Pasak riedutininkų asociacijos „Riedėk.lt“ prezidento Evaldo Norvaišos, šis sportas grįžta į madą: „Jis tampa vis prieinamesnis, populiaresnis. Ir tai nepriklauso nuo žmonių amžiaus, lyties, profesijos“. Tiesa, specialistai įspėja – prieš išskubant į trasą būtina žinoti kelis svarbius dalykus. Pasiruošimo stygius gali baigtis traumomis ir sąnarių maudimu.

Delfi.lt aiškinasi, ko reikia, kad važiavimo riedučiais malonumo neaptemdytų nepageidaujamas skausmas.

Amžius ir prastas oras – ne kliūtis

Švilpiantis vėjas, prieš akis besidriekiantis kelias ir pro šalį skriejantys miesto vaizdai – tokia yra dažno riedutininko kasdienybė.

Į mūsų šalį šis sportas atkeliavo prieš daugiau nei 20 metų. E. Norvaiša pabrėžia – nors kai kuriems riedučiai vis dar asocijuojasi su vaikiškomis linksmybėmis, atsiranda vis daugiau žmonių, kurie nebesivadovauja pasenusiais stereotipais: „Lietuvoje atsiradus pirmiesiems riedučiams, jie labiau buvo traktuojami kaip žaislas vaikams. Buvo manoma, kad suaugęs žmogus ant riedučių atrodo keistai ar juokingai. Džiugu, kad per pastaruosius 15-20 metų tas požiūris smarkiai pasikeitė. Dabar riedutininkų yra iš tiesų nemažai“.

Didėja ne tik mėgėjų, bet ir profesionalių sportininkų gretos. Pastarieji dalyvauja specialiose varžybose, rungtyniauja dėl apdovanojimų: „Varžomasi greitojo riedėjimo, slalomo rungtyse, organizuojami gatvės ritulio žaidimai“, – vardina E. Norvaiša.

Riedėjimo mylėtojų nestabdo nei amžius, nei prastos oro sąlygos, nei įdėmūs kai kurių praeivių žvilgsniai.

Ukmergėje gyvenanti Monika pasakoja, kad šią pramogą ryžosi išbandyti po itin ilgos pertraukos: „Kai buvau maža, labai mėgau riedučius. Augant atsirado kitos veiklos, prasidėjo mokslai, darbai.

Tačiau vis tiek grįžau prie to, kas kažkada buvo artima širdžiai. Svorį metanti draugė pradėjo prašyti, kad palaikyčiau jai kompaniją sportuojant. Išbandėme daug ką. Kartą susiveikėme riedučius. Pabandžiau ir supratau, kad man šitas sportas tinka ir patinka. Dabar šiltasis sezonas be jų neapseina“, – juokiasi 27 metų moteris.

Kaunietis Julius riedučiais važinėja kartu su visa šeima: „Auginame 6 metų dukrą ir 15 metų sūnų. Su žmona ieškojome tokios veiklos, kuri brangiai nekainuotų, būtų įdomi tiek mūsų vaikams, tiek ir mums patiems. Taip atsirado riedučiai. Važinėjame kiekvieną sekmadienį. Ir taip jau kokie keturi metai. Čia mūsų tradicija, mūsų hobis. Nei lietus nei vėjas nebaisūs. Kai prasideda sniegas, riedučius keičiame slidėmis, o kai vėl atšyla – grįžtame prie ratukų“.

Viename Vilniaus parke važinėjantis 59 metų Jonas teigia dažnai sulaukiantis klausimų ir aplinkinių dėmesio:

„Ankščiau rinkdavausi tik dviratį. Prieš 2 metus, kažkokio renginio metu atsitiktinai išbandžiau riedučius ir man visai patiko. Įsigijau savo porą. Kadangi esu ne paauglys, būna tokių žmonių, kurie stebisi, klausinėja – kodėl būtent riedučiai? Bet šiaip dažniausiai sulaukiu tik palaikymo. Manau aktyvumas visada yra geras dalykas. Reikia nebijoti ieškoti sau malonios veiklos, sporto“.

Lengva pramoga = intensyvus krūvis?

Važiavimas riedučiais gali būti ne tik malonus, bet ir naudingas. Riedant aktyviau dirba širdis, gerėja kraujagyslių veikla, dega nepageidaujami kilogramai. Stiprėja rankų, pečių, pilvo, nugaros ir kojų raumenys. Žinoma, daug kas priklauso nuo to, kaip dažnai, kokiu greičiu, kokia danga važinėjate ir ar esate tinkamai pasiruošę tokiai treniruotei. Per didelės apkrovos gali padaryti daugiau žalos, nei naudos.

