Mokyklinukui skirtas kambarys turi atlikti bene daugiausia funkcijų, todėl itin svarbu jį įrengti tinkamai.

Saviraiška – itin svarbi

Dar dabar prisimenu, kaip pavydėjau klasiokei, kuriai tėvai leido savo kambario sienas puošti plakatais iš žurnalų, juose puikavosi tada populiarios muzikos grupės. Mano kambarys buvo tvarkingas, įrengtas pagal suaugusiųjų skonį. Jame stovėjo raudonmedžio sekcija, o sienos buvo tapetuotos klasikiniais raštais. Ant jų negalėjau kabinti nieko, kas neturi rėmų. Mano piešti šunys ir katinai, įrėminti pačios padarytuose popieriniuose rėmeliuose, buvo menkas išsigelbėjimas iš solidaus ir suaugusiems tinkamo stiliaus rėmų.

Nenoriu pasakyti, kad turite vaikui leisti viską, ko tik jis įsigeidžia, bet esant šiuolaikinei pasiūlai tikrai rasite alternatyvų, tenkinančių ir mažą, ir didelį.

Piratų laivas, princesių rūmai, animacinių filmų ar pasakų personažai, kosminio laivo konsolė, namelis medyje. Tai – dažniausiai pasitaikančios temos itin stilinguose ir su didele išmone bei nemažomis investicijomis įrengtuose vaikų kambariuose. Jei neturite galimybių ar vietos įrengti pasaką primenantį kambarį savo atžalai, svarbiausia žinoti keletą dalykų, kurie būtini, kad vaikas augtų sveikas ir laimingas.

Svarbiausia ergonomiškumas

Rinkdami stalą mokyklinukui vadovaukitės taisyklėmis, kaip ir rinkdamiesi stalą sau. Žiūrėkite, kad baldas atitiktų vaiko anatomiją: kad būtų išlaikytas reikiamas atstumas nuo akių iki kompiuterio ekrano, tinkama riešų pozicija. Kai rinksite kėdę, nepamirškite nugaros ir kojų padėties. Baldai, pritaikyti vaikų kūnams, padeda geriau susikoncentruoti mokantis.

Daug pagiriamųjų žodžių gali būti skirti „augantiems“ baldams, kuriuos galima padidinti vaikui paaugus. Tiesa, toks stalas kainuoja brangiai. Internete siūlomi „augantys“ stalai kainuoja nuo 80 iki 700 eurų. „Auganti“ kėdė – nuo 74 iki daugiau nei 300 eurų. Paprastą rašomąjį stalą, ypač jei ieškosite naudoto, galėsite įsigyti dešimt kartų pigiau. Jei taupote ir abejojate, ar verta investuoti į „augančius“ baldus, svarbiau yra patogi kėdė (laikanti nugarą, patogi kojoms ir pritaikyta vaikui) ir paprastas stalas, gal net paveldėtas iš močiutės ar atiduotas kaimynų.

Rinkdamiesi stalą taip pat atidžiai apžiūrėkite jo paviršių – stikliniai stalai būna šalti, ant jų nemalonu laikyti rankas. Jei pirkote naują stalą ir norite jį ilgiau išsaugoti nesugadintą, pravartu įsigyti stalo patiesalą – jis apsaugo medį nuo įbrėžimų, rašalo, tušo ar dažų dėmių. Jų būna skaidrių ir matinių su pakeliamu skaidriu viršeliu, yra įvairių dydžių, jie gaminami iš kokybiško plastiko. Po tokiu patiesalu patogu pakišti kalendorių arba pamokų tvarkaraštį.

Vieta miegui ir šėlsmui

Ko gero, nė vienas namų kambarys neatlieka tiek funkcijų, kiek priklausantis vaikui. O jei jame gyvena net ne viena auganti asmenybė? Juk čia ir mokomasi, ir miegama, ir žaidžiama. Kartais gal net ir valgoma, slapčia nuo tvarką mėgstančios mamos.

Jei turite daugiau vietos, apgalvokite, kokie judrūs užsiėmimai padėtų jūsų vaikui išlieti susikaupusią energiją tamsiais žiemos vakarais. Gal galite pakabinti bokso kriaušę ar virvines kopėčias? Jas puikiai įkomponuosite tarpduryje ir tai neužims vietos.

Taupant vietą, ypač jei vaikų šeimoje yra ne vienas, daugelis renkasi dviaukštę lovą. Jei turite užtektinai vietos, geriau pirkite 2 atskiras. Juk nenorėsite kas vakarą ropštis į antrą aukštą palinkėti vaikui labos nakties, nes tai nepatogu. Galiausiai galite prarasti tokį svarbų bent kelių minučių pokalbį prieš miegą. Be to, vaikui sergant nebus patogu nešioti jam karštas arbatas ir matuoti temperatūrą.