Po politiko įrašais antrą dieną vienas po kito pilasi komentarai su viena žyme – #valentinaiduokdoleri. Pastarųjų – jau daugiau nei 10 tūkstančių.

Vis dėlto darbiečių lyderis nusileisti nelinkęs ir aiškina A. Tapino laidos paremti neketinantis, nes ši – žemo lygio kopija.

Tačiau tokius kaltinimus neigia ir pats žurnalistas, ir bene garsiausias Lietuvos prodiuseris Laurynas Šeškus.

Prasidėjo nuo raginimo laidoje

„Seno kirpimo žiniasklaida mokėjo ir tebemoka reketuoti politikus. Ypač – prieš rinkimus, kai nori iš jų pinigų. Tai kuo mes esam prastesni? Pareketuokim. Paremkit „Laisvės televiziją“, gerbiamas Valentinai, duokit dolerį. Duokit dolerį, Valentinai. Valentinai, duokit dolerį #valentinaiduokitdoleri“, – sekmadienį laidoje paragino A. Tapinas.

Tačiau V. Mazuronis į tai sureagavo ne ką mažiau audringai. Politiko teigimu, A. Tapino laidos paremti jis negali, nes ši jam nepatinka.

„Kadangi Andrius Tapinas iš manęs vis reikalauja dolerio, o #dolerionebus, tai dėmesio man iš Andriaus nestinga. Gerb. Andriau, na, negaliu aš pervesti jums to dolerio. Aiškiai buvome sutarę, kad paremsiu tik tuomet, kai laida man patiks. Šį kartą nededant, turiu pasakyti, kad, DEJA, ji man dar ne visai patinka, nes internete ir per TV matau ne vieną ekvivalentą. Kai laida bus išties originali – tuomet #busdoleris“, – tokių įrašu jis pasidalijo feisbuke, iliustruodamas jį ir koliažu, kuriame – dar dviejų populiarių vakarinių laidų vedėjai.

Į šią pastabą A. Tapinas atsakė pasidalindamas koliažu, kuriame – ir V. Mazuronis, ir kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra iškėlę pirštus į viršų. Žurnalistas taip pat dar kartą paragino prisijungti feisbuko vartotojus prie V. Mazuronio feisbuko paskyroje vykstančio, kaip pats pavadino, didžiausio kada matyto lietuviško feisbuko žymių festivalio – #valentinaiduokdoleri

Į šias diskusijas įsijungė ir daugiau visuomenėje žinomų asmenų, politikų. Tarkime, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos narys Saulius Skvernelis aiškino dolerį aukojantis už V. Mazuronį, socialdemokratas Gintautas Paluckas gyrėsi laidą parėmęs ir dviem.

Laidą vadina žemo lygio kopija, paremti kol kas neplanuoja

Tuo metu pats V. Mazuronis DELFI trečiadienį sakė visa šia situacija besidžiaugiantis. Jo teigimu, tai tik parodo, kiek daug aktyvaus jaunimo yra Lietuvoje.

„Aš džiaugiuosi, kad žmonės aktyvūs. Yra visokių – vieni ragina duoti dolerį, kiti laikina įrašą, kuris, iš esmės, reiškia, kad A. Tapinas kopijuoja kitas laidas. Reiškia, svarbi tema, vyksta diskusija – aš sveikinu ir džiaugiuosi“, – ką mano apie feisbuke užvirusias aistras, sakė politikas.

Tačiau A. Tapino laidą paremti doleriu jis tikino kol kas tikrai neplanuojantis.

„Viena, net po sujudimo internete, mano nuomone, A. Tapino laida yra ganėtinai žemo lygio kopija. Aš, priešingai nei Saulius Skvernelis, kuris daro viską, kad kaip nors „prisitrintų“, dolerio nemoku. Antra, kodėl doleris? Kiek žinau, Lietuvoje jau senokai valstybinė valiuta yra euras. Man kyla klausimas, ar A. Tapinas nesiruošia sprukti į Ameriką? Pasilieku prie savo ankstesnės pozicijos – A. Tapinas turi turėti teisę ir galimybę rengti tokias laidas, jas rodyti, žmonės – jas matyti, todėl aš, kiek jėgos leis, darysiu viską, kad taip ir būtų, nepaisant mano kritinio požiūrio į pačią laidą“, – sakė jis.

Paprašytas patikslinti, ką kopijuojant A. Tapiną įžvelgia, politikas sakė, kad panašumų yra ir su Johno Oliverio, ir su Ivano Urganto laidomis.

Anksčiau – šokiuose, dabar feisbuke?

Paklaustas, ar tikėjosi, kad A. Tapino paraginimas sulauks tokio populiarumo, V. Mazuronis aiškino manantis, kad tai jo nuomonė ir nuotrauka „pataikė“ į svarbią ir jautrią vietą.

Jis dar kartą pasidžiaugė aktyviu jaunimu ir sakė norintis perduoti A. Tapinui, ir jo laidų gerbėjams linkėjimus, tikino linkintis jiems sėkmės.

„Kalba juk buvo ne apie mane. Kalba ir nuomonių pasikeitimas, nepaisant žaidybinio elemento, kuris visada žmones traukia, nes mūsų prigimtyje – būti komandoje, būryje, drauge, buvo apie A. Tapino laidą ir skirtingą požiūrį į ją. Tokie internetiniai žaidimai dabartiniam jaunimui tokią galimybę suteikia, jie pasijunta labai gerai. Anksčiau gal kur kaimuose susiburdavo, į Gegužinės šokius ar dar kaip nors. Dabar tokiu būdu, virtualioje erdvėje, jaunimas būna kartu, jaučiasi bendruomenė ir komanda. Manau, viskas gerai“, – dėstė politikas.

