1. Nauru

160 turistų per metus

Kada paskutinį kartą matėte Nauru kelionių gide? Mažytė sala – valstybė Ramiajame vandenyne su mažiau nei 10 tūkst. gyventojų. Tai viena mažiausių šalių pasaulyje. Yra du viešbučiai, beveik nėra naktinio gyvenimo, yra Afganistano pabėgėlių, kurie buvo deportuoti iš Australijos. Kai 2005 m. bankrutavo „Air Nauru“ salą buvo galima pasiekti tik laivu, vėliau susisiekimas buvo atstatytas. Manoma, kad salos pavadinimas kilo iš nauriečių kalbos žodžio Anáoero, reiškiančio „einu į paplūdimį“.

2. Somalis

400 turistų per metus

Federacinė respublika. Karas, vyriausybės nebuvimas daugelį metų, smurtaujantys musulmonų ekstremistai, šariato teisė – kelios iš labiausiai turistus atgrasančių priežasčių. Somalio reputacija yra labai prasta. Mogadišas dabar laikomas gana saugiu ir veikia šioks toks biznis. Kelios kompanijos siūlo keliones į ten, tačiau reikia iškvietimo ir vizos, taip pat siūloma ir ginkluota apsauga. Senovėje Somalis buvo svarbus prekybos centras. Dauguma mokslininkų mano, kad dabartinėje Somalio teritorijoje egzistavo senovinė Punto šalis.

3. Tuvalu

1,200 turistų per metus

Už Tuvalu mažesnis tik Vatikanas. Šalies pavadinimas reiškia „8 salos“. Tuvalu priklauso Britų sandraugai. Propelerinis „Fiji Airways“ lėktuvas atskrenda du kartus per savaitę – tai vienintelis greitas būdas atvykti ar išvykti. Dar kartais tarp Fidžio ir Tuvalu praplaukia koks krovininis laivas, priimantis ir keleivius. Žmonės atviresni ir draugiškesni, nei kad kitose panašiose šalyse. Jeigu išsiruošite aplankyti Tuvalu, nepamirškite grynųjų pinigų. Kredito kortelės čia nepriimamos, tad atsiskaityti tenka arba Australijos doleriais, arba…prašyti išmaldos.

4. Maršalo salų respublika

4,600 turistų per metus

Turbūt nesate apie ją girdėję? Tai salų valstybė Ramiojo vandenyno viduryje, susidedanti iš kelių šimtų koralinių salų, atolų ir rifų. Salos pavadintos britų kapitono Džono Maršalo vardu, kuris su kapitonu Tomu Gilbertu 1788 m., plukdydami kalinius, ištyrė šį archipelagą. Nardytojai sukluskite: čia yra virš 1000 įvairiausių rūšių žuvų ir 250 rūšių koralų, supančių salas. Tai žuvingiausia šalis pasaulyje. Tačiau atominės energetikos komisija salas laiko labiausiai užterštomis visame pasaulyje, mat 1946-1958 m. JAV čia atliko 67 branduolinius bandymus.
Maršalo salos Ramiajame vandenyne

5. Pietų Sudanas

5,500 turistų per metus

Nepriklausoma valstybė vidurio rytų Afrikoje, sostinė Džuba. Šioje naujausioje pasaulio šalyje vyksta pilietinis karas, todėl turizmui tai nepalanki vieta. Fotografuoti Pietų Sudane draudžiama, taigi laikykite telefoną kišenėje. Daugelis Pietų Sudano gyventojų išpažįsta vietines afrikines religijas.
Pietų Sudanas

6. Pusiaujo Gvinėja

5,700 turistų per metus

Valstybė Centrinėje Afrikoje prie Biafros įlankos, sostinė Malabas, šalis turi naftos. Iš čia minimų šalių – į šią yra sudėtingiausia gauti vizą, nebent esate JAV pilietis, tuomet vizos nereikės. Jeigu ne – turėsite susidurti su didžiule biurokratija. Pusiaujo Gvinėjoje labai prastai išplėtota turizmo infrastruktūra. Negalima fotografuoti, nebent papirksite policijos pareigūną. Tai mažiausiai žmogaus teisių žiūrinti šalis. Šaliai vadovauja diktatorius Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Manoma, kad jis yra įsitraukęs į prekybą žmonėmis.
Pusiaujo Gvinėja

7. Kiribatis

6000 turistų per metus

Turbūt nesate girdėję apie šitą rojų Ramiajame vandenyne. Kiribatis – salų valstybė, sostinė – Pietų Tavara. Per šios šalies teritoriją eina datos keitimosi linija. Kiribatis pirmasis pasitinka Naujus metus. Dėl klimato atšilimo Kiribatis gali būti palaidotas po vandeniu, nes jau 1999 m. dvi mažos salos atsidūrė po vandeniu. Palyginus, gana daug galimybių į jį nuskristi. Kartą per dvi savaites skrenda lėktuvas iš Nauru ar Maršalo salos ir du savaitiniai skrydžiai iš Fidžio.

