikinęs, kad ateityje jo laukia šlovingos pergalės“, – savo mintis reiškė R. Kadyrovas, gyręs visus turnyro dalyvius.

Visgi toks renginys patiko toli gražu ne visiems.

Pirmas sureagavo ir situaciją itin griežtai įvertino vienas garsiausių Rusijos kovotojų, šiuo metu šalies MMA sąjungos prezidento pareigas einantis Fiodoras Jemeljanenka, įvykius Grozne pavadinęs „netoleruotinais“.

„Kovos, kuriose dalyvavo vaikai, buvo pristatytos kaip parodomosios, tačiau iš tikrųjų žiūrovai išvydo realų šou. Buvo pažeistos visos šios sporto šakos taisyklės, kurias oficialiai pripažįsta Rusijos sporto ministerija. Vaikams iki 12 metų apskritai negalima kovoti pagal MMA taisykles, o čia berniukai daužėsi netgi nedėvėdami šalmų, nors to daryti negalima iki 21 metų“, – pasipiktino F. Jemeljanenka.

„Tai, kas vyko turnyre Grozne – neatleistina, to negalima pateisinti. Absoliučiai nesuvokiama ir tai, kad tokios kovos buvo rodomos tiesioginiame eteryje. Aš jau nekalbu apie tai, kad vaikų iki 12 metų apskritai neleidžia į salę kaip žiūrovų, o čia mažylis, kuriam 8 metai, daužė kitą besidžiaugiančių suaugusiųjų akivaizdoje. Sunkiai suvokiama sveiku protu, o ypač, kai į tai įsipainioja Čečėnijos respublikos prezidentas R. Kadyrovas. Tai tiesiog nepateisinama. O ką jau kalbėti apie berniukus, kurie per tokias kovas gali patirti nepataisomą psichologinę ir fizinę žalą“, – socialiniuose tinkluose savo kritiką tęsė jis.

Po kritiškų F. Jemeljanenkos žodžių čečėnai tiesiog pašėlo. Nors kovotojas iki šiol buvo laikomas autoritetu, R. Kadyrovo šalininkai jį puolė maišyti su žemėmis, grasinti, internete talpinti pačias nesėkmingiausias F. Jemeljanenkos kovų akimirkas ir vadinti jį „skystablauzdžiu“.

Nuožmiai pasisakė Čečėnijos parlamento pirmininkas Magomedas Daudovas.

„Ir nuo kada jis šitaip rūpinasi čečėnų vaikais? Mums visiškai nerūpi, ką kalba šitas „interneto teisininkas“. Noriu, kad jis įsisąmonintų viena: mes rengėme, rengiame ir ateityje rengsime sportines varžybas taip, kaip manome yra teisinga. Kad ir kaip dėl to kentėtų tie, kuriems bloga ir skaudu dėl mūsų pasiekimų“, – piktinosi jis.

Ataka prieš kritiką tęsiasi iki šiol – ketvirtadienio vakarą Rusijos dūmos narys Adamas Delimchanovas tarp eilučių netgi ėmė grasinti F. Jemeljanenkai.

„Fiodorai, gerai atsimink mūsų telefoninį pokalbį. Metei ragelį, tau neužteko drąsos pasikalbėti vyriškai. Tai – bailumo įrodymas. Aš noriu pažymėti, kad kuo bebūtų žmogus, jam teks atsakyti už kiekvieną žodį, nukreiptą prieš mano giminaičius“, – tarp eilučių išdėstytą bauginimą internete paskleidė A. Delimchanovas, savo pasisakyme įterpęs ir Alacho vardą.

Kadangi masinis puolimas prieš F. Jemeljanenką nesiliauja, vaikų muštynes sukritikavusį prezidentą atakuoja R. Kadyrovas ir šalininkai, Rusijoje žmonės jau kviečiami pasirašyti peticiją, ginančią savo poziciją išsakiusį kovotoją.

Situacija jau pasiekė ir Rusijos sporto ministeriją – Vitalijus Mutko įvykius Grozne pavedė išsiaiškinti savo pavaduotojui Pavelui Kolobkovui.

„Klausimai Groznui užduoti, dabar laukiame oficialaus paaiškinimo su visomis detalėmis. Pagal kokias taisykles buvo organizuojamas turnyras, kokie leidimai buvo gauti, kodėl visa tai vyko. Padėtį išsiaiškinsime artimiausiu metu“, – aiškino P. Kolobkovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)