Rinkimų dieną balsavimas vyks nuo 7 iki 20 valandos apylinkės rinkimų komisijos nurodytoje patalpoje. Rinkėjas, įrašytas į savo apylinkės rinkėjų sąrašą turi balsuoti šioje rinkimų apylinkėje.

Rinkėjas komisijai turi pateikti asmens dokumentą, pasirašyti galutiniame rinkėjų sąraše, kad gavo rinkimų biuletenius, užpildyti biuletenius ir įmesti į juos balsadėžę.

Atkreipiame dėmesį, kad rinkimų kortelės turėjimas rinkimų dieną nėra privalomas, kadangi ji yra tik informacinio pobūdžio pranešimas apie rinkimus ir kvietimas juose dalyvauti. Nepaisant to, jei rinkėjas su savimi turės rinkėjo kortelę, paspartins rinkimų komisijų darbą. Jeigu rinkėjo kortelės neturite, galite ją atsispausdinti ČIA.

Turint omenyje, kad šiais metais Vyriausioji rinkimų komisija perbraižė apygardų žemėlapį, rinkėjai yra kviečiami pasitikrinti apie savo įrašymą į rinkėjų sąrašą. Tai galite padaryti prisijungę portale „Rinkėjo puslapis“ (www.rinkejopuslapis.lt), skiltyje Aš=> Mano profilis. Šią informaciją taip pat rasite ir ant savo rinkėjo kortelės.

Pasitikrinti galite ir paskambinę Vyriausiosios rinkimų komisijos informaciniu telefono numeriu 1855. Informacinė paslauga veiks nuo 2016 m. rugsėjo 14 d. iki 2016 m. spalio 23 d. Informacinės linijos darbo laikas – 07:00 - 20:00 val.

Rinkėjas, įrašytas į savo apylinkės rinkėjų sąrašą – balsuoja būtent šioje rinkimų apylinkėje. Rinkėjas komisijai turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, pasirašyti galutiniame rinkėjų sąraše, kad gavo rinkimų biuletenius, užpildyti slaptai biuletenius ir įmesti į balsadėžę.

Jei suklysite pažymėdami savo variantus, tačiau dar nebūsite įmetę rinkimų biuletenio į balsadėžę, turėsite teisę paprašyti komisijos nario kito rinkimų biuletenio.

Rinkėjas, deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje, bet atvykęs balsuoti ne į savo, o kitą rinkimų apylinkę, esančią toje pačioje rinkimų apygardoje, kai abi rinkimų apylinkės elektroninių ryšių priemonėmis yra prisijungusios prie elektroninio rinkėjų sąrašo rinkimų komisijai turi:

1) pateikti dokumentą su asmens kodu
2) palaukti kol:
a) bus užpildyta ir išsiųsta užklausa į jo rinkimų apylinkę, patikrinant, ar dar nebalsavo. Rinkimų apylinkės rinkėjų sąraše prie rinkėjo pažymima, kad rinkėjas balsuos kitoje rinkimų apylinkėje;
b) komisija gaus iš jo apylinkės atsakymą-sutikimą dėl jo balsavimo kitoje rinkimų apylinkėje;
c) bus atspausdinta pažyma;
3) pasirašyti pažymą balsuoti kitoje rinkimų apylinkėje ir gauti rinkimų biuletenius;
4) užpildyti slaptai biuletenius;
5) patikrinti biuletenius ir, jei jie užpildyti teisingai, perlenkti ir įmesti į balsadėžę.
Kaip užpildyti rinkimų biuletenį?

Kandidatų reitingavimas

VRK informuoja, kad Lietuvoje galutinio kandidatų sąrašo eilę nustato rinkėjai. Reitinguoti, t. y. atiduoti pirmumo balsus – viena iš rinkėjo teisių. Kuo daugiau rinkėjų atiduos pirmumo balsų kandidatui, tuo jis pakils į aukštesnę sąrašo vietą.

Reitingavimui skirti daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenio apačioje esantys penki laukeliai. Juose galite, bet neprivalote įrašyti kandidatų numerius iš pasirinkto kandidatų sąrašo. Kandidato sąrašus rasite balsavimo kabinoje.

Svarbu atminti, kad to paties kandidato eilės numerio įrašymas į kelis langelius kandidatui suteikia tik vieną pirmumo balsą. Pirmumo balsų įrašymo eiliškumas nėra svarbus, visi balsai yra lygiaverčiai. Reitinguoti galima bet kurį sąrašo kandidatą. Nesuteikus nei vieno pirmumo balso, biuletenis bus galiojantis, tačiau rinkėjo pirmumo balsai niekam ir neatiteks. Tuo atveju, kandidatų sąrašo eilę nustatys kandidatams pirmumo balsus skyrusių rinkėjų balsai.

Pagal visoje Lietuvoje suskaičiuotus balsus nustatoma kiekvieno kandidatų sąrašo porinkiminė eilė. Pirmiausia kiekviena rinkimų apygarda suskaičiuoja savo apygardoje gautus pirmumo balsus. Pirmuoju sąraše įrašomas kandidatas, gavęs daugiausiai reitingo balsų, tai yra kandidatas, kurio rinkimų numeris biuleteniuose buvo užrašytas daugiausiai kartų. Antruoju rašomas gavęs daugiausiai reitingo balų kitas kandidatas.

Ką daryti, jei pastebėsite rinkimų pažeidimus ar papirkinėjimą?

VRK primena, kad Seimo rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu ir rinkimų dieną, draudžiama tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir (arba) balsuoti už arba prieš vieną ar kitą asmenį, kurį numatoma kelti kandidatu, kandidatą arba kandidatų sąrašą.

Taip pat žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų turint tikslą paveikti rinkėjų valią ir taip trukdyti piliečiams įgyvendinti rinkimų teisę. Šios nuostatos numatytos Seimo rinkimų įstatymo 5(1) straipsnio 1 dalyje.

Administracinis teisės pažeidimų kodekso 207(7) straipsnis numato, kad rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume – užtraukia baudą nuo 289 iki 579 eurų.

Baudžiamojo kodekso 172 straipsnis numato, kad tas, kas naudodamas psichinę prievartą arba papirkdamas, arba apgaulės būdu trukdė asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume arba organizavo trukdymą asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymo 91 straipsniu Vyriausioji rinkimų komisija, nustačius įstatymo 5(1) straipsnio 1 dalies ar kitus šiurkščius įstatymų pažeidimus, gali priimti sprendimą dėl kandidatų sąrašo paskelbimo atšaukimo ar kandidato registravimo panaikinimo ir spręsti dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais šiame straipsnyje nustatyta tvarka.Asmuo padaręs šią veiką, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas buvo pripažinti negaliojančiais, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Skundai dėl rinkėjų papirkimo teikiami apygardos rinkimų komisijai, kuri, atsižvelgdama į pažeidimo pobūdį, ištiria faktines aplinkybes ir priima sprendimą.

Apie rinkėjų papirkimo atvejus galima pranešti Vyriausiajai rinkimų komisijai el. paštu: rinkim@vrk.lt arba policijai bendruoju numeriu 112. Taip pat apie galimus pažeidimus galite pranešti visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“: http://baltosiospirstines.lt/pranesti

Galima pateikti ir anoniminį pranešimą www.vrk.lt lange „Korupcijai rinkimuose NE" arba adresu: http://www.vrk.lt/pateikti-pranesima

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)