Joga dažnai vadinama auksiniu raktu, padėsiančiu per itin trumpą laiką suvaldyti stresą, tačiau neretai tiesiog nepavyksta įsprausti jogos užsiėmimų į itin įtemptą dienotvarkę. Be to, liūdna pripažinti, tačiau nėra tokios jogos pozos, kuri galėtų išgelbėti nuo pražūties kai žmogus jau stovi ant skardžio krašto ir ketina žengti į bedugnę, rašo womenhealthmag.com. Laimei, išeitis vis tik yra – tai meditacija.

Turbūt daugelis yra girdėję apie meditacijos praktikoms skirtas liaupses, skaitę statistinės informacijos šia tema ir vis dėlto mintis atsisėsti ir apie nieką negalvoti dažnai kelia ne ką mažesnį stresą nei šiuo metu smegenyse vykstantis cirko pasirodymas su galybe neįtikėtinų akrobatinių triukų. Vis tik sunku rasti bent vieną priežastį, dėl kurios galėtumėte atsisakyti progos atsitraukti nuo stresą keliančių dalykų, o visą savo dėmesį sutelkti į konkretų dalyką, sugrąžinantį saugumo jausmą ir parvedantį į taikią realybę. Tiesa, visa tai truks vos 10 minučių!

Pirmas žingsnis

Susiraskite ramią vietelę. Žinoma, ši užduotis toli gražu nėra pati paprasčiausia, tačiau vis dėlto turėtumėte pasistengti rasti patalpą, kurios duris galėtumėte uždaryti. Jei tokios galimybės tikrai neturite, užsidėkite ant ausų garsą sugeriančias ausines ar naudokite ausų kamštukus. Esminis tikslas – užsitikrinti 10 min. nepertraukiamos ramybės.

Antras žingsnis

Išjunkite visus elektroninius prietaisus. Deja, išjungti teks ir išmanųjį. Nė nemėginkite išsisukti išjungdami vien tik garsą. Patys puikiai žinote, kad nesusilaikysite ir pagriebsite jį bent akimirkai. Jei negalite atsitraukti nuo kompiuterio, bent jau užverskite nešiojamąjį kompiuterį arba išjunkite stacionaraus kompiuterio ekraną. Nepamirškite, kad turite atsikratyti bet kokių galimų trikdžių.

Trečias žingsnis

Susiraskite patogią vietą atsisėsti. Tradiciškai medituojama ant grindų, sukryžiavus kojas. Ne visada ir ne visiems ši poza yra patogi. Jei tik norite, galite atsisėsti ant pagalvėlės, tiesiog sėdėti ant kėdės ar ant grindų nugara atsirėmę į sieną. Jūsų tikslas – ištiesta nugara ir nesuglebęs kūnas.

Atverkite krūtinę, pečius spauskite atgal, smakrą šiek tiek kilstelėkite, išvengdami bet kokios įtampos kakle. Plaštakas ramiai laikykite padėtas ant kelių, delnus pasukite į viršų. Jei susikoncentruoti sudėtinga, gali padėti madros – tradiciniai rankų judesiai, skirti dėmesiui sutelkti. Pavyzdžiui, galite laikyti suglaudę kiekvienos rankos nykštį ir rodomąjį pirštą.

Ketvirtas žingsnis

Leiskite meditacijai prasidėti. Iš tiesų egzistuoja galybė skirtingų meditacijų, iš kurių galite rinktis jums priimtiniausią, pavyzdžiui, galite išmėginti Isha Kriya meditaciją. Visas ritualas sudarytas iš trijų dalių, iš kurių pirmoji – tam tikrų frazių kartojimas. Kadangi ši meditacija nėra tinkama atlikti bet kur, šį kartą bus pateiktas tik pirmosios šios meditacijos dalies aprašymas, tačiau rekomenduojama savarankiškai pasidomėti ir likusiomis jos dalimis.

Patogiai įsitaisę užsimerkite. Kelias akimirkas skirkite kvėpavimui sulėtinti. Įkvėpkite ir iškvėpkite per nosį, burna turi būti atpalaiduota, lūpos šie tiek pravertos. Įkvėpdami pagalvokite, kad neturite kūno, o iškvėpdami – kad neturite net ir minčių. Toliau stebėkite savo kvėpavimą ir su kiekvienu įkvėpimu ir iškvėpimu kartokite sau šias frazes.

Neskubėdami įkvėpkite visa krūtine, sutelkite vidinį savo dėmesį į tašką tarp antakių, dar vadinamą trečiąja akimi. Kartokite sau šias frazes įkvėpdami ir iškvėpdami kelias minutes ar tol, kol jūsų kūne sumažės įtampa. Nors patartina išmokti visą šią meditaciją, pirmoji jos dalis – iš tiesų puiki pradžia.

Penktas žingsnis

Įsiminkite šias tiesas. Daugelį reguliariai apima stresas dėl darbų, neatsakytų elektroninių laiškų, užklausų ir sutinkamų žmonių kiekio. Kai randame laisvą minutėlę, atsisėdame ir medituojame, prisimename, kas esame ir kur esame. Nėra sudėtinga paskęsti mintyse apie tai, kaip atrodome, kaip jaučiamės, ką matėme socialiniuose tinkluose.

Vis tik pamąstymai apie tai, kad žmogus nėra kūnas ar mintys, padeda susivokti, kad tai, kaip atrodome, dar toli gražu ne viskas. Mūsų kūnas negarantuoja sėkmės ar laimės. Tikrasis žmogaus grožis slypi jo širdyje, jis glaudžiai susijęs su pasitikėjimu savimi ir žmogaus veiksmais. Taigi neverta sieti asmeninės sėkmės su svarstyklių rodomu skaičiumi ar atspindžiu veidrodyje.

Mintys apie tai, kad netgi protas nėra svarbiausias, priverčia daugelį nusišypsoti, nes atradus taiką su savo kūnu sunkumų ima kelti būtent mintys. Neišvengiamai apima abejones: ar esu pakankamai geras, o gal darbe yra geresnių už mane? Ar galėčiau dirbti daugiau? Protas akimirksniu suformuoja voratinklį, kurio neperkirstų net ir pats aštriausias kardas. Patraukite visas šias mintis į šalį ir pagalvokite apie savo sielą. Neleiskite savo protui kurti istorijų.

Sutelkite dėmesį į tuos dalykus, kurie iš tiesų yra svarbūs, o ne į visą tą galvoje verdančią netvarką. Žvelkite plačiau ir išsivaduokite iš savo proto pančių. Kiekvieną kartą atlikdami šią meditaciją atrasite jėgų judėti toliau ir vėl matysite perspektyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)