8. Libija

6,250 turistų per metus

Sostinė – Tripolis. M. Kadafio jau nebėra, bet jo palikimas – atakos ir sprogimai – tebevyksta. Jungtinių Tautų palaikoma vyriausybė faktiškai kontroliuoja tik sostinę Tripolį ir jo apylinkes. Tai viena rečiausiai gyvenamų pasaulio valstybių, beveik visi gyventojai susitelkę šiaurėje. Pakrantės klimatas subtropinio mediteraninio tipo. Ekonomika priklauso nuo naftos.

9. Bisau Gvinėja

7,500 turistų per metus

Infrastruktūra labai prasta: ten skrenda tik kelios oro linijų bendrovės. Tai viena neturtingiausių šalių pasaulyje. Būtina apsilankyti Bižagošo (Bijagos) salose – jos nusidriekusios dvidešimt salų už sostinės. Austrės – dieviškos. Nesitikėkite jokių šiuolaikinio gyvenimo ženklų, tačiau galima pasigrožėti net 5 nacionaliniais parkais. Ypatingo dėmesio verta senoji portugalų architektūra.

10. Turkmėnistanas

8,697 turistai per metus

Ši šalis nėra tokia bloga kaip Šiaurės Korėja, tačiau „žaidžia toje pačioje lygoje“ – abiejose valstybėse yra privalomas turistų vadovas. „Vartai į pragarą“ pritraukia turistus iš viso pasaulio. Sostinė Ašchabadas garsėja kaip turinti daugiausiai pasaulyje statinių plakiruotų marmuru. Piliečiai gauna nemokamai elektrą, vandenį ir dujas, nes šalis turi didelius gamtinių dujų ir naftos rezervus. Turano žemumoje yra Karakumų dykuma.

11. San Tomė ir Prinsipė

10,000 turistų per metus

Įspūdinga portugalų kolonijinė architektūra, spalvingi lūšnynai, laukiniai paplūdimiai. Ši šalis – didžiausia kakavos tiekėja.

12. Afganistanas

13,300 turistų per metus

Nuolatiniai sprogimai ir teroristų išpuoliai atbaido didžiąją dalį turistų, nors šalyje tikrai būtų ką apžiūrėti – nuo laukinių kalnų ir įspūdingo kraštovaizdžio, iki neįtikėtinos šalies istorijos.

13. Komorai

21,000 turistų per metus

Šioje saloje gyvena tik 800 000 gyventojų. Nuo 1975 m. čia įvyko 20 perversmų ar mėginimų įvykdyti perversmą. Šalyje siūlomos kelionės prie ugnikalnių, nardymas, buriavimas, galima aplankyti spalvingus Moroni turgus. Ši Afrikos šalis yra didžiausia pasaulyje ylang-ylang aliejaus gamintoja, kuris naudojamas kvepaluose. Dėka Komorų pasaulis kvepia skaniau.

14. Liberija

24,000 turistų per metus

Paskutiniu metu nieko gero apie šią šalį negirdėjome: pilietiniai karai, ebola. Aplink Monroviją – daug paplūdimių, Robertsporte geriausiai visoje Afrikoje pasiplaukiosite banglentėmis.

15. Salemono salos

24,400 turistų per metus

Tai mažiau žinomos vietos nei kaimyninės Papua Naujoji-Gvinėja, Vanuatu, Naujoji Kaledonija ir Australija. Jeigu išsiruošite ten vykti, aplankykite nuošalius paplūdimius, atogrąžų krioklius, ugnikalnius ir pasaulinės klasės lagūnas. Šiose salose aptinkama daugiau nei 230 rūšių tropinių gėlių. Viena iš realių grėsmių – maliarija.

16. Mikronezijos Federacinės Valstijos

35,000 turistų per metus

Šalis painiojama su Mikronezija. Atvykę į Mikronezijos Federacines Valstijas pamesite galvą dėl nardymo ir banglenčių – čia tikrai nebus minios žmonių. Nuostabiai panardysite Japo (Yap) valstijoje, kur Antrojo pasaulinio karo metu nuskendo dešimtys laivų. Turistų skaičius nėra didelis, bet ir gyventojų čia – tik 100,000. Turistai sudaro 35 proc. populiacijos.
P-Pass paplūdimys Mikronezijoje

17. Mauritanija

35,000 turistų per metus

75 proc. šalies užima dykuma (Sachara) ir ji vis plečiasi. Šalis mėgstama fotografų dėl nepaprasto jos kraštovaizdžio, tačiau keliauti gana sudėtinga, nes kredito kortelės negalioja. Mauritanija žymi mauriškos architektūros paveldu – išlikę keli senoviniai maurų oazių miestai, įtraukti į pasaulio paveldo sąrašą, – Tidžikdža, Šingetis, Uadanas ir Ualata.

18. Siera Leonė

44,000 turistų per metus

Didžiausias miestas ir sostinė – Fritaunas. Liūto kalnų žemė jūsų neapvils – neprilygstamas kraštovaizdis, temperatūra puiki (24-30°C). Gyventojai lengvai kalba angliškai. Tačiau verta atsižvelgti į tai, kad šalis – antra pasaulyje pagal Ebolos protrūkius.

