Kaip matyti iš žemėlapio, pagal skyrybų skaičių JAV užima šeštą vietą pasaulyje – naujausiais duomenimis, per metus tūkstančiui gyventojų čia tenka 3,6 skyrybų. Tamsesne spalva pažymėtos šalys turi aukščiausią skyrybų rodiklį, šviesiausiai – žemiausią. Jeigu šalis pažymėta pilkai, vadinasi, nebuvo įmanoma gauti statistikos duomenų.

Vis dėlto JAV dar toli iki pasaulinės skyrybų sostinės. Ironiška, tačiau šis titulas tenka jaunavedžių taip pamėgtai medaus mėnesio vietai Maldyvams. Šioje saloje tūkstančiui gyventojų tenka net 10,97 skyrybų ir šį rekordą pripažino net Guinnesso rekordų knyga.

Jungtinių Tautų vertinimu, vidutinė Maldyvų moteris iki trisdešimties būna tris kartus išsiskyrusi.

Kodėl skyrybų rodiklis Maldyvuose toks aukštas? Minimos įvairios priežastys. Tikriausiai labiausiai įtikinama yra tai, kad kaip ir kitose musulmoniškose visuomenėse, kur ikisantuokinis seksas yra draudžiamas, dauguma susituokia jauni, tačiau pagal šios šalies jungtinę šariato ir bendrosios teisės sistemą jie gali pakankamai lengvai gauti skyrybas, jeigu santuokinis gyvenimas nesiklosto. Kiti dėl to kaltina vaikų priežiūros paslaugų stygių ir vis dažnesnį moterų įsitraukimą į darbo rinką.

Tarą tarp Maldyvų ir JAV užpildo Rusija, Baltarusija, Latvija ir kita tropikų idilė – Aruba. Jungtinei Karalystei tenka 38 vieta iš 104, čia tūkstančiui žmonių tenka 2 skyrybos. Žemiausiais skyrybų rodikliais gali pasigirti šalys, turinčios didelę katalikų bendruomenę, tokios kaip Čilė, Kolumbija ir Airija, taip pat musulmoniškos valstybės, tokios kaip Libija, Uzbekistanas ir Bahreinas.

Dvidešimt šalių, kur skiriamasi dažniausiai (nurodomas tūkstančiui gyventojų tenkantis skyrybų skaičius per metus):

1. Maldyvai – 10,97
2. Rusija – 4,5
3. Aruba – 4,4
4. Baltarusija – 4,1
5. Latvija – 3,6
6. JAV – 3,6
7. Lietuva – 3,5
8. Gibraltaras – 3
9. Moldova – 3
10. Belgija – 3
11. Kuba – 2,9
12. Šveicarija – 2,8
13. Ukraina – 2,8
14. Danija – 2,8
15. Honkongas – 2,76
16. Jordanija – 2,6
17. Čekijos respublika – 2,5
18. Portugalija – 2,5
19. Kosta Rika – 2,5
20. Švedija – 2,5

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)