Kartoja žanrą, o ne formatą

Savo ruožtu L. Šeškus aiškino, kad „Late night talk show“ (Vėlyvo vakaro šou – liet.) – žanras, o ne formatas, tad ir kalbėti apie kopijavimą nebūtų tikslinga.

„Žanras lygiai taip pat yra ir žinios, pokalbių laidos ar pasimatymų šou. Žinoma, kai kurios kompanijos savo „Late night talk show“ patentuoja. Tačiau ne esminius dalykus, tapusius klasika, tarkime, sėdėti prie stalo, greta pastatyti fotelį, fone rodyti miestą. Tai žanrinis, ne patentuojamas dalykas, nes pasaulyje to yra tiek daug, Amerikoje turbūt kiekviena televizija turi po tokią laidą.

Tačiau tu gali įsigyti tokio šou formatą, tokiu atveju tau suteikiami scenariniai, žaidybiniai elementai, bet, iš esmės, sakyčiau, A. Tapinas yra švarus tuo atveju, nes tai yra žanras, o ne formatas“, – aiškino vienas Lietuvos prodiuserių.

Laurynas Šeškus

Juokina lyginimai su Rusija

Anot L. Šeškaus, kaip visos pasaulio žinių studijos yra panašios, taip ir vieno vėlyvojo vakaro šou nuo kito taip pat paprastai pernelyg nesiskiria.

„Tačiau skaitant komentarus (V. Mazuronio ar panašių veikėjų) internete mane visuomet labiausiai linksmina argumentas, kad lietuviai viską kopijuoja nuo Rusijos. Tai juokingiau nei juokinga, nes reiškia, kad tie žmonės be rusiškų laidų nieko pasaulyje nėra matę. „Late night talk show“ – tokia Amerikos klasika kaip mėsainis“, – patikino jis.

Spėja, kad buvo pasiektas rekordas

Pats A. Tapinas juokėsi, kad, jei vertinsime lietuviškąją feisbuko versiją, greičiausiai pasiektas rekordas – daugiausiai komentarų po vienu įrašu. Tačiau žurnalistas mano, kad jo indėlis į tai – minimalus.

„Patys besinaudojantys feisbuku pradėjo tai daryti. Įsijungiau, kai ten viskas buvo jau įsibėgėję, sakau: „Pažiūrėkite, kas vyksta“. Kai V. Mazuronis parašė tą įrašą ir taip gražiai (net neabejoju, kad tikrai ne pats, turbūt) padarė koliažą su J. Oliveriu ir I. Urgantu, kas man yra didelis įvertinimas, nes jie yra pasaulinio lygio laidų vedėjai, įvyko tai, kas turbūt yra fenomenas“, – pasakojo laidos vedėjas.

Jo teigimu, visa ši istorija su V. Mazuroniu prasidėjo dar tuomet, kai Darbo partijos aktyvistai – Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas – registravo pataisas, kuriomis, kaip išsiaiškino teisininkai, teoriškai, Lietuvos radijo ir televizijos komisija gali blokuoti „Yotube“.

„Tai yra labai juokinga. Iš esmės, gali visus tuos, kurie kelia įrašus į „Youtube“, prilyginti televizijai. Tuomet parašiau žinutę feisbuke ir pažymėjau Valentiną, prašydamas pažiūrėti, kas vyksta. Jis man atrašė, kad remia, rėmė ir rems mūsų laidą ir visas kitas iniciatyvas. Laidos metu pasakiau, kad tai – labai gerai, bet reikėtų bent dolerį duoti. Tas #valentinaiduokdoleri jau po laidos kiek plito, kol Valentinas neišaiškino, kodėl jis man to dolerio neduos. Ir tada viskas įsisuko“, – šyptelėjo jis.

Atsikirto V. Mazuroniui

Pasak A. Tapino, dabar feisbuke ėmė suktis nauja banga su žyme #ikivalentinai.

„Žmonės turi humoro jausmą“, – į tai reagavo pašnekovas.

Anot A. Tapino, V. Mazuronis greičiausiai nelabai supranta, kad žanro kopijuoti negalima.

„Tai yra tas pats, kas sakyti, kad „Panorama“ kopijuoja „BBC“ žinias“, – įsitikinęs žurnalistas.

Jo teigimu, prašyti būtent dolerio buvo nuspręsta ne atsitiktinai ir ne dėl esą būsimų planų iškeliauti į Ameriką, kaip spėja Darbo partijos lyderis.

„Aš labai norėčiau nuvažiuoti į Ameriką, jei Valentinas kad ir doleriu paremtų mano kelionę, mielai nuvažiuočiau, kitus pinigus susirinkčiau pats. Manyčiau, V. Mazuroniui tiesiog prieš rinkimus ėmė kaisti smegenys, suprantu, kad labai sunkus periodas, nes partija balansuoja ties 5 proc. riba. Be to, jei paskaičiuosime, kiek balsų potencialių balsų jis prarado, kai tėvams ir seneliams buvo parodyta audra, įvykusi feisbuke, tai laukia tikrai nerami savaitė.

Dėl dolerio – jau šimtą kartų esame sakę, kad mūsų sutelktinio finansavimo pagrindinis partneris yra amerikietiška platforma, tad viskas skaičiuojama doleriais. Suprantu, kad jam, kaip kita kryptimi žiūrinčios partijos atstovui, amerikietiškas doleris gal labai skausmingai skamba, bet nereikėtų to bijoti“, – įsitikinęs A. Tapinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (561)