19. Tonga

45,000 turistų per metus

Salų valstybė Ramiajame vandenyne, ją sudaro apie 170 salų. Vienos salos vulkaninės, kitos – koralinės kilmės. Garsėja svetingumu ir nuošaliais, nuostabiais paplūdimiais.

20. Gvinėja

56,000 turistų per metus

Valstybė šiaurės vakarų Afrikoje. Graži šalis. Ebolos protrūkiai nepadarė jai jokių nemalonių. Keliaudami čia drovumą galite palikti namuose: vietiniai svetingi, norės su jumis pasikalbėti. Gamta čia itin nukentėjo nuo žmonių veiklos: beveik išnyko drambliai, šimpanzės, nedaug likę begemotų, civetų. Verta aplankyti Nimbos kalno gamtos rezervatą.

21. Lichtenšteinas

60,000 turistų per metus

Nedidelė Alpių valstybė Centrinėje Europoje. Nežiūrint į tai, kad ši nykštukinė valstybė viena turtingiausių, čia atvyksta mažai turistų. Beveik nėra naktinio gyvenimo, tačiau kalnų peizažai fantastiški. Lichtenšteinas yra didžiausias dirbtinių dantų gamintojas, o čia registruotų kompanijų yra daugiau nei piliečių, mokesčiai nedideli.

22. Džibutis

63,000 turistų per metus

Džibutis yra Rytų Afrikoje, prie Raudonosios jūros, Adeno įlankos. Šalyje viliojančiai susimaišiusios afrikiečių, indų, europiečių ir arabų kultūros. Retai apgyvendinta šalis, nes dauguma gyventojų įsikūrę pakrantėse. Nuolatinių upių nėra – tai žemiausia Afrikos žemyno vieta, o viena karščiausių – Asalio ežeras. Asalio ežeras yra sūriausias vandens telkinys žemėje: 10 kartų sūresnis už vandenyną ir sūresnis už Negyvąją jūrą.

23. Sen Vinsentas ir Grenadinai

71,000 turistų per metus

Salų valstybė Karibų jūroje. Valstybė turi antrą ilgiausią pavadinimą pasaulyje ir dauguma gyventojų teprisimena pusė jo. Vos išžengę iš sostinės Kingstauno pamatysite labai žalią ir įvairią šalį.

Prognozuojama, kad turizmas čia sparčiai augs, nes statomas naujas oro uostas. Turistams turėtų patikti Vincy Mas – karnavalas, vykstantis birželio pabaigoje ir liepos pradžioje. Šiose salose buvo filmuojamas filmas „Karibų jūros piratai. Šalies ekonomika paremta bananų auginimu ir prekyba.

24. Centrinė Afrikos Respublika

71,000 turistų per metus

Čia vyksta pilietinis karas, o per pastaruosius kelerius metus nusiritusios religinių valymų bangos dar labiau pakenkė turizmui. Valdžia, arba tai kas iš jos liko, yra silpna, tad sukilėlių gaujos puldinėja tarptautinį Bangui oro uostą. Tačiau čia jūs rasite pigmėjų bendruomenes ir galėsite paviešėti pigmėjų kaimuose, aplankyti Dzanga Sangha specialųjį rezervą su miško drambliais ir kalnų gorilomis bei kitais laukiniais gyvūnais. Gerai, jei mokėtumėte prancūzų kalbą – bus lengviau susišnekėti nei angliškai. Patariama nefotografuoti vietinių žmonių grupių neatsiklausus, jeigu nenorite pakliūti į bėdą…

25. Dominka

78,000 turistų per metus

Du oro uostai gali aptarnauti tik komercinius propelerinius lėktuvus. Daugumai turistų patekti čia sudėtinga, nebent jie turėtų nedidelį privatų lėktuvą. Tačiau tikrai nepasigailėsite čia apsilankę: akys raibs nuo įvairios ir fantastiškos floros bei faunos, pamatysite ugnikalnių viršūnes ir Boilingo (verdantį) ežerą Morn Trua Pitono nacionaliniame parke. Šis ežeras yra įtrauktas į pasaulio paveldo sąrašą ir yra antras pagal dydį pasaulyje. Eina gandai, kad Dominika yra mėgiama ir Amerikos įžymybių.

27. Rytų Timoras

78,000 turistų per metus

Turbūt net nežinote kur yra ši vieta? Ir greičiausiai negirdėjote, kad kokios nors aviakompanijos į ten skraidina. Kodėl verta ten vykti? Nardymas šioje saloje – aukščiausiame lygyje. Tai viena neturtingiausių pasaulio šalių, nedidukė, bet ypatingo grožio, su laukiniais paplūdimiais. Vizą gausite lengvai jau pačiame oro uoste. Rekomenduojama išbandyti kelionę minibusu, tik verta prisiminti, kad nors ir važiuoja visur, punktualumu jie nepasižymi.
Rytų Timoras