LRT Radijo klausytoja Onutė iš Alytaus domisi aviečių auginimo subtilybėmis.

„Sode auginu avietes, jos pradėjo derėti rugsėjo pradžioje ir dera iki šiol. Kažkada per radiją girdėjau moterį, pasakojančią, kad rudenį ji nenukarpo aviečių ir uogas skina jau vasarą. Noriu paklausti, ar iš tikrųjų rudenį po derliaus būtina nukarpyti avietes. Jeigu nenukarpytumėm, ar jos kitąmet derėtų? Ir kuo geriausia jas tręšti?“ – teiraujasi moteris.

Sodininkystės dėstytojo teigimu, aviečių derlius, jei jos nebus karpomos, bus labai menkas, ir uogos bus labai prastos. Daug lemia ir auginamų aviečių rūšis – jos gali būti remontantinės ir paprastosios.

„Jei auginamos paprastos avietės, stiebus, ant kurių derėjo uogos, jau šiuo metu reikėtų iškarpyti. Savo avietyne tą jau padariau – iškarpiau tokius stiebus ir palikau tik jaunus, stiprius ūglius, kurie kitąmet duos puikų derlių. Tuo pačiu pašalinau ir atžalas, kurios buvo menkavertės ir labai silpnos. Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia yra pats metas šiems darbams“, – aiškina D. Klimavičius.

Lietuvoje auga ir remontantinės avietės, jos paprastai auginamos, kad duotų rudeninį derlių. „Jei kitąmet norėtumėte sulaukti vėlyvo aviečių derliaus, kai nuskinsite visas uogas, krūmą nupjaukite prie pat žemės. Pavasarį išaugs nauji stiebai, kurie rudenį vėl derės“, – pataria dėstytojas.

Anot specialisto, rudenį avietes nukarpius ir sugrėbus lapelius, būtų galima patręšti kokiu nors kompostu. Jei avietės yra jaunos, galima jas pamulčiuoti 5–7 cm sluoksniu komposto arba patręšti fosforo-kalio trąšomis. Taip pat rudenį tinka tręšti biohumusu. Pavasarį paskatinti augimą padės amonio salietra ir kitos kompleksinės trąšos.