Daugiausiai pranešimų buvo susijusių su politinės reklamos ir agitacijos taisyklių pažeidimais. Šioje kategorijoje galima išskirti vis aktyviau kandidatų siunčiamas trumpąsias žinutes. Dėl jų į „Baltąsias pirštines“ kreipėsi daugiau nei 10 piliečių. Į asmeninius telefonų numerius siunčiama agitacija (žinoma, be rinkėjo sutikimo jam platinti tiesioginę reklamą) piktina piliečius, ir dauguma jų patys kreipiasi į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

Toliau kandidatai ir partijos intensyviai perka socialinio tinklo Facebook reklamą ir ne visada ją pažymi pagal taisykles, kas sudaro prielaidą, kad gali būti piktnaudžiaujama. Agitacija aktyviai vyksta ne tik internetinėje erdvėje. Gauta pranešimų apie aktyviai įvairiose vietose dalinamus ne tik politinės reklamos lankstinukus, bet ir draudžiamus mažareikšmius daiktus. Pavyzdžiui, tušinukai su kandidatų reklama buvo rasti ir pašto dėžutėse, ir net balsavimo kabinose!

Problemos dėl išankstinio balsavimo Vilniaus miesto savivaldybėje niekur nedingo: eilėse laukė daugybė žmonių, balsavimo vietoje triukšmas, daug sumaišties, toliau neaiški išankstinio balsavimo lakšto numeracijos tvarka, būta atvejų, kai komisijos nariai net neprašė asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Tokiu būdu skaičiuojant balsus ne vienas vokas gali būti pripažintas netinkamu.

Šiomis dienomis taip pat yra vykdomas balsavimas specialiuose paštuose. Piliečiai yra pranešę apie 6 socialinės globos ir gydymo įstaigas, kuriose rinkėjai patiria spaudimą. Nors „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai atvyksta į problemines įstaigas stebėti balsavimo, spaudimo atvejų įrodyti dar nėra pavykę. Penktadienį ir šeštadienį vykdomas balsavimas namuose, dėl kurio jau yra gauti pirmieji pranešimai.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ – pirmoji ir vienintelė nepolitinė rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)