Kineziterapiautas, sporto reabilitacijos specialistas Laurynas Gumbis pastebi – važiuojant riedučiais didžiausias krūvis kliūna apatinei kūno daliai:

„Kiekvienas sportas turi savo specifiką. Riedučių sporte daug judama sulenkus kelius, atliekami intensyvūs atsispyrimo veiksmai. Didžiausios apkrovos kliūna juosmeniui, kelių sąnariams.

Važiuojant daug streso tenka priekiniam kryžminiam kelio raiščiui, šoniniams raiščiams“, – vardina specialistas.

Medicinos mokslų daktaras, gydytojas ortopedas, traumatologas Rimtautas Gudas pabrėžia – norint išvengti skausmingų traumų, sąnarius būtina tinkamai apšildyti:

„Sąnario kapsulė gamina tam tikrą tepalą, kuris sutepa kremzlės paviršius. Sumažėja trintis, todėl kremzlė yra apsaugoma. Jei neapšilęs žmogus pradeda aktyviai judėti, to tepalo kiekis sąnaryje būna mažas, susidaro didesnė trintis. Didėja rizika susitraumuoti. Ypač tai aktualu vyresnio amžiaus žmonėms“, – įspėja profesionalas. Siekiant padėti sąnariams, būtina pasirūpinti ir raumenimis, atkreipti dėmesį į sistemingą jų darbą.

Norint išvengti nemalonių pasekmių, prieš važiuojant riedučiais galima pabėgioti, atlikti raumenų tempimo seriją. Kelio sąnarius, koordinaciją stiprina vadinamieji stabilizacijos, pusiausvyros pratimai. Pavyzdžiui, stovėjimas ant vienos kojos užsimerkus, pratimai atliekami ant nestabilios platformos ar kamuolio.

Aktyviai judant būtina išgerti pakankamai vandens. Taip aprūpinsite savo organizmą ir sąnarius būtinomis medžiagomis, palaikysite skysčių kiekį ir išvengsite sąnarių maudimo.

Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad fizinės veiklos pasirinkimas priklauso nuo daugelio faktorių: gyvenimo stiliaus, mitybos įpročių, svorio, ūgio, ankščiau patirtų traumų. Jei kyla abejonių, prieš pradėdami važinėti riedučiais būtinai pasikonsultuokite su specialistu.

Kaip pradėti?

E. Norvaiša riedučiais važinėja jau daugiau nei 17 metų. Jam ne kartą teko mokyti predadančiuosius riedutininkus. Specialisto klausiame į ką turėtume atkreipti dėmesį, jei riedučius apsiavėme pirmą kartą ir norime išvengti sąnarių traumų.

1. Pirminius judesius atliekame ant stabilaus pagrindo

„Mokantis atlikti pačius pirmuosius judesius, galime treniruotis ant žolės, kilimo namuose. Pirmiausia mokomasi tinkamai pritūpti, išlaikyti pusiausvyrą, laikyseną. Tik vėliau žmonės aunasi riedučius ir keliauja ant asfalto“.

2. Pasirenkame kuo saugesnę aplinką

Pasak specialisto, pirmųjų pamokų aplinka turėtų būti kuo ramesnė ir saugesnė tiek mums, tiek ir aplinkai: „Čia turi nebūti nuokalnių, statesnių šlaitų. Geriausiai kad aplinkui būtų kuo mažiau žmonių. Gerėjant įgūdžiams, plečiasi ir erdvė kurioje riedame“.

3. Pasirūpiname apsaugomis

„Net ir tinkamai viską išmokus, viską atliekant teisingai, privalu dėvėti apsaugas. Taip sumažiname įvairių nelaimių, traumų tikimybę. Norėdami apsaugoti sąnarius nuo sužalojimų, turime dėvėti kelių, riešų ir alkūnių apsaugas“.

4. Krentame į priekį

­Venkite kritimo atbulomis, važiuokite šiek tiek pasvirę į priekį, pritūpę: „Visos apsaugos sukonstruotos taip, kad apsaugotų jus griūnant į priekį. Griūnant atgal galima stipriai susižeisti nugarą, o jei nedėvite šalmo – galvą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)